galleblæresmerter

galleblæresmerter

Vondt i Galleblæren (Galleblæresmerter) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Vondt i galleblæren? Her kan du lære mer om smerter i galleblæren, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt i galleblæren. Galleblæresmerter bør alltid tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Galleblæren er et organ som, via kanaler, er festet til leveren – som bruker galleblæren til å lagre galle. Kort fortalt så blir denne gallen frigjort i tynntarmen når vi spiser for å bryte ned og fordøye mat. De vanligste diagnosene som gir smerter i galleblæren er gallestein, pankreatitt, kolecystitt (betennelse i galleblæren) og biliær kolikk. Symptomene vil variere avhengig av årsaken til smertene – som du vil kunne lese mer om senere i artikkelen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt i galleblæren?

galleblæresykdom og oversikt over galleblæren

Som nevnt i begynnelsen av artikkelen, så er de vanligste årsakene til vondt i galleblæren følgende diagnoser:

 • Biliær kolikk
 • Galleblærebetennelse
 • Gallestein
 • Kolangitt
 • Kolecystitt (betennelse i galleblæren)
 • Pankreatitt

 

Det er to primærårsaker til at man får vondt i galleblæren – disse innebærer enten:

 1. Midlertidig eller fullstendig blokkering i en eller flere av kanalene som frakter galle.
 2. Irritasjon av galleblæren og dens kanaler grunnet inflammasjon og betennelse – som kan oppstå nær delvise eller fullstendige blokkeringer. I visse tilfeller kan dette også medføre betydelig nedsatt blodsirkulasjon grunnet avklemming av nærliggende blodkar i det påvirkede området).

 

Gallestein

Gallestein dannes normal sett inne i selve galleblæren, men kan også oppstå i hvilken som helst av kanalene som frakter galle. Når galleblæren blir aktivert så vil normalt sett galle bli trykket ut og inn i tynntarmen – men dersom gallestein eller gallesteinrester er i veien og blokkerer denne viktige funksjonen så vil det hope seg opp mer og mer galle i området.

 

Dette kan føre til betennelsereaksjoner og væskeansamling i det påvirkede området – og dersom trykket blir stort nok så kan det føle til manglende blodsirkulasjon i området. Naturlig nok kan dette gi grunnlag for lokale og ofte ganske intense smerter.

 

Biliær kolikk

Så hva er egentlig biliær kolikk? Biliær kolikk er et begrep som beskriver smertene som oppstår ved kramper i galleblæren og nærliggende strukturer (sammentrekninger) – og skyldes blokkeringer i gallekanalene.

  

Symptomer ved vondt i galleblæren

vondt i magen

Galleblæresmerter kan ofte være ganske smertefulle. Smertene og symptomene vil variere avhengig av selve årsaken og diagnosen – men det er visse variasjoner assosiert med de ulike diagnosene som hjelper oss med å skille mellom de ulike årsakene. Galleblæresykdom kan føre til nedsatt appetitt, dårlig næringsopptak, vekttap, elektrolyttmangler og høyere inntak av smertestillende medikamenter.

 

Symptomer ved biliær kolikk

Biliær kolikk gir akutte smerter i øvre del av magen på høyre side, beskrevet som verking eller trykk, som raskt blir verre og verre. Mange kan også oppleve at smertene stråler fra magen og opp mot høyre skulder. Typiske symptomer innebærer også uvelhet, kvalme og oppkast.

 

Smerter ved biliær kolikk vedvarer i cirka 1 til 5 timer – men kan etterlate en mild verking i opptil ett døgn etter selve kolikkepisoden.

 

Symptomer ved kolecystitt (betennelse i galleblæren)

Kolecystitt gir betydelige smerter på høyre side av den øvre delen av magen. Smertene kan stråle opp mot høyre skulder, men også bakover mot ryggen. Magen, i det påvirkede området, blir ofte trykkømt og sårt ved berøring. Andre symptomer, i tillegg til de vi allerede har nevnt, innebærer:

 • Feberfrysninger
 • Kvalme
 • Opphovning
 • Oppkast
 • Svetting
 • Uvelhet

 

Symptomene kan vedvare i flere dager – avhengig av hvor lang tid det tar for kroppen å løse opp i årsaken til problemet. Som nevnt tidligere så skyldes altså kolecystitt en blokkering av gallekanalene.

 

Symptomer ved pankreatitt (betennelse i bukspyttkjertelen)

Gallestein kan blokkere kanalene som går fra galleblæren til bukspyttkjertelen. Dersom en slik blokkering oppstår så kan dette medføre en betennelse i både gangene til og selve bukspyttkjertelen.

 

Pankreatitt gir normalt sett smerter som går fra øvre delen av magen og med tilhørende referansesmerter mot ryggen. Smertene og symptomene vil typisk tilta og bli verre etter et måltid – og personer som er rammet kan også oppleve både kvalme, uvelhet og oppkast.

 

Symptomer ved kolangitt

Kolangitt, blokkering og betennelse i gallegangen, kan medføre magesmerter, feber, lavt blodtrykk og gulsott (hud og slimhinner får en gulaktig farge grunnet oppbygning av avfallsstoffer i kroppen.

 

Et tilrettelagt og tilpasset kosthold er ekstremt viktig dersom man opplever galleblæresmerter.

 

Les også: – 6 Sunne Helsefordeler ved å Spise Havregryn

havregryn og havre

  

Hvordan diagnostiseres galleblæresmerter?

Klinikeren vil stille en diagnose basert på forhistorie, fysisk undersøkelse og labaratorietester, Murphys tegn, smerter ved fysisk trykk, mot området like under de nedre høyre ribbeinene kan indikere kolecystitt (betennelse i galleblæren).

 

Typiske prøver som blir tatt er leverfunksjontester, utvidede blodprøver og bildediagnostikk av magen. Diagnostisk ultralyd kan benyttes for å oppdage gallestein, samt betennelsereaksjoner i området. I andre tilfeller kan det også være aktuelt med CT skanning, men grunnet mye stråling ved sistnevnte så foretrekker man ultralyd eller MR. MR undersøkelser kan vise hvordan leveren, galleblæren og bukspyttekjertelen ser ut hos den påvirkede personen.

 

En HIDA-skanning (bruker radioaktive materialer) kan måle galleblærefunksjonen og hvordan den tømmer seg.

Samlet kan svarene fra de utførte kliniske testene gi grunnlag for riktig diagnostisering.

 

Les også: Vanlig Halsbrannmedikament kan gi Alvorlige Nyreskader!

Piller - Foto Wikimedia

  

Behandling: Hvordan behandles galleblæresmerter?

Behandlingen er, naturlig nok, avhengig av hvilken diagnose eller årsak som står bak smertene. I visse tilfeller vil det ikke trenges aktiv behandling.

 

Ved akutte gallesteinsmerter og blokkering i gallegangene så benyttes følgende medisinske behandlinger:

 • Oppløsende medikamenter
 • Trykkbølgebehandling mot gallesteinene
 • Operasjon (fjerning av galleblæren)

 

Dersom medikamentell behandling og trykkbølgebehandling ikke fungerer så er det siste alternativet kirurgi – men det anbefales altså ikke og gjøres kun i visse, helt spesielle tilfeller.

 

Forebyggende behandling er primært rettet inn mot trening, kosthold og ernæring – med dietter som begrenser inntaket av for mye kolesterol og dårlig fett.

 

Les også: Dette bør du Vite om Trykkbølgebehandling

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

  

Egenbehandling mot galleblæresmerter

Hva kan du gjøre selv? Her er en liste over aktuelle egentiltak som kan hjelpe mot galleblæresmerter og galleblæresykdom.

 

Kosthold, ernæring, trening og… kaffe?

Kaffekopp og kaffebønner

Det er viktig å huske på at gallestein ofte dannes grunnet dårlig kosthold med et høyt inntak av fett og alkohol. Derfor er det naturlig at man forsøker å spise sunnere hvis man er eller har vært rammet av galleblæresmerter.

 

Overraskende for mange, men kaffe (ja, helt riktig) og jevnlig trening kan redusere forekomsten av gallestein og galleblæresmerter,

 

Eplecideredikk

Andre egenbehandlingstiltak kan inkludere eplecidereddik – som også benyttes mot urinsyregikt.

 

Les mer: Urinsyregikt – hvordan kan eplecidereddik hjelpe?

urinsyregikt for facebook post 2

 

Oppsummering

Galleblæren er et meget viktig organ – som du bør ta godt vare på ved å ha et godt kosthold og trene regelmessig.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler.

 

Grunnet at ulike diagnoser i galleblæren også kan medføre ryggsmerter, så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om galleblæresmerter og galleblæresykdom

 

Hva slags mat kan føre til galleblæresmerter?

– Det er en lang liste med ulike matprodukter og ingredienser som har blitt rapportert til å medføre mer galleblæresykdom. Noen av matvarene man bør begrense inntaket av ved påvist galleblæresykdom inkluderer:

 • Appelsiner og grapefrukt
 • Bønner (visse typer)
 • Dårlig fett
 • Egg
 • Fritert mat
 • Fruktjuice
 • Gluten
 • Kalkun
 • Krydret mat
 • Kunstig søtning
 • Kylling
 • Kål
 • Løk
 • Mais
 • Melkeprodukter
 • Nøtter
 • Rødt kjøtt
 • Sjokolade
 • Svinekjøtt

 

Hva slags kosthold og mat anbefales mot galleblæresykdom?

– Igjen, så er listen lang, men maten man altså anbefaler for å forebygge (eller ved påvist galleblæresykdom) er, blant annet:

 • Agurk
 • Avokado
 • Bær
 • Eddik
 • Epler
 • Fiber fra grønnsaker og frukt
 • Grønne bønner
 • Grønnsaksjuice (rødbeter og agurk er spesielt nyttige ved galleblæresykdom)
 • Gulrot
 • Hvitløk
 • Papaya
 • Pærer
 • Rødbeter
 • Seleri
 • Sitron
 • Tomater
 • Vannmelon
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *