symptomer du ikke må ignorere

symptomer du ikke må ignorere

Stress og Angst | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Stress og angst kan påvirke oss både psykisk og fysisk. Stress kommer i mange forskjellige former og kan over tid medføre at man kjenner angst og uro i både hjerne og kropp. Angst er ofte beskrevet som en følelse av dyp urolighet i kroppen og en følelse av at man ikke strekker til i hverdagen.

 

Litt stress er naturligvis helt normalt. Det kan fungere motiverende for å få oss til å studere til eksamen eller å søke etter en jobb. Men dersom stress og angst begynner å påvirke hverdagen din – i form av tafatthet og energiløshet – så kan dette være et tegn på en mer alvorlig depresjon eller lignende. Om du er konstant urolig, unngår sosiale settinger og situasjoner, eller opplever at du er trist og lei over lengre tid, så anbefaler vi sterkt at du kontakter din fastlege for en gjennomgang av mulige stress- og angstlindrende tiltak.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved stress og angst
 • Årsaker til at man får høye stressnivåer
 • Når bør du oppsøke hjelp
 • Behandling av stress og angst
 • Forebygging

 

I denne artikkelen vil du lære mer om stress og angst, samt ulike årsaker, symptomer og mulige behandlinger ved denne kliniske presentasjonen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Stress og Angst: Hva føles stress ut som?

Diskusjon med helsepersonell

Stress og angst kan medføre både fysiske og psykiske symptomer hos den som er rammet. Disse inkluderer:

 

Muskelspenninger, Hodepine og Svimmelhet

hjernehinnebetennelse

Grunnet at stress kan påvirke oss fysisk – i likhet med psykisk – så innebærer dette også at man kan oppleve at muskler i forskjellige deler av kroppen, dog vanligst i nakke og øvre rygg, spenner seg og blir smertefulle. Begrepet kalles ofte for stressnakke og er et kjent fenomen hvor uroen i kroppen manifisterer seg fysisk i muskulatur, sener og ledd, og fører til en økt sensitivitet som dermed kan bidra til nakkehodepine og spenningshodepine.

 

Dette kan også medføre cervikogen svimmelhet – altså at man rammes av forbigående lette svimmelhetsanfall grunnet feilfunksjonen i nakken og øvre del av ryggen.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke

nakkesmerter 1

 

Mageknip, Diarè og Endringer i Apetitten

vondt i magen

Stress kan føre til vondt i magen, dårlig mage og endringer i matlysten. Angst og stress bidrar til å trigge det vi kaller for «fight or flight»-responsen i kroppen. En forsvarsreaksjon hvor kroppen klargjør seg til å kjempe for livet. Dermed blir blodsirkulasjonen blant annet fokusert inn mot de viktigste organene, musklene og hjernen – men dette fører også til at visse kroppslige funksjoner, slik som nedbryting av mat, blir satt på lav prioritet.

 

Når kroppen er i denne modusen, så reduseres gjerne apetitten og matinntaket også, grunnet at det er overlevelse som står øverst på agendaen. Naturligvis så er det ikke spesielt sunt å være så stresset at man får mageknip, diarè og redusert matlyst – men det rammer gjerne mange før store begivenheter i livet; slik som eksamener, bryllup og lignende.

 

Les mer: – Dette Vanlige Halsbrannmedikamentet kan gi Nyreskade

Nyrer

 Søvnproblemer og Fatigue

Restless Legs

Urolighet om natten  og vanskeligheter med å sovne er også noen vanlige symptomer som følger med stress og angst. Naturligvis er det også slik at hvis man ikke sover godt så våkner man ikke uthvilt heller. Konsekvensen av dette er at man har lavere energinivåer gjennom dagen og at man kan kjenne seg utmattet før dagen er omme.

 

Et godt forslag for å få bedre søvnhygiene er å legge seg og stå opp til faste tider – hver dag. Samt unngå vanlige søvnproblem-triggere slik som alkohol, koffein og bruk av smart-telefon i sengen.

 

Hjertebank, Svetting, Risting og Hyppig Pusting

Halsbrann

Som nevnt tidligere i artikkelen, så medfører ofte stress at kroppen går inn i en «fight or flight»-respons. I en slik situasjon vil hjertet begynne å slå raskere for å bidra med nok blodsirkulasjon til musklene, hjernen og de viktigste organene i kroppen. Dette kan oppleves som hjertebank – at hjertet slår både tyngre og hyppigere enn når du ikke er stresset.

 

Ved økte hjerteslag trenger vi mer oksygen for å oksygenisere blodet som slynges rundt i kroppen. Derfor puster vi også tyngre og hyppigere. Grunnet overaktivitet i det autonomiske nervesystemet så vil en slik reaksjon også medføre at svettekjertlene blir mer aktive for å holde kroppstemperaturen nede – og at adrenalinet i omløp kan føre til at man nærmest rister.

 

Les mer: – 3 Pusteteknikker mot Stress

Dyp pust

 Andre Mentale og Emosjonelle Symptomer

hodepine og vondt i hodet

Stress og angst kan medføre mentale pg emosjonelle responser i tillegg til de fysiske – naturligvis. Disse kan inkludere:

 

 • En følelse av at man skal dø snart
 • Irrasjonelle sinneutbrudd
 • Konsentrasjonsvansker
 • Panikk og nervøsitet
 • Urolighet

 

Særlig mennesker som er rammet av stress og angst over lengre perioder kan oppleve negative helsekonsekvenser. De med forhøyede stress- og angstnivåer har nemlig høyere sjanse for å utvikle hjertesykdommer, høyt blodtrykk, diabetes og depresjon.

 

Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag!

hjernesvulst

 Årsaker og Diagnoser: Hva forårsaker stress og angst?

klasehodepine

For folk flest så er stress og angst noe som kommer og går. Ofte er de lenket til spesielle livssituasjoner eller hendelser. Noen vanlige årsaker inkluderer:

 

 • Flytting: Mange mennesker er generelt urolige for endring – og hva innebærer vel større endringer enn å flytte til ny fysisk adresse med et nytt sosialt nettverk og nye omgivelser? For barn og ungdom innebærer det en ny skole – som kan være vanskeligi en allerede krevende alder.

 

 • Dødsfall eller sykdom i familien eller vennekretsen: At en venn eller et familiemedlem blir alvorlig syk med mulig dødelig utfall medfører omfattende stress og emosjonelle reaksjoner. Noen personer reagerer annerledes enn andre når det kommer til slike tragiske dødsfall – og hos flere kan slike reaksjoner vedvare i varierende grad over flere år.

 

 • Høyt press på jobben eller skolen: Vi har alle opplevd å grue oss til en eksamen eller en deadline på jobben. Kanskje har du opplevd flere av symptomene vi har nevnt tidligere i artikkelen bare ved tanken å holde en powerpoint-presentasjon foran klassen eller jobben?

 

 • Medikamenter: Det finnes en rekke medikamenter og medisiner som dessverre medfører økt urolighet og stimulerer til forverrede stressnivåer i kroppen. Disse inkluderer blant annet stoffskiftemedikamenter, diett-piller og astmamedisiner.

 

Når bør du Oppsøke Hjelp

Dersom du har regelmessige depresjoner og stress-anfall så anbefaler vi sterkt at du tar dette opp omgående med din fastlege for en gjennomgang. Legen kan være med på å utelukke at det dreier seg om mer alvorlige diagnoser og deretter kan dere fokusere på tiltak som gir symptomlindring og funksjonell bedring. Det finnes også gratis-tjenester man kan ringe for å snakke med noen hvis man har det vanskelig – blant annet Kirkens SOS på 22 40 00 40 (døgnåpen krisetelefon).

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Behandling og Egentiltak: Hva lindrer stress og angst?

yogaovelser-mot-ryggstivhet

Det finnes en rekke tiltak og behandlinger som kan være med på å senke stressnivåene i kroppen. Vi anbefaler særlig økt fysisk mosjon, å få hjelp med årsakene til problemet og god dialog med fastlegen. Blant annet inkluderer stresslindrende tiltak følgende:

 

 • Begrenset innhold av koffein og alkohol
 • Et sunt og balansert kosthold med mye grønnsaker
 • Fysikalsk behandling av muskler og ledd
 • God samtale med en venn eller bekjent
 • God søvnhygiene
 • Kartlegging av dine stress-triggere
 • Meditasjon
 • Yoga
 • Økt fysisk mosjon
 • Øve deg på pusteteknikker

 

Å benytte seg av alkohol og medikamenter for å lindre stress er ikke spesielt smart i lengden og kan få negative konsekvenser. Blant annet kan det medføre alkoholmisbruk som kan forverre både stressnivåene og angsten du opplever.

 

Oppsummering

Stress må aktivt behandles og forebygges – med ting som du liker å gjøre. Dette kan være yoga med venner eller å gå en tur i skogens ro helt alene – men det er altså veldig viktig at du setter av tid til slike stresslindrende tiltak for deg selv. Dersom du er plaget med vedvarende høyt stress og angst så anbefaler vi sterkt at du tar kontakt med legen din for nærmere undersøkelse.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

Besøk eventuelt «Din Helsebutikk» for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Stress og Angst

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *