Beinhinnebetennelse

Senebetennelse i Ankelen | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Rammet av senebetennelse i ankelen? Her kan du lære mer om ankeltendinitt, samt tilhørende symptomer, årsaker og ulike behandlinger ved senebetennelse i ankelen. En senebetennelse er kjent på fagspråket som en tendinitt og indikerer at det er en skadereaksjon og inflammasjon i en eller flere sener.

 

– Hva er egentlig sener?

Sener er de strukturene som fester musklene til bein og ledd. Disse senene kan bli skadet og betent ved feilbelastning, manglende funksjon i bekken og ben, samt overbelastning. Vi minner om at du finner lenke til øvelser, samt en video med øvelser, helt nederst i denne artikkelen.

 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av ankelskader og fotsmerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer, treningsprogrammer og mye mer. Dersom du har vedvarende smerter og feilfunksjon så råder vi deg til å ta kontakt med en kliniker for utredning og eventuell behandling av problematikken.

 

Du risikerer nemlig at tilstanden forverrer seg hvis du ikke tar tak i problematikken med en kombinasjon av hjemmeøvelser, egentiltak (for eksempel triggerpunktballer som kan bidra til å øke lokal sirkulasjon for stramme muskler – lenke åpner i nytt vindu) og profesjonell behandling dersom smertene er vedvarende.

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå igjennom:

 • Årsaker
 • Diagnoser
 • Symptomer
 • Diagnostisering
 • Kliniske tegn
 • Øvelser (med video)
 • Behandling
 • Prognose og varighet

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har senebetennelse i ankelen, samt ulike symptomer og behandlinger ved slike smerter.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg senebetennelse i ankelen?

Diskusjon med helsepersonell

Det kan være flere årsaker og diagnoser ved senebetennelse i ankelen. I denne delen av artikkelen vil vi gå igjennom noen av dem.

 

Årsaker til Senebetennelse i Ankelen

Senebetennelse i ankelen forårsakes av repetitive belastninger mot ankelen – oftest grunnet overbruk i idrett eller sport, men kan også oppstå grunnet generell overbelastning dersom man går mye på beina og hardt underlag i forbindelse med jobb eller fritid. Det er viktig å forstå at slike seneskader og senebetennelser oppstår forbi belastningen overskrider kapasitetsevnen.

 

Hva skjer med senefibrene?

Ved langvarig feilbelastning så oppstår det mikrorifter (små skader) i senen som gradvis blir større og større etter hvert som overbelastningen fortsetter. Når kroppen forsøker å reparere dette så oppstår det inflammasjon og væskeansamling i og rundt selve senen. Dette fører også til at det dannes skadevev i området – en form for bløtvev som er både svakere og mer smertesensitivt enn det normale muskel- og senevevet. Over tid så vil riftene i senen føre til at den gradvis blir svakere og svakere – som igjen øker risikoen for at det oppstår en seneruptur i den påvirkede senen (delvis eller hel avrivning).

 

Vanlige årsaker og bidragsytende faktorer til at denne senebetennelsen oppstår inkluderer:

 • Feilstillinger i ankler, knær og hofte: De med innovervendte knær og plattfot (pes planus) har automatisk mer belastning mot anklene og senene i ankelen grunnet deres anatomiske oppbygning. For eksempel så vil jo en normal fotbue være med på å dempe støtbelastning (faktisk hele 26% av støtdempingen kommer fra fotbuen) og dermed forhindre for høyt trykk mot anklene og knærne. En som er plattfot har ikke denne dempingen – og dermed har de høyere sjanse for å bli rammet av senebetennelse i ankelen.

 

 • Ikke nok pauser eller oppvarming: Det å øke distansen og frekvensen på joggeturen før anklene har blitt vant til dette er ikke noen spesielt god ide – det kan nemlig føre til at det gradvis bygges opp småskader som ikke får tid til å lege seg selv før neste økt. Dermed blir det en gradvis økning i irritasjon i de påvirkende ankelsenene og vi ender til slutt opp med en seneskade eller betennelse.

 

 • Manglende kapasitet i hofte og støtdempende muskulatur: Trening og styrking av hoftemuskulaturen er direkte lenket til støtdemping for vonde ankler og knær. Men kanskje har du, i likhet med mange andre, vært litt dårlig på å trene opp hoften din? Vel, da er det bare å komme i gang nå – prøv disse øvelsene her allerede i dag.

 

 • Overvekt: Både ankler og knær er noen av våre mest vektbærende ledd. Da er det ikke til å komme unna med at overvekt er en faktor som er sterkt knyttet til høyere forekomst av senebetennelser og seneskader. Vektnedgang er viktig for å redusere belastningen som blir lagt på ankler og knær – og kosthold pluss trening er nøkkelen til å få til dette. Kontakt legen din hvis du synes at det er vanskelig å gå ned i vekt.

 

 • Stramme leggmuskler og muskulær ubalanse: Vi har nevnt tidligere i artikkelen hvordan en struktur påvirker en annen – og motsatt. Manglende funksjon i ankler og knær kan, paradoksalt nok, både føre til og være forårsaket av stramme leggmuskler. Det er derfor viktig å tenke helhetlig i form av treningen man gjør og behandlingen man eventuelt mottar for plagene sine.

 

Les også: – 10 Øvelser for Dårlig Hofte

darlige hofter 700

Å styrke hoftemusklene er en essensiell del av det å avlaste vonde ankler og øke deres funksjonalitet.

 Symptomer på Senebetennelse i Ankelen

vondt i foten

Det finnes flere symptomer og kliniske tegn som kan indikere at du har en senebetennelse i ankelen. Noen av de mest karakteristiske symptomene innebærer smerte og trykkømhet på utsiden eller framsiden av ankelen. Andre symptomer kan inkludere:

 

 • Mulig tilhørende hevelse på framsiden eller utsiden av ankelen.
 • Smerter som blir verre når du legger vekt på ankelen.
 • Verking i ankelen om natten.
 • Endret ganglag og mulig halting (ved kraftige varianter)
 • Betydelig nedsatt funksjonalitet i form av mindre bevegelse og styrke.

 

Senebetennelser har en lei tendens til å bli verre dersom man ikke gjør noe med det. Etterhvert som senefibrene blir svakere og mer irriterte så vil symptomene tilta og bli forverret. Ved starten av problematikken vil man kanskje bare oppleve smerter når man gjør idrett eller lignende belastninger – men etterhvert som tilstanden forverrer seg, og man ikke gjør noe med det, så vil selv hverdagslige ting som å gå i en trapp eller å løfte beinet kunne gi smerter i den påvirkede ankelen.

 

Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv behandlingsmetode som bryter ned skadevev i sener og starter en naturlig tilhelingsrespons som både leger og styrker senefibrene. Behandlingen utføres av offentlig autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd – i Norge innebærer det de tre yrkene; kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut.

 

Les også: – Har du Prøvd Trykkbølgebehandling?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 Diagnostisering av Senebetennelse i Ankelen

Undersøkelse av ankel

Når du oppsøker en kliniker – slik som moderne kiropraktor eller fysioterapeut – så vil vedkommende først gjennomføre en historietagning (anamnese) og deretter utføre en funksjonell undersøkelse. Dette kan innebære spørsmål om:

 • Ditt aktivitetsnivå
 • Hva slags symptomer du plages med
 • Når symptomene er mest tilstedeværende
 • Hva som lindrer smertene

 

Den funksjonelle undersøkelsen innebærer en fysisk undersøkelse av ankelen, hvor klinikeren går igjennom bevegelighet i både aktiv og passiv bevegelse. En moderne, offentlig autorisert kliniker kan også, med ortopediske tester, gi deg informasjon om hva som er den mest sannsynlige årsaken til at du har fått en senebetennelse eller seneskade.

 

Hvis det foreligger mistanke om seneskade eller at den funksjonelle undersøkelsen peker mot en mer alvorlig involvering av benskade, brudd eller lignende, så kan det bli rekvirert bildediagnostikk. Både lege og kiropraktor har henvisningsrett til slike bildediagnostiske undersøkelser – slik som røntgen, MR, CT og diagnostisk ultralyd.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

FibromyalgikvinneKomplikasjoner ved Langvarig Senebetennelse i Ankelen

Vondt i oversiden av foten

Om du ikke oppsøker en kliniker for tiltak og behandling – og du har kjent at tilstanden bare forverrer seg med tiden – så risikerer du at senebetennelsen og skadeomfanget blir langt omfattende enn det hadde trengt å være. Dette er ensbetydende med mye mer egentiltak og behandling enn det som hadde vært nødvendig hvis du tok tak i problemet litt tidligere.

 

Dette betyr altså at du kan forvente deg et langt og hardt behandlingsregime i kombinasjon med et strengt treningsprogram dersom du har latt det gå for langt. Mange synes at det er vanskelig å få rutine på treningen – og det er helt sant at det kan være vanskelig, men det handler om å gjøre prioriteringer. Noen økter hver uke kan sørge for at problemet ikke blir langvarig og at dette er noe du kommer til å plages med resten av livet.

 

Det er viktig å huske på at man ikke trenger å være idrettsutøver for å gradvis bryte ned og skade senene i ankelen – det er noe vi alle kan få til med repetitive belastninger og manglende hensyn. Ta tak i problemet i dag.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Kreft i Endetarmen

smerter i rektum

  

Behandling av Senebetennelse i Ankelen

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Behandling vil variere noe etter omfanget av seneskaden og senebetennelsen. All behandling bør ha som hovedformål at det stimulerer tilheling og fremmer bedret funksjonalitet. For seneskader og senebetennelser er vår klare hovedanbefaling trykkbølgebehandling.

 

Konservativ behandling

 

 • Fysioterapi: Formålet med fysikalsk behandling og opptrening er å redusere smerter og unødvendig inflammasjon, samt styrke hofte, lår og ankelmuskulaturen.

 

 • Moderne kiropraktikk: En moderne kiropraktor jobber med muskler, sener og ledd. Med tanke på at rygg, bekken og hofte ofte går hånd i hånd – som nevnt tidligere i artikkelen – så ser man ofte at leddbehandling spiller en sentral rolle i å gjenopprette normal funksjon i ankelen. Denne yrkesgruppen har også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom det skulle være behov for dette.

 

 • Trykkbølgebehandling: Studier har vist signifikant effekt av trykkbølgebehandling i behandlingen av senebetennelse i ankelen (1). Behandlingen bør utføres av autorisert helsepersonell – slik som fysioterapeut eller moderne kiropraktor.

 

 • Tørrnåling (nålebehandling): Intramuskulær nålebehandling har som formål å redusere smerter og initiere en økt tilhelingsrespons i det behandlede området. Forskning har vist at reparasjonsresponsen kan være forsterket i 24 til 72 timer etter behandlingen.

 

Invasiv behandling

 • Kortisoninjeksjon: En kortisjoninjeksjon kan lindre smertene, men som dokumentert av anerkjente Mayo Clinic så er dette også en behandlingsform som medfører svakere senefibre og en høyere risiko for at senen skal ryke på et senere tidspunkt. Så annen behandling bør utprøves i det lengste før man vurderer dette tiltaket.

 

 • Operasjon: Artroskopi er den mest brukte operasjonsmetoden for denne typen av ankelplager. Som nevnt så burde denne typen av inngrep unngås dersom det ikke er helt nødvendig grunnet risikoen for senskader og livsvarige arrvevsdannelser. Mange opplever hyppigere tilbakefall etter kirurgiske inngrep og at smertene, når de kommer tilbake, ofte er betydelig verre enn de var tidligere.

 

Les også: – Derfor bør du Unngå Kortisoninjeksjon

Kortisoninjeksjon

 Prognosen ved Senebetennelse i Ankelen

Doktor snakker med pasient

Som vi har sagt tidligere i artikkelen – senebetennelser har en lei tendens til å bli verre og verre dersom man ikke tar tak i problemet. Ved tidlige tiltak har du meget god sjanse for å bli helt bra igjen – men dersom du ignorerer det, så vil det altså kreve betydelig mer innsats og behandling.

 

Særlig tre punkter er viktig for å minimere tilhelingsperioden:

 • Vektnedgang
 • Tilpasset rehabiliteringstrening
 • Riktig behandling

 

Man sier dog, generelt sett, at de mildeste variantene kan ta cirka 3 uker (med riktig behandling og tiltak) for å bli bra. Mer alvorlige tilfeller kan ta hele 6 til 8 måneder. Noen av de mer alvorligste tilfellene blir aldri helt bra og ender opp kroniske. Som nevnt tidligere så er dette en diagnose som kan sette en stopper for selv den mest lovende idrettskarrieren. Derfor anbefaler vi sterkt at du tar kontakt med kliniker hvis du opplever slike symptomer.

 

Øvelser mot Senebetennelse i Ankelen (Video)

Vi har nevnt hvordan hoftemuskulaturen er direkte med på å avlaste vonde knær og ankler – så derfor er det meget viktig at du trener opp hoftemusklene dine slik at disse kan bidra til mindre overbelastning mot anklene.


 Abonner gjerne på YouTube-kanalen vår (klikk her) for gratis helsekunnskap og treningsprogrammer.

 

Les også: – Revmatisme og Væromslag: Slik Påvirkes Revmatikere av Været

revmatisme og vaeromslag

  

Oppsummering

Ankelsmerter – i likhet med alle andre smerter bør tas på alvor. Hvis man fortsetter i samme spor som tidligere så er det heller liten sjanse for at senefibrene dine blir tilhelet – snarere tvert imot. Forverring i senene sin tilstand vil også resultere i økt forekomst og intensitet av senebetennelser og seneskader – noe ingen ønsker. Ankelsmerter kommer også ofte med endret ganglag og halting når det virkelig står på som verst, noe som kan resultere i vonde knær og rygg grunnet kompenseringsmekanismer.

 

I lenken nedenfor finner du noen øvelser som du kan prøve deg på – men vi anbefaler altså at du får et tilrettelagt treningsprogram tilpasset deg og dine symptomer via en moderne kliniker.

 

Les også: – 10 Styrkeøvelser mot Dårlig Hofte

darlige hofter 700

Klikk på bildet ovenfor for å se øvelsene.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp og egentiltak

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

triggerpunktballer

Sett med 5x Triggerpunktballer

Triggerpunktballer brukes ved å legge ballen slik at den treffer godt inn i den vonde muskelen eller senen. Dette vil, i likhet med fysikalsk behandling, føre til økt blodsirkulasjon og tilheling i stramme og vonde muskelfibre. Et meget godt tiltak for deg som liker å ta tak i problemer på egenhånd.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Sett med 5x Triggerpunktballer

 

– Vondtklinikkene: Våre Klinikker og Terapeuter er Klare for å Hjelpe Deg

Trykk på lenken nedenfor for å se en oversikt over våre klinikkavdelinger. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr vi utredning, behandling og rehabiliteringstrening, mot blant annet muskeldiagnoser, leddtilstander, nervesmerter og senevevsplager. Hos oss er det alltid pasienten som er den aller viktigste – og vi ser fram i mot til å hjelpe deg.

 

Youtube logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Se Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

facebook logo liten– Følg Kiropraktor Alexander Andorff på FACEBOOK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *