Vondt i Kroppen

Er du plaget med vondt i kroppen? Verker musklene i kroppen og gir deg smerter selv ved den minste bevegelse? I denne artikkelen skal vi forsøke å hjelpe deg med å finne tilbake til harmonien du og kroppen en gang delte sammen. Artikkelen vil blant annet gå gjennom:

  • Egenbehandling mot Vondt i Kroppen
  • Årsaker og Diagnoser ved Vondt i Kroppen
  • Bildediagnostisk Utredning
  • Behandling av Smerter i Kroppen
  • Øvelser og Trening mot Vondt i Kroppen (inkludert video)
  • Kjerringråd (inkludert en god porsjon humor)

[push h=»30″]

Hvis du har omfattende muskelplager og verking i hele kroppen, så ønsker vi å understreke at det aldri er for sent å ta tak i vonde muskler, såre sener, høysensitive nerver og stive ledd. Men reisen blir ikke nødvendigvis lett.

Selv om feilfunksjon i muskler, nerver og ledd er blant de vanligste årsakene, så må vi ikke glemme at det også kan være mer alvorlige og underliggende årsaker til at hele kroppen din verker. I artikkelen vil vi også snakke om mer alvorlige diagnoser som fibromyalgi, lungesykdom, revmatisme, kreft eller polynevropati. Vondt i kroppen kan forekomme både på venstre og høyre side – som kan gi indikasjoner på hvor smertene kommer fra.[push h=»30″]

Egenbehandling når Kroppen Verker og Gjør Vondt

Det kan være fristende å legge seg ned i sofaen når kroppen i spiller på lag, men det er ikke alltid det lureste du kan gjøre. Noe av det beste du kan gjøre er å holde deg i lett bevegelse – i ditt eget tempo. Særlig turer i skog og mark er blant det beste du kan gjøre.

Andre benytter seg av triggerpunkt / massasjeballer mot vonde muskelknuter når kroppen verker – eller bruk av kjølende muskelgele slik som Biofreeze Men heldigvis er vi ikke like alle mann, så det er mange som heller foretrekker en varmepakning for å få i gang blodsirkulasjonen rundt smertefullt bløtvev.

[push h=»30″]

Hvem rammes av vondt i kroppen?

Alle kan være uheldige å bli rammet av en verkende og smertefull kropp. Det er ikke nødvendigvis at man har gjort noe galt, men når det er sagt så kan for eksempel meget tungt arbeid bli til smerter senere i livet – på lik linje som at for mye inaktivitet også kan føre til vondter i skrotten.

Kroppens anatomi: Skjelettet

Som du skjønner av anatomien til kroppen så er det mange strukturer som skal fungere til enhver tid. Kanskje er det ikke så rart at man har vondt av og til?

Kroppens anatomi - skjelettet

Muskulatur i Kroppen

På dette bildet ser du en oversikt over noen av de ulike musklene i kroppen.

Kroppens anatomi - Det muskulære system

Årsaker og Diagnoser ved Vondt i Kroppen

Angst

Artritt / leddgikt

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Bechterews sykdom (Ankyloserende spondylitt)

Betennelse

Bilulykke

Borrelia (flåttbittsykdom)

Feber

Fibromyalgi

Hodepinefri Migrene (kan gi smerter i kroppen uten hodepine)

Hypoksia (For lite oksygen)

Influensa (kan gi vondt og verking i kroppen)

Kronisk Regionalt Smertesyndrom

Lungebetennelse

Lungesykdom

Muskelspenninger

Myalgi / myose

Nakkeslengskade

Nevropati (nerveskader kan oppstå lokalt eller lengre unna)

Overdreven trening

Panikkanfall

Polymyalgi revmatika

Revmatisme

Skoliose

Virusinfeksjon

Whiplash

Sjeldne årsaker til vondt i kroppen:

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreftsmerter

Kreftspredning (metastase)

Lupus

Bildediagnostisk utredning av kroppen

Det finnes fire hovedtyper av bildediagnostisk utredning:

CT undersøkelse
MR Undersøkelse
Røntgen
Ultralyd

I visse tilfeller kan det være nødvendig for din lege eller kliniker (kiropraktor eller manuellterapeut) å henvise deg til bildediagnostisk utredning. Dette kan være fordi det er mistenkt skader på muskler, mellomvirvelskiver eller sener, samt for å kartlegge leddhelsen din eller se etter nerveavklemminger.[push h=»30″]

Behandling mot Vondt i Kroppen

Behandlingen du mottar er avhengig av selve årsaken til smertene dine. Hvis vi tar utgangspunkt i muskel og leddsmerter så er det tre offentlig autoriserte yrker som behandler slike plager:

Fysioterapeut
Kiropraktor
Manuellterapeut

Vi anbefaler alltid at du kun går til utredning og behandling hos offentlig autoriserte yrker, da disse har beskyttede titler og at man dermed vet hva man kan forvente. Disse behandlerne benytter seg gjerne av en kombinasjon av muskelarbeid og  leddbehandling – i kombinasjon med nålebehandling, laserterapi og trykkbølgebehandling hvis de også har kompetanse innen dette.

Finn en Behandler

Ønsker du hjelp med å finne en anbefalt kliniker i nærheten av deg? Kontakt oss her, så vil vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg.

[button id=»» style=»filled-small» class=»» align=»center» link=»https://www.vondt.net/vondtklinikkene/» linkTarget=»_self» bgColor=»accent2″ hover_color=»accent1″ font=»24″ icon=»location1″ icon_placement=»left» icon_color=»»]Finn en Behandler[/button]


[push h=»30″]

Øvelser og Trening mot Vondt i Kroppen

Noen ganger så kan det være godt å kjenne til noen øvelser som er gode for hele kroppen. I videoen nedenfor viser vi deg noen treningsøvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i anspente muskler og stive ryggledd.

VIDEO: Øvelser mot Stramme og Vonde Ryggmuskler

I videoen nedenfor så viser kiropraktor Alexander Andorff fram fem fine øvelser som egner seg for deg som opplever at ryggen er i strammeste laget.

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår for flere gratis treningsprogrammer og videoer slik som denne.

Eventuelt så finner du flere øvelser og treningsprogrammer her:

[button id=»» style=»filled-small» class=»» align=»» link=»» linkTarget=»_self» bgColor=»accent2″ hover_color=»accent1″ font=»24″ icon=»accessibility» icon_placement=»left» icon_color=»»]Øvelser og Treningsprogrammer[/button]

[push h=»30″]

Kjerringråd mot Vondt i Kroppen

Vi velger å ta med noen kjerringråd mot vondt i kroppen som folk faktisk tror på – vennligst ikke prøv disse selv. Vi starter med noe så lite behagelig som brennesle. En innsender hevder nemlig at hun la seg ned i en brennesleåker i noen minutter – og at hun hevder at dette holder gikten borte i opptil to år. Den samme kvinnen sier også at hun ofte lar seg piske med brennesle (!) på både knær og rygg hvor gikten er verst.

Vi er ikke overbevist og opprettholder rådet vårt om at du heller bør oppsøke en kiropraktor enn en brennesleåker.

[push h=»30″]

Vanlige Stilte Spørsmål om Vondt i Kroppen

Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor for å stille spørsmål slik som disse.

Får vondt i kroppen etter at jeg har drukket alkohol.

Mange er ikke klar over at man kan være intolerant ovenfor alkohol – og at smertene du opplever i kroppen kanskje skyldes at kroppen din tolker alkoholen som giftstoffer og at den sliter med å bryte den ned på en effektiv måte. Du kan rett og slette kalle det en mild alkoholforgiftning.

Har ofte vondt i kroppen ved værskifte. Hva kan det skyldes?

Når været skifter så får vi også endringer i det barometriske lufttrykket. Forskning har vist at særlig revmatikere påvirkes av væromslag, men det kan også påvirke personer uten en revmatisk diagnose. Kanskje har du merket at du ofte får vondt i hodet i forkant av en skikkelig værforandring?

Jeg har vondt i kroppen og fryser. Hva er årsaken?

At kroppen verker på den måten du beskriver kan indikere at du kanskje har en infeksjon eller at du er rammet av et virus. Den mest kjente årsaken som gir denne typen av smerter er det kjære influensaviruset vårt, men det finnes også en rekke andre virus som også kan gi samme presentasjonen av symptomer og smerter. Som kjent kan disse gi deg feber – som fører til temperaturforandringene du opplever. Allergier er også en vanlig årsak til at man har vondt i kroppen og opplever kuldegufs.

[push h=»30″]

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

Referanser:
  1. Kalichman et al (2010). Dry Needling in the Management of Musculoskeletal Pain. J Am Board Fam MedSeptember-October 2010. (Journal of the American Board of Family Medicine)
  2. Bronfort et al. Spinal Manipulation, Medication, or Home Exercise With Advice for Acute and Subacute Neck Pain. A Randomized Trial. Annals of Internal Medicine. January 3, 2012, vol. 156 no. 1 Part 1 1-10.
  3. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *