prostatakreft

prostatakreft

Kreft i Prostata (Prostatakreft) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Her kan du lære mer om kreft i prostata, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved kreft i prostata og prostatakreft. Kreft i prostata kan være dødelig ved spredning (metastase), så symptomer fra prostata og testiklene bør alltid tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Ved kreft i prostata refererer man til området nedenfor blæren og foran rektum– og at dette området er rammet av kreft. Prostatakreft rammer prostatakjertelen – en struktur som er ansvarlig for å produsere en væske som blander seg med sædceller for å danne sæd. Kreftformen er den aller vanligste blant menn, men den er mulig å behandle hvis den blir diagnostisert tidlig nok. Regelmessig testing, særlig for deg over 50 år, er viktig for å kunne oppdage denne kreftformen tidlig nok før kreftspredning.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til kreft i prostata, prostatakreft, samt ulike symptomer og diagnoser ved tumor i prostata.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor får man kreft i prostata og prostatakreft?

Diskusjon med helsepersonell

 

Risikofaktorer for å utvikle kreft i prostata

Det finnes en rekke risikofaktorer som er knyttet direkte opp mot at man har høyere sjanse for å utvikle prostatakreft.

 • Alder: Menn under 45 år rammes sjeldent av prostatakreft, men det er vanligere for de over 50 år.
 • Geografi: Dersom man befinner seg i nord-amerika, nord-europa, de karibiske øyer eller i Australia, så er det høyere sjanse for at du rammes av prostatakreft.
 • Genetikk: Visse arvelige faktorer kan gi deg forhøyet risiko for å få prostatakreft. Dette innebærer for eksempel at du har større risiko hvis broren eller faren din har vært rammet.
 • Kosthold: En diett med høyere innhold av rødt kjøtt og fritert mat kan muligens øke sjansen for prostatakreft. Man vet ellers at et kosthold med mye antioksidanter kan redusere sjansen for kreft.

 

Symptomer på kreft i prostata

Tidligere stadier av prostatakreft gir normalt sett ingen symptomer i det hele tatt. Men, hvis symptomer oppstår, så inkluderer de normalt sett en eller flere av følgende:

 • Blod i urinen.
 • Hyppig vannlating og at du ofte må på do.
 • Nattesvetting.
 • Smerter når du urinerer eller ejakulerer.
 • Svak urinstråle.
 • Utilsiktet vekttap.
 • Vanskeligheter med å få ereksjon eller opprettholde ereksjon.
 • Vanskeligheter med å starte en urinstråle.

I senere stadier av mer avansert prostatakreft kan man også oppleve:

 • Beinbrudd (grunnet benkreft som har spredd seg fra prostata).
 • Smerter i skjelettet og da særlig i ryggmargen, lårbeinet, bekkenet og ribbeina.
 • Ved kreftspredning til ryggraden med påfølgende kompresjon av spinalkanalen, så kan man også oppleve svakhet i beina og inkontinens (både av urinblæren og fra endetarmen).

 

Les også: Vondt i prostata?

 Forebygging av prostatakreft

Det er ingen forebyggende tiltak som kan garantere at du ikke rammes av kreft i prostata, men det er visse ting du kan gjøre for å redusere sjansen for at du rammes av denne kreftformen.

 

Vi råder deg blant annet til å:

 • Hvis du drikker alkohol – gjør det kun i moderate og begrensede mengder. Dersom du er glad i sprit med høyt alkoholinnhold så er det særlig viktig at du forsøker å begrense inntaket.
 • Slutt å røyke – eller ikke begynn i det hele tatt. Røyking er meget avhengighetsskapende grunnet at tobakken inneholder stoffer (slik som nikotin) som gir en midlertidig følelse av lykke, så det kan være vanskelig å slutte. Samarbeid med familie, venner og din fastlege for å gi seg selv best mulig forhold for røykslutt. Det finnes også gode applikasjoner som har vist seg å fungere godt for mange.
 • Spis et kosthold med høyt innhold av frukt og grønt. Dietter med et sunt innhold av vitaminer og antioksidanter kan være med på å forebygge at du utvikler kreft.

 

Les også: – Dette er det Beste Kostholdet for de med Fibromyalgi

fibromyalgidietten2 700px

  

Diagnostisering av prostatakreft

testikkelsmerte

Om man oppdager kreft i prostata innen det har spredd seg til andre organer, så er det slik at 5-års overlevelsesratioen er på 99 prosent – og 15-års overlevelsesratioen er på 96 prosent. Så som du skjønner så er det viktig å oppdage kreften tidlig og få riktig behandling. For dersom kreften har utviklet seg og spredd seg så er det slik at 5-års overlevelsesratioen bare er på 29 prosent.

 

Lurer du på hvordan man oppdager kreft i prostata? En lege vil benytte seg av anamnesen (historien og symptomene du rapporterer), en klinisk undersøkelse og eventuelle spesialtester for å finne ut om du kan være rammet av prostatakreft.

 

Dette kan innebære:

 • Bildediagnostisk undersøkelse: Det kan være aktuelt å ta bilder med røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd for å kunne gi mer informasjon om hva det er som plager deg.
 • Fysisk undersøkelse: Legen kan kjenne på prostataen din ved å føre en finger opp i endetarmen din – han gjør dette for å kjenne etter om prostatakjertelen din kjennes forstørret ut.
 • Rektal ultralyd: Diagnostisk ultralyd med en rektal probe kan gi bildediagnostisk informasjon om hvordan kreften ser ut.
 • Vevsprøve – biopsi: Ved å fjerne små vevsprøver fra prostata og analysere disse under et mikroskop så kan man få mer informasjon om kreftsvulsten.

 

Ulike stadier av kreft i prostata

Man deler inn kreft i ulike grader som viser hvor langt i forløpet en krefttype har kommet og ulike graderingskriterier. Dette gjør man ved bruk av romerske tall fra første stadiet (I) til det mest alvorlige stadiet (IV). Altså grad 1 til 4.

 

Ved grad 1 så er kreftsvulsten kun lokalt i prostatakjertelen og har heller ikke gått spesielt dypt inn i prostata. Grad 4 er den mest alvorlige varianten av kreft og innebærer at kreften har spredd seg ut til ulike organer og anatomiske regioner.

 Behandling av prostatakreft

Behandlingen ved kreft i prostata baseres på en rekke ulike faktorer – slik som hvor selve kreften sitter, hva slags celler som er involvert og i hvilket stadie kreften er i (som nevnt ovenfor). Man velger den eller de behandlingsmetodene man mener er best egnet for deg basert på din sykdomshistorie, immuntilstand og personlige ønsker. Vi gjør igjen oppmerksom på de viktige forebyggende tiltakene vi nevnte tidligere i artikkelen – samt at et kosthold med betydelig innhold av antioksidanter kan være delaktig i behandlingen av kreft.

 

Strålebehandling mot prostatakreft

Høykonsentrerte røntgenstråler benyttes i denne behandlingen – rettet direkte mot kreftcellene. Strålingen dreper kreftcellene, men behandlingen er, naturlig nok, ikke uten bivirkninger – og det kan medføre skader på friske celler i området. Man kan benytte ekstern strålebehandling (fra en større maskin) eller via radioaktive ‘frø’ og implantater som plasseres inne i kroppen din like ved prostatakreften.

 

I tidlige stadier av prostatakreft så kan strålebehandlingen være den eneste behandlingen man trenger, men i behandling av kreft som har gått inn i senere stadier så kan det være nødvendig å kombinere dette med både kirurgisk fjerning av tumoren og cellegift.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Oppsummering

Du kan redusere sjansen for å utvikle kreft ved å kutte ut røyken, redusere inntaket av alkohol, samt fokusere på et godt kosthold med mye frukt og grønt. Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med symptomer som nevnt i denne artikkelen.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om kreft i prostata og prostatakreft

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *