Fibromyalgi og Leggkrampe

4.8/5 (17)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i leggen

Fibromyalgi og Leggkrampe

Er du plaget med leggkrampe? Forskning har vist at de med fibromyalgi har høyere forekomst av leggkramper. I denne artikkelen ser vi nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og leggkrampe.

Forskning lenker dette blant annet til en type av fibromyalgismerter kalt hyperalgesia (1). Fra tidligere vet vi jo også at tolkningen av smerte er kraftigere hos de rammet av denne kroniske smertetilstanden. En systematisk gjennomgangsstudie viste til at det kan skyldes overaktivitet i nervesystemet hos denne pasientgruppen (2).

 

Gode og raske tips: Helt nederst i artikkelen kan du se en video med treningsøvelser mot smerter i beina. Vi gir også tips om egentiltak (slik som leggkompresjonsssokker og plantar fascitt kompresjonssokker) og super-magnesium. Lenkene åpner i nytt vindu.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av fot, legg og ankelplager. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

I Denne Artikkelen vil du Lære mer om:

  • Hva er Leggkramper?

  • Hyperalgesia og Fibromyalgi

  • Sammenhengen mellom Fibromyalgi og Leggkrampe

  • Egentiltak mot Leggkramper

  • Øvelser og Trening mot Leggkramper (inkluderer VIDEO)

 

Hva er Leggkramper?

legg og leggvarme

Leggkramper kan oppstå på dagtid og nattetid. Det vanligste er at det oppstår på natten etter at man har lagt seg. Muskelkramper i leggen fører til en vedvarende, ufrivillig og smertefull sammentrekning i leggmuskulaturen. Krampen kan ramme hele muskelgruppen eller bare deler av leggmusklene. Episodene vedvarer fra sekunder til flere minutter. Ved berøring av den involverte muskelen vil man kunne kjenne at den er både trykkøm og veldig anspent.

 

Slik kramper kan ha flere ulike årsaker. Dehydrering, mangel på elektrolytter (inkl magnesium), overaktive leggmuskler og hyperaktive nerver (som ved fibromyalgi) og nerveavklemming i ryggen er alle mulige årsaker. Det å ha rutine på å tøye leggmusklene før man legger seg kan være med på å redusere forekomsten. Andre tiltak som kompresjonssokker kan også være et nyttig tiltak for å øke blodsirkulasjonen i området – og dermed bidra til å forhindre krampe (lenken åpner i et nytt vindu).

 

Hyperalgesia og Fibromyalgi

I introduksjonen av artikkelen gikk vi inn på at studier har avdekket overaktivitet i nervesystemet hos de rammet av fibromyalgi (1, 2). Mer spesifikt går dette ut på at det perifære nervesystemet sender ut for mange og for sterke signaler – som igjen fører til høyere hvilepotensial (andelen aktivitet i nervene) og dermed med sammentrekninger som ender i kramper. Grunnet at man også har sett at senteret for smertetolkning i hjernen ikke har de samme «smertefiltrene», hos de med fibromyalgi, så forsterkes også smerteintensiteten.

 

– Leggkramper Grunnet Feilsignaler?

Man mener også at det overaktive nervesystemet hos de med fibromyalgi kan føre til feilsignaler i muskulaturen, som igjen kan føre til ufrivillig sammentrekning og krampe.

 

Sammenhengen mellom Leggkramper og Fibromyalgi

  • Overaktivt Nervesystem

  • Tregere Tilheling

  • Økte Betennelsesreaksjoner i Bløtvevet

De med fibromyalgi har altså en økning i muskelaktivitet, samt et ‘hyperaktivt’ perifært nervesystem. Dette fører til muskelspasmer og muskelkramper. Hvis vi ser nærmere på andre tilstander assosiert med fibromyalgi – slik som irritabelt tarmsyndrom – så ser vi at dette også er en form for muskelspasme, men at det i dette tilfelle dreier seg om glatt muskulatur. Dette er altså en muskeltype som skiller seg fra skjelettmuskulatur, da vi primært finner denne i innvollsorganene i kroppen (slik som tarmene). En overaktivitet i denne typen muskelfibre vil, på lik linje med muskulatur i leggene, føre til ufrivillige sammentrekninger og irritasjon.

 

Egentiltak mot Leggkramper

En med fibromyalgi trenger økt blodsirkulasjon for å opprettholde normal muskelfunksjon i leggene. Dette er blant annet fordi at den høye muskelaktiviteten stillere høyere krav til tilgang på elektrolytter i blodstrømmen – slik som magnesium (les mer om super-magnesium her) og kalsium. Flere melder derfor om reduksjon i leggkramper ved en kombinasjon av leggkompressjonssokker og magnesium. Magnesium finnes i spray-form (som appliseres direkte på leggmusklene) eller i tablettform (også i kombinasjon med kalsium).

 

Magnesium kan hjelpe de anspente musklene dine med å roe seg ned. Bruk av kompressjonssokker hjelper til med å holde sirkulasjonen oppe – og øker dermed reparasjonstempoet i ømme og stramme muskler.

 

Enkle egentiltak man selv kan gjøre for å øke blodsirkulasjonen er:

kompresjonssokker oversikt 400x400

  • Daglige øvelser (se video nedenfor)

 

Behandling av Leggkramper

Det finnes flere effektive behandlingstiltak mot leggkramper. Blant annet kan muskelarbeid og massasje virke avslappende – og kan være med på å løse opp i anspent muskulatur. For mer langvarig og komplisert problematikk, så kan trykkbølgebehandling være den riktige løsningen. Dette er en høyst moderne behandlingsform med godt dokumentert virkning mot leggkramper. Ofte kombineres behandlingen med leddmobilisering av hofter og rygg hvis det oppdages feilfunksjon i disse også – og man kanskje mistenker at det kan forekomme nerveirritasjon i ryggen som bidrar til problemer i legg og føtter.

 

Er du Plaget med Leggkramper?

Vi hjelper deg gjerne med utredning og behandling ved en av våre tilknyttede klinikker.

 

Øvelser og Trening mot Leggkramper

Øvelser som hjelper til med å styrke legger, ankler og føtter kan bidra til bedret blodsirkulasjon i nedre del av beina. Det kan også hjelpe deg med å få mer elastisk og tilpasningsdyktig muskulatur. Tilpassede hjemmeøvelser kan skrives ut av din fysioterapeut, kiropraktor eller andre relevante helsespesialister.

 

I videoen nedenfor kan du se et treningsprogram som vi anbefaler mot leggkramper. Vi vet at programmet kanskje heter noe annet, men det at det er med på å forebygge smerter i fotvristen også får du se som en bonus. Kontakt oss gjerne i kommentarfeltet under denne artikkelen eller på Youtube-kanalen vår hvis du har spørsmål som du føler at vi kan hjelpe deg med.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter i Fotvristen

Bli en del av familien! Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (trykk her).

 

Kilder og Referanser:

1. Sluka et al, 2016. Neurobiology of fibromyalgia and chronic widespread pain. Neuroscience Volume 338, 3 December 2016, Pages 114-129.

2. Bordoni et al, 2020. Muscle Cramps. Pubmed. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering