smerter inni hånda

smerter inni hånda

Smerter Inni Hånda | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Har du smerter inni hånda? Her kan du lære mer om vondt inne i hånden, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved smerter inni hånda og håndsmerter. Smerter i hendene kan skyldes en rekke muskuloskeletale årsaker – slik som nerveavklemming, refererte smerter fra underarmsmuskulaturen og seneskader. Vi minner om at du finner øvelser helt nederst i denne artikkelen.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Vondt inne i hånden kan føre til at man opplever svakhet i grepet og at man ikke kan gjøre like mye fysisk som tidligere. Dette kan være ødeleggende for både hobbyer og arbeid – så vi råder deg absolutt til å ta grep hvis du opplever vedvarende problematikk med hendene dine. Du risikerer nemlig at tilstanden forverrer seg hvis du ikke få hjelp med å utrede og behandle problematikken.

 

De vanligste tilstandene og diagnosene som forårsaker irritasjon, avklemming eller smerter inni hånden er:

 • Artrose
 • Guyenstunnelsyndrom
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Lateral epikondylitt (kan gi smerter ned mot hendene)
 • Medial epikondylitt (også kjent som golfalbue)
 • Refererte smerter fra lokale muskler
 • Refererte smerter fra prolaps i nakken (dette gjelder ved avklemming av C6, C7, C8 eller T1-nerverøttene)
 • Revmatisk artritt

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har smerter inni hånda, vondt inne i håndflaten, samt ulike symptomer og diagnoser ved slike smerter.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt inne i hånden og håndsmerter?

Diskusjon med helsepersonell

DeQuervains Tenosynovitt

DeQuervains tenosynovitt er en diagnose som gir hevelse, inflammasjon og fortykkelse i hinnen som omkranser senene på oversiden av tommelen. Dette kan medføre smerter inni hånda og i håndleddet.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom er en diagnose som er forårsaket av mediannervekkompresjon – altså avklemming av mediannerven inne i selve håndflaten på framsiden av håndleddet. Dette kan føre til smerter på framsiden av håndleddet, nummenhet og prikking i håndflaten og fingrene. Karpaltunnelsyndrom har en tendens til å utvikle seg gradvis over tid – og å bli verre og verre dersom man ikke tar tak i problemet.

 

Typiske symptomer ved karpaltunnelsyndrom kan innebære:

 • Muskelsvakhet i hånden og nedsatt grepstyrke
 • Nummenhet og prikking i hånden
 • Smerter i hånden og på framsiden av håndleddet

 

Muskelsmerter fra underarmen eller lokale muskler

Muskler i underarmen – blant annet musklene som er ansvarlige for å bøye håndleddet bakover (håndleddsekstensorene) – kan gi grunnlag for smerter som går ned og inni hånda. Ved repetitive belastninger så kan det, over tid, oppstå oppbygning av skadevev i den påvirkede muskulaturen og senevevet.

 

Revmatisk artritt

Revmatisk artritt er en autoimmun, revmatisk sykdom hvor kroppens eget immunforsvar angriper cellene som gir støtte til leddene. Dette fører til smerter inni begge hendene hos de med revmatisk artritt – det er viktig å understreke at dette rammer begge hendende og ikke bare den ene hånda. Revmatiske håndsmerter er ofte beskrevet som dunkende, verkende og at de er verre på morningen.

 

Les også: – 15 Tidlige Tegn på Revmatisk Artritt

leddoversikt - revmatisk artritt

 Sirkulasjonsproblemer

På samme måte som alle organer og strukturer i kroppen – så trenger hendene en konstant blodtilførsel for å fungere normalt. Ved blodsirkulasjonssykdommer så kan denne sirkulasjonen bli redusert og dermed kan det oppstå både smerter og nummenhet inni håndflatene. Dette kan for eksempel skyldes en betennelse i blodårene grunnet infeksjon, skade eller autoimmune tilstander.

 

Traume

Å ha vondt inne i håndflaten kan skyldes skade på bein (for eksempel brudd), ledd eller til og med nerver i hånden. Hånden inneholder en rekke små bein, ligamenter, sener, muskler og nerver. Noen av de vanligste årsakene til slike smerter skyldes vonde muskler og overbruksproblematikk – uten tilstrekkelig kapasitet i musklene til å gjøre den repetitive aktiviteten man utfører. Hendene er med på omtrent alt vi gjør av fysisk aktivitet så derfor kan være meget ødeleggende å være rammet av slike smerter og feilfunksjoner.

 

Morsomt faktum: Håndflatene har, i likhet med undersiden av fotsålen, den tykkeste huden på kroppen. Dette er evolusjonens måte å tilpasse seg på at vi bruker hendene mye.

 

Triggerfinger og triggertommel

Triggerfinger eller triggertommel gir en karakteristisk klikkende lyd når fingeren eller tommel bøyes ned mot håndflaten. Denne tilstanden kan gi smerter og stivhet inni hånda. Det er ikke uvanlig at de som er rammet av denne diagnosen ender opp med å operere senen som er påvirket – men mar har også sett i studier at trykkbølgebehandling kan være et alternativ for å unngå kirurgisk inngrep.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Symptomer ved Smerter inni Hånda

Behandling

Symptomene du opplever ved vondt inni hånda kan variere avhengig av hva som er selve årsaken til smertene du opplever. Dette er noen av de vanligste symptomene du kan oppleve ved smerter inni hånda:

 • Hevelse
 • Muskelsvakhet og redusert grepstyrke
 • Nummenhet
 • Parastesi: En brennende eller prikkende følelse inni hånda.
 • Rødlighet i huden
 • Varmeutvikling

 

Nevromuskulære symptomer man kan se ved visse diagnoser kan inkludere:

 • En blåaktig misfarging på leppene og fingerneglene
 • Muskelsvinn i håndmusklene
 • Nakkesmerter og håndsmerter samtidig
 • Svakhet inni håndmusklene
 • Stivhet i leddene på morningen

 

Les også: – Studie: Denne Ingrediensen i Olivenolje kan Drepe Kreftceller

oliven 1

 Behandling av Smerter inni Hånda

kiropraktor 1

Behandlingen du mottar vil være avhengig av hva som forårsaker smertene du opplever inni hånda. Dette kan blant annet innebære:

 • Fysioterapi: En fysioterapeut er ekspert på opptrening og rehabilitering grunnet skader og smerter i muskler, ledd og nerver.
 • Moderne kiropraktikk: En moderne kiropraktor benytter muskulære teknikker i kombinasjon med muskulært arbeid og instruksjon i hjemmeøvelser for å optimalisere funksjonen i dine muskler, nerver og ledd. Ved håndsmerter så vil en kiropraktor mobilisere leddene i hånden din, behandle muskulatur lokalt i hånden og underarmen, samt instruere deg i hjemmeøvelser for å tøye, styrke og fremme bedre funksjon i hendene dine – dette kan også innebære bruk av trykkbølgebehandling og tørrnåling (intramuskulær akupunktur).
 • Trykkbølgebehandling: Denne behandlingen utføres normalt sett av autorisert helsepersonell med ekspertise innen behandling av muskler, ledd og sener. I Norge gjelder dette kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut. Behandlingen utføres med et trykkbølgeapparat og en tilhørende probe som sender ut trykkbølger rettet inn mot det området med skadevev. Trykkbølgebehandling har særlig godt dokumentert effekt mot senelidelser og kronisk muskelproblematikk.

 

Les også: – Revmatisme og Væromslag: Slik Påvirkes Revmatikere av Været

revmatisme og vaeromslag

  

Oppsummering

Det er viktig å ta alle smerter på alvor – grunnet at vedvarende smerter kan medføre dysfunksjoner og forverrede symptomer etterhvert som tiden går. Særlig nedsatt grepstyrke og muskelsvinn er to av de mest alvorlige symptomene man kan oppleve ved vedvarende smerter inni hånda. Det er derfor viktig at du tar tak i problemet og oppsøker kliniker for utredning og eventuell behandling.

 

Det er også viktig å trene opp hendene i likhet med resten av kroppen. I lenken nedenfor finner du noen øvelser som du kan prøve deg på.

 

Les også: – 6 Effektive Øvelser mot Karpaltunnelsyndrom

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

Besøk eventuelt Din Helsebutikk for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om smerter inni hånda og vondt inne i hånden

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *