havregryn og havre

6 Sunne Helsefordeler Ved å Spise Havregryn

5/5 (4)

havregryn og havre

6 Sunne Helsefordeler Ved å Spise Havregryn

Glad i havregrøt? Havre og havregryn er veldig sunt for kropp og hjerne! Havregryn har en rekke, forskningsbeviste, helsefordeler som du kan lese mer om her. Vi håper du blir overbevist til å inkludere mer av denne vidunderlige kornsorten i ditt eget kosthold. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside – del ellers gjerne innlegget med noen som elsker havre og havregryn. 

Historien bak havre

Havre er en kornsort som på latin er kjent som Avena sativa. Det er en meget næringsrik kornsort som mange i Norge elsker – da særlig i form av havregrøt som er en god og sunn start på dagen.

 

1. Havre innehar et høyt innhold antioksidanter – blant annet avenanthramider

havregryn 2

Antioksidanter har en rekke positive helsemessige egenskaper – blant annet bekjemping av frie radikaler og oksidativt stress, som begge er lenket til økt forekomst av kreft og andre sykdomsdiagnoser.

 

Havre inneholder et høyt nivå av antioksidanter og helsefremmende plantekomponenter kjent som polyfenoler. Mest unikt er det at det inneholder avenanthramider – en antioksidant som finnes nesten utelukkende i havre.

 

Forskningsstudier har vist at avenanthramider kan hjelpe med å redusere blodtrykk ved å øke produksjonen av nitrogenoksid. Denne gassmolekylen kan hjelpe med å utvide blodårene og bidra til økt blodsirkulasjon (1). Andre studier har også vist at denne antioksidanten har anti-inflammatoriske og kløestillende egenskaper (2). Havre inneholder også høye nivåer av antioksidanten ferulsyre.

 2. Havre inneholder betaglukaner
havregryn 4

Havre inneholder store mengder av betaglukaner – en form for fiber. Noen av helsefordelene ved betaglukaner er:

  • Reduserer dårlig kolesterol (LDL) og totale kolesterolnivåer
  • Kontroll av blodsukkernivåer
  • Økt metthetsfølelse
  • Stimulerer god bakterieflora i tarmene

 

3. Havregryn er meget mettende og kan bidra til vekttap

oppblast-mage

Havregrøt er en smakelig og næringsrik frokost. Den gir også en følelse av metthet i lengre tid. Mat som gir en økt metthetsfølelse kan hjelpe deg med å spise mindre kalorier og å miste vekt (3).

 

Det er klinisk bevist at betaglukanene i havregryn og havrekli kan bidra til en langvarig metthetsfølelse (4). Betaglukaner stimulerer også frigjøring av et hormon som heter peptid YY (PYY). Dette hormonet har i studier vist at det kan redusere kaloriinntak og senke sjansen for overvekt (5).
4. Finkvernet havre kan bidra til sunn og frisk hud

havre

Det er ingen tilfeldighet at vi finner havre i en rekke hudpleieprodukter. Det som brukes mest hyppig i slike hudpleieprodukter kalles «kolloidalt havremel» – en finkvernet form av havre. Denne ingrediensen har klinisk bevist effekt i behandling av eksem og tørr hud (6).

 

5. Havre er kolesterolsenkende

Hjerte

Høye nivåer av dårlig kolesterol (LDL) er lenket til høyere forekomst av hjerte- og karsykdommer. Maten du spiser kan ha en betydelig innvirkning på disse kolesterolnivåene.

 

Flere studier har vist at betaglukan – som vi finner i havre og havregryn – kan senke totale nivåer av kolesterol og dårlig kolesterol (LDL) (7). Betaglukaner gjør at leveren øker utskillelsen av kolesterolholdig galle, som igjen reduserer kolesterol i blodstrømmen. Oksidisering av dårlig kolesterol er kjent for å være en risiko for utvikling av hjertesykdom. Denne oksidiseringen gir inflammasjon i blodårene, skader vev og kan øke risikoen for hjerneslag og hjertelidelser.

 

6. Havre kan kontrollere blodsukkeret og senke sjansen for Diabetes type 2

havregrøt

Diabetes type 2 er også kjent som sukkersyken – og er en relativt vanlig livsstilsykdom. Forskning har vist at havre, mye takket være betaglukanene den inneholder, kan hjelpe med å kontrollere og senke blodsukkernivåer (8).Oppsummering:

Havre og havregryn er sunn og næringsrik mat. Dette er seks spennende helsefordeler, alle med støtte i forskning (slik at du kan argumentere ovenfor selv den verste Besserwizzeren du kjenner!), så har du vel kanskje blitt overbevist til å spise litt mer havre i kostholdet? Vi hører gjerne fra deg på vår Facebookside dersom du har kommentarer på andre positive virkningsmetoder.

 

Relevant produkt – «Oats Overnight»:

 

LES OGSÅ: – Dette Bør Du Vite om Ryggsmerter!

kvinne med ryggsmerter

NYHET: – Nå kan du stille spørsmål direkte til vår tilknyttede kiropraktor!

kiropraktor alexander andorff

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å spise Ingefær

Ingefær
Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelser eller artikler tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss – så vil vi svare deg så godt vi kan, helt gratis. Se ellers gjerne vår YouTube kanal for flere tips og øvelser .

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos, Pexels.com, Pixabay og innsendte leserbidrag.

 

Kilder / forskning

1. Nie et al, 2006. Avenanthramide, a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production.

2. Sur et al, 2008. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity.

3. Holt et al, 1995. A satiety index of common foods.

4. Rebello et al, 2014. The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial.

5. Beck et al, 2009. Increases in peptide Y-Y levels following oat beta-glucan ingestion are dose-dependent in overweight adults.

6. Kurtz et al, 2007. Colloidal Oatmeal: History, Chemistry and Clinical Properties

7. Braaten et al, 1994. Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects.

8. Nazare et al, 2009. Modulation of the postprandial phase by beta-glucan in overweight subjects: effects on glucose and insulin kinetics.

 

Les også: Slik Løsner du Opp Muskelspenninger i Nakke og Skulder!

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *