friske bihuler og tette bihuler

friske bihuler og tette bihuler

Bihulehodepine (Sinusitthodepine)

Bihulehodepine blir også kalt sinusitthodepine. Bihulehodepine oppstår karakteristisk ved bihulebetennelse (sinusitt) og kan gi en hodepine som er så tung og trykkende at den noen ganger kan mistolkes som migrene eller stresshodepine.

 

Bihulehodepine: Når bihulene gir deg vondt i hodet

Bihulehodepine oppstår grunnet forhøyet trykk inne i bihulene dine. Bihulene er luftfylte områder inne i pannen, kjevebeina og bak nesebeinet (se illustrasjon). Når disse blir betente grunnet en allergisk reaksjon eller infeksjon så kan de hovne opp og produsere mer slim og snørr. Denne overproduksjonen kan føre til at de kanalene som er ansvarlige for å drenere bort dette blir tette – og da stiger trykket raskt inne i bihulene og medfører sterk hodepine.

 

Hvor sitter bihulene?

Illustrasjon som viser plasseringen til de fire bihuleregionene.

 

 

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Hodepinenettverket – Norge: Forskning, Nye Funn og Samhold» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre bihulehodepine?

For å lindre bihulehodepine (sinusitthodepine) anbefaler vi at du legger deg litt nedpå (cirka 20-30 minutter) med en såkalt «hodepine / migrenemaske» over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene, nakkehodepine og stresshodepine – den kan også varmes opp for å stimulere mer blodsirkulasjon inn mot slitne og hovne øyne) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det. Det anbefales også regelmessig bruk av saltvannsløsning for å forebygge denne tilstanden. Nesespray (fra apoteket) kan også være nødvendig når tilstanden virkelig har fått satt seg.

 

For langsiktig bedring så anbefales det også regelmessig bruk saltvannsløsning for ‘gjennomspyling, samt bruk av triggerpunktballer inn mot anspente muskler i skuldre og nakken (du vet du har noen!) og opptrening, samt uttøyning. Meditasjon og yoga kan også være nyttige tiltak for å redusere psykisk stress i hverdagen. Lett, jevnlig egenmassasje av ansiktsmuskulaturen kan også være nyttig og befri noe trykk mot bihulene lokalisert til nedenfor øynene og ved siden av nesen.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

Smertepresentasjon: Symptomer på bihulehodepine (sinusitthodepine)

Det er vanlig at bihulebetennelse fører til en hodepine som kjennes ut som en dyp og trykkende smerte i kinnene, pannen og rundt nesen, samt i overgangen mellom panne og nese. Smerten blir normalt sett verre dersom du beveger hodet plutselig (for eksempel ved foroverbøy) eller bedriver fysisk aktivitet. Symptomer og tegn på bihulehodepine kan variere litt, men noen typiske og karakteristiske symptomer er:

 • Mild til moderat feber (ved andre typer av hodepine vil du normalt sett ikke ha feber)
 • Lett hevelse i ansiktet og rundt bihulene
 • Trykkømhet over bihulene (se illustrasjon)
 • Konsentrasjonsvansker
 • En følelse av et konstant trykk i ørene
 • Vanskelig eller umulig å utjevne trykk i ørene
 • Muskelømhet og ubehag – særlig i overgang panne / nese og over store tyggemuskelen (masseter)

I motsetning til migrene så vil man ikke ha nevrologiske symptomer ved bihulehodepine. Eksempler på nervesymptomer som kan forekomme ved migrene er muskelsvakhet og uklart syn.

 

Epidemiologi: Hvem får bihulehodepine? Hvem rammes oftest?

Alle kan rammes av bihulehodepine, men som nevnt tidligere er de vanligste årsakene allergiske reaksjoner og betennelsereaksjoner (f.eks. grunnet influensa og forkjølelse). Derfor er det slik at de med redusert immunforsvar og de rammet av allergi er hyppigst rammet av bihulehodepine.

 

Årsak: Hvorfor får man bihulehodepine (sinusitthodepine)?

De to hovedårsakene til bihulehodepine er allergiske reaksjoner og betennelser/infeksjoner (f.eks. grunnet influensavirus). Dette medfører trykkforandringer i luftlommene vi kaller bihuler og medfører en karakteristisk hodepinepresentasjon. Dersom du er hyppig plaget kan det også være forekomst av polypper i bihulene – i visse tilfeller kan det være et alternativ å fjerne disse for å gi bedre rom og minske hyppigheten av denne type hodepine. En positiv ting (særlig for sengepartneren din) er at dette også kan redusere snorking.

 

Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot bihulehodepine?

En viktig øvelse vi vil anbefale er lett massasje av ansiktsmuskulaturen som har direkte relasjon til bihulene. Det kan også føles godt ut å tøye ut nakke og skuldre, da disse har en tendens til å spenne seg ekstra når man har hodepine. Vi anbefaler at du får en god rutine som inkluderer daglig, tilpasset, uttøyning av nakken.

 

Prøv disse: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

Vi anbefaler også disse 5 spesifikke kjeveøvelsene.

 

Behandling av bihulehodepine

Når vi snakker om behandling av bihulehodepine, så er det egentlig mest symptomlindring som gjelder – samt å åpne opp blokkeringene inne i bihulen som medfører den dårlige drenasjen av slim og snørr.

 • Medikamentell behandling: Allergitabletter og smart bruk av dette kan forhindre allergiske reaksjoner og dermed forhindre bihulereaksjoner.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter i nakke og skuldre.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.
 • Saltvannsløsning (medikamentfri): Apotek og butikker fører medikamentfrie saltvannsløsninger (ofte tilsatt aloe vera) som du kan bruke for å opprettholde god funksjon i nese og nesepassasjer. Regelmessig bruk kan også fungere forebyggende.
 • Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske: Slike masker kan både fryses ned og varmes opp – dette medfører at de kan brukes mot mer akutte smerter (nedkjøling) og mer forebyggende (oppvarming og økt blodsirkulasjon).
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler og ledd?

Som nevnt så er det ofte slik at vi spenner oss ekstra i muskler og at smertefibre blir mer sensitive når vi har hodepine. Vi anbefaler alltid at egenbehandling er et av hovedtiltakene i kampen mot smerter – ved regelmessig egenmassasje (f.eks. med triggerpunktball) og uttøyning kan man være med på å forebygge plager i muskler og ledd.

 

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les mer her: – Dette bør du Vite om Fibromyalgi

vondt i muskler og ledd

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *