unormal kurve i ryggen - endret

Studie: Utrettet Rygg Medfører Mer Ryggsmerter

Ingen stjernevurderinger enda.

unormal kurve i ryggen - endret

Studie: Utrettet Rygg Medfører Mer Ryggsmerter

Les dette hvis du har manglende kurve (lordose) i korsryggen! En oversiktsstudie publisert i forskningstidsskriftet SPINE har nemlig vist at både prolaps og ryggsmerter oppstår betydelig oftere i de med manglende lumbal lordose – altså manglende naturlig kurve i korsryggen.

 

Meta-studie: Kongen av forskningsstudiehierarkiet

Denne studien er en såkalt oversiktsstudie / meta-analyse. Dette innebærer at det er den aller høyeste forskningskvaliteten som kan oppnås. Så når denne studien har konkludert med denne oppsiktsvekkende informasjonen så er ikke dette noe å kimse av.

 

– Over 1700 deltagere

Forskningsstudien inneholdt 13 store studier og hadde samlet over 1700 deltagere. Meningen med studien var å finne ut av om de med manglende kurve i korsryggen, altså redusert lumbal lordose – eller utrettet rygg om du vil – hadde høyere forekomst og risiko for å utvikle lumbago (korsryggsmerter) og skivelidelser (prolaps).

 

Konklusjon: Manglende kurve i korsryggen gir høyere forekomst av lumbago og lumbalt prolaps

Studiens konklusjon etterlot liten tvil om at det er en sterk sammenheng mellom utrettet korsrygg og høyere risiko, samt forekomst, av både korsryggsmerter, skiveslitasje og prolaps i korsryggen. Kjedelig nytt for de som er født med naturlig mindre kurve i korsryggen, men samtidig så endrer ikke studien noe – du må fortsatt ta vare på korsryggen din og i lys av den nye informasjonen må du ha et enda høyere fokus på rygghelsen din.

 

Hvis du lurer på hvordan du skal gå fram for å ta tak i dette så anbefaler vi at du tar tak i problemet via en kliniker som jobber med muskler og ledd til daglig – denne personen kan hjelpe deg med å sette opp de riktige treningsøvelsene for akkurat deg og din rygg.

 

«Så, hva nå?», sier du?

Svar: Du bør ha økt fokus på ergonomi og kjernetrening!

Denne informasjonen bekrefter det du har tenkt på lenge – nå må du ta tak i opptreningen av rygg og kjerne. Og kanskje du skal klare å få til litt mer bevegelse i hverdagen? Hva med å gå en avslappende tur i skogen etter jobb, for eksempel? Det gjør godt for kropp og sunn – og utrettet rygg da selvfølgelig!

 

 

NESTE SIDE: – Dette Bør du Vite om Prolaps i Korsryggen!

 

Kilde: The relationships between low back pain and lumbar lordosis: a systematic review and meta-analysis. Spine J. 2017 May 2. pii: S1529-9430(17)30191-2. doi: 10.1016/j.spinee.2017.04.034. [Epub ahead of print]

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
  1. Tordis says:

    Ble i 2012 operert for moderat spinal stenose. I 2017 ble jeg operert igjen, denne gangen med avstiving/fiksasjon. Fikk da tilbakemelding om at jeg hadde utrettet lumbal lordose som på sikt ville kunne gi meg problemer. I dag 2019 har jeg fått tilbake samme smerter, men med utstråling fremsiden av lår og ned til knær begge sider, og stråling baksiden av høyre ben ned til hælen. Velig smertefullt å gå og hvile hjelper ikke. Jeg har hele tiden etter disse operasjoner vært meget aktiv. Trent mye hos fysioterapeut, og gått mye på fjellturer. I dag klarer jeg ikke å gå lange turer, dette stoppes av mye smerter. Er igjen henvist til Kysthospitalet, og er llitt nervøs for dette. Har jeg grunn til det?

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *