betennelse i prostata

betennelse i prostata

Betennelse i Prostata (Prostatabetennelse) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Her kan du lære mer om betennelse i prostata, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved betennelse i prostata og prostatabetennelse. Symptomer fra prostata bør alltid tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer. Prostatabetennelse kan oversettes fra norsk til engelsk som prostatitis.

 

Ved betennelse i prostata refererer man til området nedenfor blæren og foran rektum – og at dette området er rammet av betennelse. Prostatabetennelse rammer prostatakjertelen – en struktur som er ansvarlig for å produsere en væske som blander seg med sædceller for å danne sæd.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til betennelse i prostata, prostatabetennelse, samt ulike symptomer og diagnoser ved infeksjon i prostata.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor får man betennelse i prostata og prostatabetennelse?

Diskusjon med helsepersonell

Betennelse i prostata kan forårsakes av bakterier som «lekker» inn i prostatakjertelen fra urinveiene – eller fra rektale lymfeinfeksjoner. Prostatabetennelse kan også skyldes seksuelt smittsomme kjønnssykdommer slik som klamydia, gonore eller HIV (Aids). Andre bakterier som ofte står bak slike betennelser er e-coli bakterien (Escherichia coli).

 

Ulike former av prostatabetennelse

Man deler gjerne betennelse i prostata inn i tre ulike kategorier.

 

Akutt bakteriell prostatabetennelse: Dette er en diagnose som skyldes en bakteriell infeksjon som har plutselig oppstart og som typisk sett gir influensalignende symptomer.

Kronisk bakteriell betennelse i prostata: Kronisk betennelse i prostata er gjerne forårsaket av vedvarende eller gjentagende bakterielle infeksoner inne i prostatakjertelen. Mellom anfallene så kan pasienten tidvis være symptomfri.

Asymptomatisk inflammatorisk prostatabetennelse: Ved denne kategorien så er det slik at de som er rammet ikke har et eneste symptom eller ubehag – men at man ved kliniske tester oppdager infeksjonsbekjempende celler i sædprøvene deres.

 

Risikofaktorer for å få betennelse i prostata

Det finnes en rekke risikofaktorer for å rammes av betennelse i prostata. Prostatabetennelse rammer særlig yngre og middelaldrende menn.

 • Anatomisk anomalitet i urinrøret
 • Dehydrering
 • Forhistorie med urinveisinfeksjoner
 • Forstørret prostata
 • Lokale traumer eller fall mot bekkenet eller halebeinet (for eksempel ved sykling eller hesteridning)
 • Seksuell historikk med analsex
 • Tidligere historikk av prostatabetennelse

 

Symptomer på betennelse i prostata

Symptomene du opplever ved prostatabetennelse kan variere basert på hva som er den underliggende årsaken til selve betennelsen. De kliniske tegnene og symptomene kan i visse tilfeller bygge seg opp gradvis eller så kan de oppstå akutt og plutselig. Man kan også oppleve tydelig bedring i løpet av kort tid eller så kan det vedvare i månedsvis. Ved bakteriell betennelse i prostata så er det vanlig at forekomsten er plutselig og at symptomene er sterkere enn ved viral betennelse. Her er noen av symptomene du kan oppleve ved prostatabetennelse:

 • Blod i urinen
 • Feber
 • Frysninger
 • Smertefull ejakulasjon og seksuell dysfunksjon
 • Smerter i lysken, rektum, magen og korsryggen
 • Smerter ved urinering
 • Utflod fra kjønnsorganet
 • Utmattelse og fatigue

 

Les også: Vondt i prostata?

Tykktarmkreftceller

  

Diagnostisering av prostatabetennelse

Man stiller gjerne diagnosen betennelse i prostata ved å analysere en urinprøve og undersøke prostatakjertelen. Denne undersøkelsen innebærer at legen stikker en finger opp gjennom endetarmen for å undersøke prostata – hvor det kjennes etter om kjertelen er forstørret eller endret på andre måter.

 

Andre undersøkelser kan innebære:

 • Bildediagnostisk utredning: Man kan benytte diagnostisk ultralyd, CT eller MR undersøkelser for å gi mer informasjon om hva som kan gi grunnlag for betennelsen.
 • Blodprøver: En utvidet blodprøve kan måle om du har høyere målinger av hvite blodlegemer – som kan indikere at du er rammet av en infeksjon eller betennelse.
 • Urodynamisk testing: Dette er en undersøkelse av hvordan urinveiene fungerer.
 • Vevsprøve: I visse tilfeller kan det være aktuelt å ta en vevsprøve av prostataen for å undersøke etter kreftceller og lignende.

Dersom du har vedvarende eller gjentagende symptomatikk som kan indikere problemer med prostata, så oppfordrer vi deg sterkt til å ta kontakt med din lege for en videre undersøkelse.

 Behandling av prostatabetennelse

Behandlingen ved betennelse i prostata baseres på en rekke ulike faktorer. Man velger den eller de behandlingsmetodene man mener er best egnet for deg basert på din sykdomshistorie, immuntilstand og personlige ønsker.

Egenbehandling mot prostatabetennelse

 • Betennelsedempende kosthold med høyt innhold av grønnsaker kan dempe betennelse gjennom antioksidanter.
 • Prostatamassasje: I noen fåtalls forskningsstudier så har denne typen massasje vist seg å kunne redusere forekomsten av symptomer ved kronisk ikke-bakteriell prostatabetennelse.
 • Unngå alkohol, koffein og krydret mat.
 • Unngå å ri på hest og sykling når betennelsen er pågående.
 • Varme bad kan virke lindrende.

 

Medikamentell behandling mot betennelse i prostata

 • Antibiotika: I visse, mer alvorlige, tilfeller, så kan det være nødvendig med en 7 eller 10-dagers antibiotika-kur.
 • Betennelsedempende medikamenter: Disse kan være med på å redusere unødvendig hevelse og væskeansamling.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Oppsummering

Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med symptomer som nevnt i denne artikkelen.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om betennelse i prostata og prostatabetennelse

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *