Vondt i kneskaalen

Betennelse i kneskålen

5/5 (2)

Sist oppdatert 25/04/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Betennelse i kneskålen

Betennelse i kneskålen kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i kneskålen er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet. Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i ved avklemming av tibialnerven i legg eller kneområdet. Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Årsaker til betennelse i kneskålen

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig muskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i kneskålen:

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

Hvem rammes av betennelse i kneskålen?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i kneskålen – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot ankel og fot er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. Feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i kneskålen, men hovedfokuset ligger normalt sett på at støttemuskulaturen ikke står i stil med belastningen – og at vi dermed får en overbelastning.


 

Prepatellar bursitt - Kneskål hevelse - Foto Wiki

– Betennelse i kneskålen kan være meget plagsomt. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye gange på hardt underlag med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg. Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan strukturene bli kronisk skadet.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Betennelse i Kneskålen

Hvis du har fått betennelse i kneskålen må du faktisk bli flinkere til å høre på knærne dine. Et godt første steg kan være å starte med bruken av knekompresjonsstøtte for å gi knærne både avlastning og for å gi økt mikrosirkulasjon til de betente områdene. Bruk av gjenbrukbar kuldepakning kan også effektivt dersom hevelsen er betydelig. Kompresjonsstøttter har flere positive fordeler, men ved betennelser er hovedfordelen at det kan bidra til å redusere væskeansamling og hevelser – som igjen gir bedre plassforhold inne i selve kneet.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

Symptomer på betennelse i kneskålen

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad kneskålen har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

  • Lokal hevelse
  • Rødlig, irritert hud
  • Smertefullt ved trykk / berøring

 

Diagnostisering av betennelse i kneskålen


En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostisk utredning for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen eller blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i kneskålen (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i kne eller kneskål. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i kneskålen

Hovedformålet med behandling av betennelse i kneskålen er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la kneskålen tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området). Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i kneskålen. Bl.a. Biofrost (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

  • Fysikalsk behandling (behandling av nærliggende muskler kan gi smertelindring)
  • Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)
  • Sportsteiping / kinesioteiping
  • Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad)
  • Øvelser og uttøyning

 

Øvelser mot betennelse i kneskålen

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i kneskålen. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer lår, legg, fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Undersøkelse av ankel

NESTE SIDE: – Vondt i kneskålen? Dette bør du vite!

Artrose i kneet

– Her ser vi et eksempel på artrose i kneet. Artrose rammer hovedsakelig vektbærende ledd.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer)

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *