kronisk smertesyndrom - vondt net

Kronisk smertesyndrom

Kronisk smertesyndrom innebærer kroniske smerter som vedvarer i over 3-6 måneder. Kroniske smerter kan ha stor negativ virkning på fysisk og psykisk helse. Følg oss gjerne på Facebook hvis du ønsker å holde deg oppdatert eller har spørsmål angående denne lidelsen.

Smerte er kroppens måte å advare deg mot en skade eller sykdom. Når årsaken til smerten forsvinner eller leges så skal normalt sett smertesignalene forsvinne også – men sånn er det ikke for alle. For mange kan kroniske smerter bli en del av hverdagen og føre til daglige smerter – dag etter dag – som kan medføre tung belastning for personens fysiske og psykiske helse.

Man estimerer at cirka 25 prosent av personer med kroniske, langvarige smerter utvikler det vi kaller kronisk smertesyndrom. Dette syndromet innebærer at man også har andre symptomer i tillegg til smertene, slik som depresjon, angst, sosial vegring og lignende som går utover hverdagen.Rammet av kronisk revmatisme og/eller kronisk smertesyndrom? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og Nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne og andre revmatiske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Årsak: Hva forårsaker kronisk smertesyndrom?

Forskere er ikke helt sikre på hva som forårsaker kronisk smertesyndrom, men det starter normalt sett med en skade eller smertefull tilstand, slik som:

 • Artritt eller andre leddtilstander
 • Brudd eller frakturer
 • Borrelia
 • Endometriose
 • Hodepine
 • Kirurgi og operasjoner (kan gi grunnlag for arrvev i det opererte området)
 • Kreft
 • Mageproblemer (f.eks. IBS eller irritabel tarm)
 • Muskelskader eller muskelsmerter
 • Nerveskader eller nervesmerter
 • Overbelastningsskader
 • Ryggsmerter
 • Sure oppstøt / G.E.R.D

Man mener at kronisk smertesyndrom har faktorer som er både fysiske og psykiske. Noen eksperter mener at årsaken er at personer rammet av denne tilstanden har en annerledes respons i nerver og kjertler som håndterer stress – som gjør at de kjenner smerte på en annen måte.

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre kronisk smertesyndrom?

Kroniske smerter kan være vanskelige å behandle, men det er ikke umulig å få lindring. Ulike personer har effekt av forskjellige ting, men gjengangere for smertedempende tiltak er ting som senker stressnivået (yoga, meditasjon, pusteteknikker o.l.) og som gir økt blodsirkulasjon mot ømme og vonde muskler (fysikalsk behandling, massasje) – samt tilpasset leddbehandling fra offentlig autorisert behandler (kiropraktor eller manuellterapeut). Egentiltak slik som selvmassasje (f.eks. med triggerpunktballer) inn mot anspente muskler i skuldre og nakken (du vet du har noen!) og tilpasset opptrening (gjerne i varmtvannsbasseng), samt uttøyning, kan være til god hjelp.Smertepresentasjon: Symptomer på kronisk smertesyndrom

Kronisk smertesyndrom påvirker både fysisk og psykisk helse – og kan gå hardt utover det sosiale også. I tillegg til smertesymptomene så kan man også oppleve andre symptomer – slik som:

 • Alkohol og narkotikaproblemer (inkludert avhengighet av tunge smertestillende)
 • Angst
 • Depresjon og tanker om selvmord
 • Dårlig søvnkvalitet
 • Familie og ekteskapsproblematikk
 • Fatigue og kronisk utmattelse
 • Irritabilitet og «kort lunte»
 • Nedsatt sexlyst
 • Skyldfølelse

Som nevnt så er det også slik at de med kronisk smertesyndrom kan bli avhengig av smertestillende medikamenter – da de stadig jakter etter en måte å stilne smertene på. Noen vanlige medikamenter som kan gi avhengighet er Tramadol, Brexidol og Neurontin (ekstremt avhengighetsskapende).

 

Epidemiologi: Hvem får kronisk smertesyndrom? Hvem rammes oftest?

Kronisk smertesyndrom kan ramme begge kjønn i alle aldre – men det er vanligst blant kvinner. Man har også sett at de med depresjon og andre mentale påvirkninger har en større risiko for å utvikle lidelsen – men her stiller vi oss spørsmålet; er det kanskje motsatt rekkefølge – at de ble deprimert av smertene og ikke andre veien?Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot kronisk smertesyndrom?

Som nevnt tidligere så er dette forskjellig fra person til person og hvilke områder som er rammet hardest av smerter. Mange opplever bedring med yoga, meditasjon og andre øvelser som senker stressnivået. Andre har effekt av regelmessig uttøyninh av nakke og skuldre, da disse har en tendens til å spenne seg ekstra når man har denne lidelsen. Vi anbefaler at du får en god rutine som passer for akkurat deg og som inkluderer daglig, tilpasset, uttøyning av nakken.

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Husk også å abonnere på Youtube-kanalen vår (trykk her) – hvis ønskelig. Bli med i familien vår!

Prøv eventuelt disse også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

Behandling av kronisk smertesyndrom

vondt i muskler og ledd

Når vi snakker om behandling av kronisk smertesyndrom, så er det egentlig mest symptomlindring som gjelder – noen behandlingsmetoder kan være:

 • Fysikalsk behandling: Dette inkluderer behandlingstiltak som TENS, massasje, varmebehandling, kuldebehandling og uttøyningsteknikker.
 • Medikamentell behandling: Snakk med din fastlege angående hvilke medikamenter og smertestillende som kan passe for deg.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter i hele kroppen.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.
 • Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske: Mange opplever nesten daglig hodepine med kronisk smertesyndrom. Slike masker som dette kan både fryses ned og varmes opp – dette medfører at de kan brukes mot mer akutte smerter (nedkjøling) og mer forebyggende (oppvarming og økt blodsirkulasjon).
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness, pusteteknikker og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot kroniske smerter i muskler og ledd?

Som nevnt så er det ofte slik at vi spenner oss ekstra i muskler og at smertefibre blir mer sensitive når vi har kronisk smertesyndrom. Vi anbefaler alltid at egenbehandling er et av hovedtiltakene i kampen mot smerter – ved regelmessig egenmassasje (f.eks. med triggerpunktball) og uttøyning kan man være med på å forebygge plager i muskler og ledd.NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *