kroniske smerter edited

6 råd for å lindre kroniske smerter

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 08/02/2018 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

kroniske smerter edited

6 Råd for å Lindre Kroniske Smerter

Kroniske smerter kan være nærmest usynlig for de rundt deg. Derfor kan kroniske smerter være en hard belastning for både fysisk og psykisk helse. Her er 6 råd som kan hjelpe deg med å holde ut med kroniske smerter – og som kanskje kan bidra til å gjøre hverdagen litt lettere å takle.

 

Hvis du har spørsmål så ber vi deg pent om å ta kontakt via Facebook eller YouTube.

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og Nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne og andre revmatiske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

1. Lær deg å Puste Riktig

Pusteteknikk

Dype pusteteknikker og meditasjon er teknikker som kan hjelpe kroppen med å slappe av – og redusere smerter. Stramhet og spenninger i musklene ‘smelter’ gradvis bort etterhvert som de får en rolig melding om å slappe av. Her finner du 3 forskjellige pusteteknikker som kan være behjelpelige for deg som ikke puster med hele ribbeinskassen.

 

Det finnes også kurs og meditasjonsgruppetreninger. Kanskje er det noen i nærheten av deg?

 

2. Forsøk å senke stressnivået

Øvelser for vond skulder

Stress setter seg fysisk og forsterker smertesignaler. Derfor er det viktig for deg å lære hvordan du kan få kontroll over faktorer som bidrar til stress i livet ditt. Hva med å forsøke musikkterapi? Beroligende musikk kan få tankene dine bort fra hverdagen og hjelpe deg med å senke skuldrene dine. Tør vi å foreslå Enya for eksempel?

 

3. Slipp løs endorfinene med varmtvannstrening

Endorfiner er hjernens egne ‘smertestillende’. De bidrar til å forbedre humøret ditt samtidig som de blokkerer smertesignaler. Tilpasset trening (turer i skogen og marka, samt  kan bidra til å redusere smertene ytterligere – samtidig som det styrker musklene og dermed forhindrer gjentagende skader og overbelastninger.

 

Trening i varmtvannsbasseng passer ypperlig for de med kroniske smerter og medfører også nedgang i vekt, redusert sjanse for hjertesykdom og diabetes. Snakk med fastlegen din eller din kliniker (f.eks. fysioterapeut eller kiropraktor) om hvilke treningsformer som kan passe best for deg. Kanskje kan stavgange eller skånsom ellipsemaskin også være fint for deg?

 

4. Kutt ut alkohol

Rødvin

Alkohol er dessverre pro-inflammatorisk og er kjent for å gå utover søvnkvaliteten blant de med kroniske smerter. Nattesmerter og god søvn går ikke hånd i hånd – så det å kutte ned på alkoholinntaket anbefales på det sterkeste. Det finnes mange gode alkoholfrie viner også – visste du det?

 

 

5. Bli med i en Facebookgruppe med likesinnede

Lydterapi

Det å ha støtte fra folk som skjønner hvordan du har det er alfa omega. Meld deg inn i Facebookgruppen og samfunnet «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og Nyheter» – her kan du snakke om situasjonen din og få gode råd av likesinnede med kroniske smerter.

 

6. Spis mye frukt og grønt

brokkoli

Betennelsereaksjoner er ofte en faktor i kroniske smerter og kroniske smertediagnoser. Derfor er det viktig med et sunt og anti-inflammatorisk kosthold. Dette innebærer et høyt innhold av frukt og grønt – samtidig som man kutter ned ting som kan forsterke betennelsereaksjoner, slik som sukker. Bl.a. grønne grønnsaker (f.eks. brokkoli) har noen helt unike helsefordeler.

 

Andre råd og tips (takk for innspill og bidrag via sosiale medier):

«Synes dere også burde nevne svart pepper, Cayenne, omega 3, ingefær, gurkemeie og magnesium. De har ikke bare smertestillende egenskaper, men er også betennelsesdempende.» -Anne Hilde

 

Gjør noe med de kroniske smertene dine – ikke la dørterskelen vokse seg større og større. Ta heller kontakt med støttegruppen via har laget i sosiale medier. Bli en aktiv del av samfunnet via å melde deg inn i Facebookgruppen og samfunnet «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og Nyheter».

NESTE SIDE: – Dette Bør du Vite om Kronisk Smertesyndrom

kronisk smertesyndrom - vondt net

 

Egenbehandling: Hva kan jeg gjøre selv mot kroniske smerter?

Egenbehandling bør alltid være en del av kampen mot smertene. Regelmessig selvmassasje (f.eks. med triggerpunktballer) og jevnlig uttøyning av stramme muskler kan bidra til å redusere smerter i hverdagen.

 

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

5 replies
 1. Bente says:

  Tar Salazopyrin og lurer på hvordan det er ifht at den demper jo immunforsvaret litt. Nå har jeg øre, halsbetennelse (streptokokker) og muligens ‘stille’ lungebetennelse. Det føles som om jeg tar lenger tid for å bli frisk. Revmatolog sa jeg skulle bare fortsette med medisinen som vanlig. Noen som tar Salazopyrin som har samme erfaringer eller råd til meg? Får pencilin for halsen da, men synes det tar så lang tid å bli frisk.

  Svar
 2. Lill says:

  Jeg har fått time til konsultasjon hos revmatolog i juli. Blodprøvene som ble tatt ifm. henvisning var negative. Jeg fikk fibro-diagnose hos revmatolog for 16 år siden, med påvisning i hele kroppen. Nå lurer jeg litt på hva kan jeg forvente på en slik time? Tidene og utredningene har jo endret seg noe på disse årene.

  Svar
  • Grethe says:

   Jeg var til utredning i dag. Har hatt FM som «hoveddiagnose » I mange år, selv om blodprøver påviser bechtrew. Ble undersøkt, tatt blodprøver i 9 ulike glass og blir henvist til røntgen. Hvis de finner noe i prøvene og på røntgen blir jeg innkalt igjen, ellers blir det bare den «gode gamle mølla» med piller og en tur til fastlege i ny og ne.
   Det skal sies at siden siste time hos spesialist for 10-15 år siden har jeg byttet 2 hofter pga artrose og artrosen er nå fremtredende i de fleste leddene mine nå.
   Jeg hadde håpet på henvisning til rekreasjon / behandling osv. i tillegg til utprøving av nye / bedre medisiner, men det er det visst kun fastlegen som kan bestille nå.
   Vil ønske deg lykke til.

   Svar
 3. Siri says:

  Har diagnosene psoriasisartritt og arthropati. Som betyr at jeg har betennelsessymptomer både i ledd og muskel og senefester. Da helst lokalisert i knær og fingre. Men jeg er veldig nysgjerrig på kosthold.. Og har bare smertestillende og fysioterapi som behandling. Noen som har noen andre råd?

  Svar
 4. Kvinne (34 år) says:

  Har fibro, kroniske smerter og går på Sarotex, vet ikke hva jeg synes om den lenger og vurderer noe annet som kan virke på nattesøvn og smertene som ikke har så mye bivirkninger som det medikamentet.
  Er det noen som kan dele noen erfaringer og gode råd med meg?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *