nerver

STUDIE: – Ny Behandling kan Stoppe Multippel Sklerose (MS)

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

nerver

STUDIE: – Ny Behandling kan Stoppe Multippel Sklerose (MS)

En studie publisert i forskningstidskriftet The Lancet har vist meget spennende resultater for en ny behandlingsform rettet inn mot å stoppe utvikling av MS – også kjent som multippel sklerose. MS er en progressiv, autoimmun nervesykdom som gradvis ødelegger det isolerende laget (myelin) rundt nervene og som dermed kan føre til en rekke plager etterhvert som tilstanden forverrer seg og forstyrrer de elektriske signalene som transporteres i nervene. Du kan lese mer utdypende informasjon om MS her.

 

Studien ble gjennomført ved 3 forskjellige sykehus i Kanada. Her ble 24 pasienter i alderen 18-50 år behandlet med cellegiftkur og stemcellebehandling – i en behandling som absolutt innebærer risiko – og må noterte seg at i 23 pasienter så stoppet utviklingen av MS fullstendig uten tilbakefall i opptil 13 år – noe som er helt fantastisk! Dessverre så var det også 1 pasient som døde underveis i behandlingsoppsettet. Som understreker risikoen ved en slik behandling.

 

– Studien viste god effekt, men også høy risiko

Studien kombinerte aggressiv cellegift med stemcellebehandling – en behandlingsform som har blitt utprøvd tidligere, men ikke på denne måten. I denne behandlingen gikk de nemlig lenger enn bare suppresjon (redusering) av immunforsvaret. De ødela det nemlig fullstendig før de tilsatte stamcellene. I forbindelse med lanseringen av studien ble det uttalt at forskningen «gir håp», men at den også «kommer med høy risiko». Siste kommentar understrekes dessverre av personen som døde underveis i behandlingen.

 

Multippel sklerose (MS)

– Ny behandlingsform: Immunødeleggelse kombinert med stamcellebehandling

Med tanke på at multippel sklerose er en autoimmun sykdom, en tilstand der kroppens eget immunforsvar angriper sine egne celler – i denne diagnosen myelin-cellene, så ønsket forskerne og fullstendig ødelegge immunforsvaret med cellegift før de tilsatte stemcellene. Visuelt sett kan dette bli sammenlignet med å reformattere hard-disken på PC’en – man starter rett og slett med blanke ark. Deretter ble stamceller, som var sanket fra personens eget blod i en slik blodalder at de ikke hadde utviklet MS-feilene enda, tilsatt. Disse stamcellene bygger dermed opp immunforsvaret fra bunnen av. Dette er meget spennende forskning for alle som er rammet av en autoimmun sykdom.

 

– Alle som deltok i studien var hardt rammet av MS

Deltagerne hadde alle blitt gitt en «dårlig prognose» med tanke på utvikling av nervetilstanden og hadde også prøvd immunsuppresjon-behandling uten effekt. Av 23 ble det altså ikke målt noen tilbakefall eller negativ utvikling av diagnosen i opptil 13 år etter behandling, men dessverre var det, som nevnt, en person som døde underveis i den aggressive cellegiftkuren. Dette er en risikovurdering som må taes av den enkelte rammet av MS – da behandlingen faktisk kan være dødelig.

Kreftceller

– Større kliniske studier i framtiden

En av forskerne sa selv at en svakhet med studien er at de ikke hadde noen kontrollgruppe. De understreker også at denne type forskning er på et tidlig stadium, men at resultatene ser meget lovende ut. Dette ble videre bekreftet av Dr Stephen Minger, en stemcellebiolog, som beskrev resultatene fra studien som «meget imponerende».

 

Konklusjon:

Våre tanker går til at man burde fokusere videre på slik forskning og forsøke å gjennomføre større studier med kontrollgrupper for å kunne gi mer nøyaktig informasjon angående effekt og risiko. Hvis du ønsker å lese mer om studien så kan du gjøre det her.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

NESTE SIDE: – 9 Tidlige Tegn på Multippel Sklerose (MS)

Doktor snakker med pasient

 

Populær artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Tøyning av glutes og hamstrings

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

Les også: – Ett glass øl eller vin for sterkere ben? Ja takk!

Øl - Foto Discover

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

Lancet: Atkins et al, juni 2016, Immunoablation and autologous haemopoietic stem-cell transplantation for aggressive multiple sclerosis: a multicentre single-group phase 2 trial

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *