Multippel sklerose (MS)

9 Tidlige Tegn på Multippel Sklerose (MS)

2/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Multippel sklerose (MS)

9 Tidlige Tegn på Multippel Sklerose (MS)

Her er 9 tidlige tegn på Multippel Sklerose (MS) som gjør at du kan kjenne igjen den nevrodegenerative autoimmune tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne bremse utviklingen av MS. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har MS, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon. Du kan lese mer utdypende informasjon om MS her hvis ønskelig.

 

Vi ber deg pent om å dele denne for økt fokus og mer forskning rundt denne forferdelige sykdommen – for å gi håp og støtte til de som er rammet, samt øke sjansene for å finne en kur. På forhånd takk for deling.

 

Har du innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet eller kontakt oss på Facebook.

 1. Problemer med synet

Synsproblemer er et av de vanligste symptomene ved multippel sklerose. Inflammasjonen ved MS påvirker synsnerven og kan føre til uklart syn, dobbeltsyn eller delvis blindhet (på ett øye). Det kan ta tid før denne nedbrytingen av synsnerven forekommer. Dette symptomet kan også forekomme sammen med smerter når man ser i en bestemt retning med øyet.

Sinusittvondt

Normale årsaker: Synsproblemer kan forekomme med alder og det er vanlig at synet blir gradvis dårligere med årene.

 

2. Prikking og nummenhet i huden

Har du opplevd prikking og nummenhet rundt omkring på kroppen? MS påvirker nervene i hjernen og ryggmargen. Dette kan føre til at det blir sendt diverse signaler som egentlig ikke burde vært sendt og motsatt, ved at signaler ikke kommer tilbake til hjernen. Disse symptomene kan være et tidlig tegn på MS – og kan forekomme i ansiktet, armene, beina og fingrene.

Vondt i Nervene - Nervesmerter og Nerveskader 650px

Normale årsaker: Nerveirritasjon fra stramme muskler og dysfunksjoner i muskel og skjelett kan også gi referert nummenhet og prikking.

 3. Kronisk smerte og muskelspasmer

Langvarig smerte og ukontrollerte muskelrykninger er vanlige symptomer for de rammet av MS. En studie utført av amerikanske ‘National MS Society’ viste at så mange som halvparten av alle de som er rammet av multippel sklerose også har kroniske smerter. Stive muskler og spasmer kan forekomme samtidig – og du kan oppleve plutselige bevegelser av bein og armer. Beina er oftest påvirket.

Vondt i skulderleddet 2

Normale årsaker: Muskelsyndromer, generelt dårlig forfatning på muskler og ledd, og lignende, kan også gi grunnlag for kroniske smerter og symptomer.

 

4. Kronisk utmattelse og svakhet

Føler du deg konstant sliten? Har du opplevd at du har vært unormalt svak i muskulaturen? Uforklarelig utmattelse forekommer i så mye som 80% av de som er rammet av MS. Kronisk utmattelse kan skyldes nedbryting av nerver i ryggmargen – og kan variere kraftig.

Rastløse bein syndrom - nevrologisk søvntilstand

Normale årsaker: Vi har alle dårlige perioder inniblant, men ved MS vil dette være et gjentagende problem.

 5. Balanseproblemer og svimmelhet

Følt deg ustø og som om alt spinner rundt deg? Personer rammet av MS føler seg oftere svimle, letthodet og som om de ikke klarer å koordinere seg selv.

Svimmel

Normale årsaker: Økt alder kan gi dårligere balanse og høyere forekomst av svimmelhet. Vi anbefaler derfor at du trener balanse regelmessig.

6. Forstoppelse eller treg mage

Har du problemer med å gå på do? Må du virkelig ‘ta i’ for å få noe bevegelse i tarmene? Hvis du sliter med forstoppelse og nedsatt tarmfunksjon anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege. Diarè kan også forekomme som et tidlig tegn ved MS.

vondt i magen

Normale årsaker: Vanlige årsaker til forstoppelse og treg mage er for lite vann og fiber. Det er også visse medikamenter som gir forstoppelse som en bivirkning.

 7. Nedsatt blære- og seksual funksjon

kvinne med krystallsyke og svimmelhet

Dysfunksjonell blære, i form av hyppig vannlating eller ‘lekkasje’, kan også forekomme ved MS. Seksualfunksjonen kan rammes da den starter i sentralnervesystemet – som ofte er påvirket i de rammet av multippel sklerose.

 

8. Kognitive problemer

Har du merket at hukommelsen er dårligere? Eller at du har nedsatt konsentrasjonsevne? Dette kan skyldes tidlig fase av multippel sklerose.

Normale årsaker: Hukommelsen svikter ofte litt med økt alder og kan også variere basert på hverdagsituasjonen.

 9. Depresjon

Har du mistet livsgnisten og føler at humøret ditt svinger voldsomt? MS kan forårsake sterke reaksjoner på sentralnervesystemet som kan føre til at en person kan gå fra å være langt nede og emosjonell til å være høyt oppe og nærmest manisk glad i løpet av kort tid.

Svimmel eldre kvinne

Andre symptomer som kan forekomme er hørseltap, anfall, ukontrollerbar risting, språkproblemer og problemer med å svelge.

 

Hva kan du gjøre dersom du har MS?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Nevrologhenvisning for undersøkelse av nervefunksjon

Behandling hos terapeut

Kognitiv behandling

Treningsprogram

 

NESTE SIDE: – Dette bør du vite om MS

Hva er en kiropraktor?

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker mer informasjon eller lignende tilsendt som et dokument, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis).Les også: – Ny behandling av Alzheimers kan gjenopprette full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å finne årsaken. Det er kun på denne måten at du kan gjøre de riktige tiltakene for å bli kvitt problemet. En kliniker kan assistere med behandling, kostholdsråd, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring. Husk at du kan spørre oss (anonymt hvis du ønsker) og våre klinikere helt gratis ved behov.

Spør oss - helt gratis!

 Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, så ordner vi en rabattkupong for deg.

Kuldebehandling

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – DERFOR bør du bytte ut bordsaltet med rosa himalayasalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
  1. Thomas says:

    God kveld folkens, kort fortalt, min far fikk diagnosen MS på Sykehuset i Vestfold (SIV) for mange år siden. Etter mange runder hos nevrologisk og revmatisk på Riksen «innser»legene nå at de har gitt en feil diagnose på dette tidspunkt. Ca 12 år siden. Men nå sier de rett ut at de ikke vet hva som feiler han. Han har nå så hovne ankler etc at han snart ikke klarer å gå. Han får altså ikke noe mer hjelp her i Norge, de virker til og med å ha gitt opp med å finne ut hva han sliter med. Han sier som sant er at han kommer til og dø mens han venter. Han blir stadig dårligere, men spm mitt er – er det noen som har hatt suksess med å reise utenlands? Og evt navn på klinikk?

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *