knevondt

Smerter bak Kneet | Årsak, diagnose, symptomer, behandling og råd

Lær mer om symptomer, årsak, behandling og mulige diagnoser ved smerter bak kneet. Dersom man har vondt bakpå kneet og knehasen så kan det være en rekke årsaker og grunnet til det – og det vil du få vite mer om i denne artikkelen. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker hjelp med dine kneplager.

 

Kneet er en kompleks anatomisk struktur som må tåle mye belastning i hverdagen. Forebygging av knesmerter handler ofte om å balansere hvor mye belastning med hvor mye kapasitet man har i tilhørende stabilitetsmuskulatur. Det finnes mange mulige diagnoser ved smerter bak kneet, men heldigvis er de vanligste grunnet stramme muskler og dysfunksjon i ledd. Dòg finnes det noen alvorlige diagnoser som man må være på vakt mot – blant annet blodpropp.

 

Husk å sjekke ut treningsvideoen «5 Øvelser mot Smerter bak Kneet» nederst i artikkelen. Der kan du også lese kommentarer og innspill fra andre lesere i samme situasjon som deg.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Smerter bak Kneet

Smerter og ubehag i knehasen, området bak kneet, kan være et tydelig tegn på at kneet ditt trenger litt ekstra hjelp og avlastning. For nettopp slike formål er det utviklet knekompresjonsstøtter som kan bidra til både økt stabilitet i kneet, bedret mikrosirkulasjon (som kan redusere hevelser og væskeansamling) og skadetilheling.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe knærne dine til å bli bedre.

 Les mer: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

 

Dersom du vil vite mer om vondt i kneet kan du lese omfattende om dette i denne oversiktsartikkelen nedenfor. Denne artikkelen her derimot er tilegnet spesifikt smerter bak kneet og i knehasen.

 

Les mer: – Dette bør du Vite om Knesmerter

knesmerter og kneskade

 

Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

Diagnoser som kan gi smerter bakpå kneet

Det finnes en rekke diagnoser og mulige årsaker til at du har vondt bak kneet – og her går vi igjennom dem en etter en.

 

Leggkrampe: En av de vanligste årsaken til smerter bak kneet

Leggkramper kan oppstå grunnet nedsatt funksjon i leggmuskulaturen – som innebærer at de er for stramme og at deres naturlige tilhelingsevne og blodsirkulasjon reduseres. Dette kan medføre krampe midt i tykkleggen eller høyere opp på leggen nærmere knehasen. Slike leggkramper kan komme plutselig og kjennes utrolig skarpe ut. Smertene vedvarer normalt sett kun i noen få sekunder eller opptil noen minutter.

 

Noen andre vanlige årsaker til leggkrampe kan være:

 • Dehydrering
 • Infeksjon
 • Leversykdom
 • Giftstoffer i blodet
 • Nerveproblemer

 

Det er også vanlig at gravide opplever hyppigere forekomst av leggkramper gjennom svangerskapet. Det å drikke væske regelmessig gjennom dagen, samt massasje med Magnesiumolje, i kombinasjon med daglig uttøyning av leggmusklene, er ofte nok til å stoppe majoriteten av leggkramper.

 

Tips: Dersom du plages med leggkrampe eller andre muskelkramper i løpet av dagen eller natten, så anbefaler man gjerne magnesiumtilskudd.

  

Bakers Cyste (innkapslet hevelse bak kneet)

En Bakers cyste er en innkapslet væskeansamling som gir grunnlag for hevelse bak kneet i knehasen. Denne cysten kan medføre lokale smerter, nedsatt funksjon (grunnet at den gjør bøying vanskelig) og væskeansamling. Det er viktig å merke seg at Bakers cyste i mange tilfeller skyldes meniskirritasjon eller meniskskade.

 

Slike Bakers cyster kan være små og vanskelige å oppdage i tidligere faser, men etterhvert som cysten vokser – grunnet mer væske – så kan den legge direkte eller indirekte trykk mot nærliggende strukturer, slik som muskler, sener og nerver, som dermed gir lokale smerter i området som er avklemt.

 

I senere stadier kan Bakers cyste være på størrelse med en tennisball. Personer som er rammet av denne diagnosen kan ofte oppleve et trykk i baksiden av kneet – og kan også gi grunnlag for sensoriske endringer dersom cysten irriterer en nerve. Behandling av Bakers cyste vil primært sett gå å ut på å bedre knehelsen ved å styrke stabilitetsmuskulaturen og dempe støtbelastning mot kneet.

 

Les mer: – Er det en SeneBETENNELSE eller SeneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

 Artrose

Leddslitasje i kneleddet og nedbrutt brusk kan gi grunnlag for smerter (og hevelse) bak i kneet. Artrose er en tilstand som skyldes belastningsbetinget slitasje – og som kan gjøre leddet stivt og smertefullt. Andre tilstander som kan gi grunnlag for knesmerter er revmatiske artritt og psoriasisartritt.

 

Les mer: Dette bør du Vite om Artrose

 

Løperkne (Runners knee)

løperkne

Løperkne er en overbruksskade som gir smerter i kneet og ovenfor / på baksiden av kneskålen. Patellofemoralt smertesyndrom er særlig lenket til overbruk av knebøyerne (hamstrings) på baksiden av kneet – noe som gjør at særlig løpere, syklister og idrett med mye hopp kan rammes. Dette kan gi grunnlag for en smerte i baksiden av kneet.

 

Andre symptomer på løperkne kan innebære:

 • Kneet gir (plutselig) etter
 • Svakhet i kneet og beinet
 • Nedsatt bevegelighet i kne og bein
 • Knasing og ulyder når man bøyer kneet

 

  

Hamstringskader

Hamstringsmuskulaturen finnes på baksiden av låret og ned mot knærne – de er ansvarlige for å bøye knærne. En skade i hamstrings kan ramme en eller flere av musklene på baksiden av låret:

 • Biceps femoris
 • Semitendinosus
 • Semimemranosus

Slike skader på muskulaturen kan oppstå ved overbelastning eller ved strekkskader. Dette kan skje hvis muskulaturen blir strukket for langt i forhold til sin elastisitet og mobilitet. Det er særlig atleter som løper plutselig og veldig raskt – for eksempel fotballspillere – som rammes av slike hamstringsskader.

 

Meniskirritasjon / meniskskade / meniskruptur

meniskene

Menisken er en bruskstruktur som er delvis ansvarlig for å dempe støtbelastning i kneet. Denne brusken kan bli skadet ved vridningsbevegelser som legger trykk mot de gitte områdene. Man kan dele meniskskader inn i traumebetinget (grunnet plutselig skade) og degenerativ meniskskade (slitasjebetinget). Ved førstnevnte så kan man i mange tilfeller høre en lyd (popping) når skaden forekommer. Smertene grunnet skaden kan ta dager før den gir seg til kjenne.

 

Meniskskader gir ofte følgende symptomer:

 • Nedsatt knebevegelighet
 • Svakhet og slitenhetsfølelse i kne og beinet
 • Hevelse rundt kneet
 • Kneet gir etter eller «låser seg»

 

Traumebetinget meniskskade kan måtte behandles med kirurgi, men ved degenerativt betinget meniskskade så frarådes dette i kliniske retningslinjer. 

Les mer: Meniskskade / meniskruptur

 

Fremre korsbåndskade

fremre korsbånd skade

En fremre korsbånd ruptur / avrivning / skade kan gjøre kneet ustabilt og smertefullt. En avrivning av fremre korsbånd kan gå hardt utover stabiliteten din. Fremre korsbånd fungerer nemlig som en indre stabilisator i kneet og ligamentet har som hovedformål å forhindre at kneet hyperekstenderer (går for langt bakover). En fremre korsbåndskade blir ofte kalt ACL skade etter det engelske anterior cruciate ligament. Denne skaden kan også gi smerter i baksiden av kneet, samt hevelse.

 

I likhet med meniskskader så kan man ofte høre en «klikkelyd» når denne type av skader oppstår. Avrivning i fremre korsbånd er normalt sett avhengig av kirurgi for å bli bedre.

 

Les mer: – Fremre korsbåndskade (ACL ruptur) | Symptomer, Øvelser og Behandling

 

 Bakre korsbåndskade

En bakre korsbånd ruptur / avrivning / skade kan gjøre kneet ustabilt og smertefullt. En avrivning av bakre korsbånd kan gi instabilitet. Bakre korsbånd fungerer nemlig som en indre stabilisator i kneet og ligamentet har som hovedformål å forhindre at kneet hyperflekterer (går for langt framover).

 

Dypvenetrombose (blodpropp i leggen)

blodpropp i leggen - redigert

En dypvenstrombose er en blodpropp i de dype venene i leggen. De som har en blodpropp i leggen opplever ofte smerter når de står oppreist, men kan normalt sett kjenne en vedvarende smerter i bakside legg og knehasen.

 

Andre symptomer på blodpropp:

 • Huden er rødlig og varm ved berøring
 • Lokal hevelse i området
 • Svakhet og slitenhet i det påvirkede beinet
 • Tydelig synlige vener

 

Risikofaktorer for blodpropp inkluderer overvekt, alderdom, røyking og en stillesittende hverdag. Denne diagnosen krever medisinsk behandling og endringer i livsstilen – da det kan føre til at blodproppene løser og forårsaker hjerneslag eller lungeemboli, som kan være dødelig eller gi varige mèn.

 

Les mer: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

 

Forebygging og behandling av smerter bakpå kneet

Behandling av vondt bak kneet vil avhenge av årsaken. Man kan ikke forebygge alle typer av årsaker til smerter bak kneet, men man kan hvertfall redusere risikoen ved å følge disse rådene:

 • Bygg deg opp gradvis når det kommer til trening: Mange kneskader skjer grunnet at personen blir for ivrig og gjør «for mye på for kort tid».
 • Tenk oppvarming og cool down når du trener: Bruk tid på uttøyning både før og etter trening.
 • Hvil knærne etter mye belastning: Noen ganger kan ledd og muskler ha godt av litt hvile og en eventuell restitusjonsdag – særlig for de som bedriver mye idrett eller får mye støtbelastning mot knærne. Man kan også trene alternativt med trening som ikke gir like høy belastning mot knærne – da f.eks. i form av svømming eller yoga.
 • Bruk godt skotøy: Kast de gamle skoene når de begynner å bli slitt og sørg for at du bruker kvalitetssko i hverdagen.
 • Bruk kompresjonstøy tilpasset kneet for å stimulere økt blodsirkulasjon til knærne dersom du stadig opplever knesmerter.

 

Øvelser og Trening mot Smerter Bak Kneet

Trening av stabilitetsmuskulatur rundt kneet kan hjelpe kroppen med å avlaste brusk, ligamenter og sener. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser – som de vist nedenfor – så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser daglig.

 

Her er et treningsprogram som viser 5 øvelser som ofte benyttes ved smerter bak kneet. Øvelsene kan hjelpe deg med å opprettholde sirkulasjonen i det smertefulle området og bidra til bedret funksjonalitet.

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter Bak Kneet

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Dersom smertene dine skyldes omfattende slitasjegikt i knærne (avansert kneartrose, stadie 4), så anbefaler vi at du gjør følgende øvelser daglig for å bremse slitasjeutviklingen.

VIDEO: 6 Øvelser mot Betydelig Kneartrose (Avansert Slitasjegikt i Knærne)

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Det er også meget viktig å anerkjenne at en god hoftefunksjon er essensielt for å belaste knærne riktig. Derfor er det viktig at du også gjør øvelsene som er vist nedenfor i denne videoen også.

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose / Slitasje i Hoften og Knærne

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *