Vondt i hånden - Foto Wikimedia

Betennelse i Fingerleddene

3.3/5 (4)

Sist oppdatert 29/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Betennelse i Fingerleddene

Betennelse i fingerleddene assosieres ofte med revmatisme og gikt. Men kan også oppstå ved overbelastning eller skader.

 

– Hva er Betennelse i Fingerleddene?

Først er det viktig å få definert hva en leddbetennelse er. Medisinsk sett er det kalt en artritt. Dette innebærer en reaksjon fra immunforsvaret og kroppen din. Ved en skademekanisme vil det bli sendt ekstra blodtilførsel og næringsstoffer til området for å forsvare det. Således vil området, grunnet økt væske i leddet og inflammasjon, hovne opp. Leddet vil kunne bli trykkømt, rødlig og smertefullhg. Husk at det er viktig å skille mellom en betennelse og en infeksjon.

 

Artikkel: Betennelse i Fingerleddene

Sist oppdatert: 29.03.2022

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening for plager i muskler, sener og ledd. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

 

Årsaker til betennelse i fingerleddene

Vi kan raskt dele inn årsakene til fingerleddsbetennelse i følgende tre hovedkategorier:

 • 1. Skader (Avklemming)
 • 2. Infeksjon
 • 3. Revmatisme og autoimmune responser

 

– Betennelsereaksjoner er en naturlig forsvarsmekanisme

Som nevnt ovenfor kan betennelse i fingerleddene skyldes flere ulike årsaker. Men husk altså at betennelsereaksjoner er en naturlig måte for kroppen å forsvare seg på. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler, leddvev eller sener blir irritert eller skadet. Det er når denne inflammasjonsprosessen blir for stor at det kan oppstå større betennelse.

 

1. Skader (Avklemming av fingeren)

La oss si at du har klemt fingeren din i døren. Avklemmingen har ført til en bløtvevsskade og kroppen vil reagere umiddelbart. Det sendes økte mengder blodplasma og væske til den skadde fingeren, som resulterer i økt væskeinnhold (hevelse), smerter, varmeutvikling og rødlig hud. Ofte vil hevelsen være mest tydelig i fingerleddet nærmest det avklemte området. Etterhvert som skaden leges vil også hevelsen gradvis avta.

 

2. Infeksjon

Hovne og betente fingerledd kan skyldes septisk artritt. Denne typen av artritt kan ramme ethvert ledd i kroppen – inkludert fingerleddene – og vil i tillegg gi feber, kuldegufs og verking i kroppen. Vanligvis skyldes infeksjonen gule stafylokokker. En bakerie som vanligvis er harmløs, men som kan infisere ubehandlede sår og kutt i huden. Husk derfor viktigheten med å alltid rense et sår, hvertfall med såpe og vann, dersom du har fått et åpent sår. Dette er særlig viktig for eldre og personer med redusert immunforsvar.

 

Ved ubehandlet septisk artritt vil betennelsereaksjonen bli større og større – og kan etterhvert føre til skader på leddet. Aspirasjonstesting av leddvæsken vil vise høye nivåer av leukocytter. Dette er hvite blodlegemer som bekjemper infeksjoner. Personen vil også kunne ha utslag på CRP og høyt nivå av hvite blodlegemer ved blodprøvetesting.

 

3. Revmatisme

 • Revmatisk artritt
 • Psoriasis artritt
 • Urinsyregikt
 • Lupus

Det finnes flere typer av revmatiske diagnoser som kan gi betennelse i fingerleddene. Dòg skiller de seg ut på forskjellig vis i forhold til hvilke ledd som rammes – og på hvilken måte.

 

Revmatisk artritt
Revmatoid artritt i hånden - Foto Wikimedia

Revmatoid artritt i hånden – Foto Wikimedia

Revmatisk artritt er en autoimmun diagnose hvor kroppens eget immunforsvar angriper sine egne ledd. Diagnosen kan føre til leddsmerter, leddstivhet, hevelse og degenerative skader på leddene. Karakteristisk sett vil den revmatiske diagnosen ramme symmetrisk – altså at den forekommer likt på begge sider. Hvis venstre hånd er rammet vil høyre hånd også være påvirket. Fingrene og hendene er, dessverre, blant de mest utsatte områdene for personer med denne typen av revmatisme.

 

Diagnosen stilles ved hjelp av blodprøver som viser positive utslag for revmatisk faktor og antistoffer. Røntgenbilder kan bidra til å avdekke omfanget av leddpåvirkning og leddskader. Revmatisk artritt, i likhet med lupus, vil kunne føre til betydelige deformasjoner i hender og fingre over tid.

 

Psoriasis artritt

Mange har hørt om hudsykdommen psoriasis. Færre er klar over at rundt 30% av personer med denne diagnosen også utvikler den revmatiske diagnosen psoriasis artritt. Det er, i likhet med revmatisk artritt, en autoimmun diagnose som kan påvirke leddene og gi leddplager.

 

Ved psoriasis artritt er det de ytterste fingerleddene som påvirkes (ofte kalt DIP-ledd etter den engelsek forkortelsen). Dette er leddet nærmest fingertuppene, og dette kan resultere i det man kaller daktylitt, som er en hevelse som gjør at hele fingereren (eller tåen) hovner opp. Hevelsen gir et «pølselignende» utseende – og betegnelsen «pølsefingre» refererer gjerne til denne type av opphovning.

 

– Psoriasis artritt kan gi en lang liste symptomer

Psoriasis artritt kan, i tillegg til betennelse og opphovning i fingre, gi en rekke andre symptomer – slik som:

 • ‘Søkk’ i neglene og negleskader
 • Smerter i sener og ligamenter
 • Kronisk utmattelse
 • Øyebetennelse (regnbuehinnebetennelse)
 • Fordøyelsesproblemer (inkludert forstoppelse og diarè)
 • Skade på organer

 

Hvem får betennelse i fingerleddene?

Med tanke på at betennelse i fingerleddene også kan oppstå grunnet sår og avklemmingsskader, så kan egentlig alle rammes av fingerleddsbetennelse. Dòg er det jo også et mulig tegn på revmatisk sykdom, særlig hvis det forekommer symmetrisk på begge sider. Kontakt din fastlege for undersøkelse og vurdering dersom du merker deg at du har symptomer på revmatisme. Hen vil kunne hjelpe deg med å vurdere årsaken til betennelsen, samt se om du har utslag for revmatiske diagnoser på blodprøven.

 

Diagnostisering av betennelse i fingerleddene

Betennelse i fingerleddene gir gjerne karakteristiske symptomer som hevelse, rødlighet og trykkømhet. Men det er særlig de underliggende faktorene man er på utkikk etter ved diagnostisering. Blodprøver kan undersøke for flere typer av revmatisme. Samtidig kan en røntgenundersøkelse av fingerleddene undersøke for slitasjeforandringer eller skadereaksjoner på leddene.

 

Behandling og Egenbehandling ved Betennelse i Fingerleddene

Vi deler denne delen av artikkelen inn i to kategorier – behandling og egenbehandling. Her snakker vi altså først om behandlingsformer man kan oppsøke gjennom eksperter på muskel og skjelett. Deretter går vi nærmere inn på hvilke egentiltak du bør prøve hvis du er rammet av revmatisk betennelse i fingerleddene.

 

Behandling av betennelse i fingerleddene

 • Anti-inflammatoriske tiltak (betennelsesdempende medikamenter)
 • Fysioterapi
 • Kinesioteiping og sportstaping
 • Laserterapi

Kontakt din fastlege for rådføring vedrørende betennelsesdempende medikamenter. Mange vil kjenne seg igjen i listen helt til de ser lav-dose laserterapi. Behandlingsformen er trygg og har godt dokumentert effekt mot leddgikt for å redusere hevelse og smerter i hendene, samt fingrene. Studier har blant annet kunne vise til tydelig nedgang av ringefingerstørrelse, mindre hevelse og smerterlindring (1). Et vanlig behandlingsopplegg med laserterapi er 5-7 konsultasjoner. Man kunne også se en vedvarende bedring i opptil 8 uker etter siste behandling. Laserterapi utføres av visse moderne kiropraktorer og fysioterapeuter. Vi tilbyr laserterapi ved alle våre avdelinger på Vondtklinikkene.

 

Egentiltak mot betennelse i fingerleddene

 • Kompresjonshansker
 • Daglige håndøvelser

Hvis du plages med regelmessig revmatisk betennelse i fingrene bør du forsøke å bruke spesialkompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu) daglig. Disse kan lindre smerter og bidra til bedret håndfunksjon. Mange melder også om effekt ved å sove med dem på. Dette rådet gir vi til alle våre pasienter som plages med denne typen av symptomatikk. I tillegg til dette er det dokumentert at daglige håndøvelser kan hjelpe til med å opprettholde grepstyrke og hverdagsfunksjon (2). Vi viser deg et eksempel på et treningsprogram med video like nedenfor her.

 

Øvelser og Trening ved Betennelse i Fingerleddene

Husk å tilpasse de daglige øvelsene, både i form av antall repetisjoner og sett, i henhold til betennelsen. Husk ellers at det å gjøre noen øvelser hver dag er mye bedre enn ingenting. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi fram et håndtreningsprogram.

 

VIDEO: 7 Øvelser ved Artrose i Hender og Fingre

Bli med i familien vår! Abonner gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpnes i et nytt vindu) for flere gratis treningsprogrammer og påfyll av helsekunnskap.

 

Kontakt oss: Våre klinikker

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening ved muskel og leddplager.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

«- Ikke la smerter i hverdagen ta fra deg gleden ved bevegelse!»

 

Kilder og Forskning:

1. Baltzer et al, 2016. Positive effects of low level laser therapy (LLLT) on Bouchard’s and Heberden’s osteoarthritis. Lasers Surg Med . 2016 Jul;48(5):498-504.

2. Williamson et al, 2017. Hand exercises for patients with rheumatoid arthritis: an extended follow-up of the SARAH randomised controlled trial. BMJ Open . 2017 Apr 12;7(4):e013121.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Kommenter gjerne på videoene våre – og husk å abonnere)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *