Holdning er viktig

Studie: Dårlig nakkeholdning gir mindre sirkulasjon til hodet

5/5 (2)

Sist oppdatert 11/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Holdning er viktig

Studie: – Dårlig nakkeholdning gir mindre sirkulasjon til hodet


En ny studie har vist at manglende cervikal lordose (den naturlige kurven på nakken) fører til mindre blodsirkulasjon til hodet. Dårlig nakkeholdning kan forekomme genetisk (strukturelt), men også forverres funksjonelt ved manglende bevegelse, mosjon og feilaktig trening.

 

– Hva er cervikal lordose?
Cervikal lordose er den naturlige kurven som nakkevirvlene har. Denne stillingen fører til bedret støtdemping ved belastning, da kreftene vil måtte gå igjennom buen.  På bildet nedenfor kan du se en normal kurve med lordose og deretter en abnormal kurve der personen har mistet den naturlige buen i nakkevirvelstillingene.

Cervikal lordose

 

– Blodsirkulasjon målt med ultralyd

Pasienten omfattet 60 personer, der 30 personer hadde påvist tap av nakkelordose og 30 personer som hadde normal nakkeholdning. Studien ønsket å finne ut om nakkearteriene (arteria vertebralis) ble påvirket av abnormal nakkestilling – noe de fant ut at den gjorde. Resultatene ble målt via ultralyd, der man så på blant annet arteriene sin diameter og blodstrømsvolum.

 

– Manglende cervikal lordose ga dårligere blodsirkulasjon

I gruppen som ikke hadde den naturlige stillingen på nakken ble det målt betraktelig dårligere diameter på arteriene, nedsatt blodstrømsvolum og mindre maks systolisk trykk. Dette ga igjen støtte til teorien om at dårlig nakkeholdning gir mindre blodsirkulasjon til hodet.

 

 

– Kan være knyttet til svimmelhet og hodepine


Man vet fra tidligere at sirkulasjonsproblematikk kan være direkte knyttet til svimmelhet og hodepine – men de nye funnene indikerer også at funksjonell holdningsmuskulatur og fokus på positur bør spille en større rolle i behandlingen av slik problematikk – og da kanskje mer gjennom spesifikk trening og uttøyning. Man kan også spekulere i om ny hodepute med cervikal lordose kan være gunstig for personer som sliter med dårlig nakkeholdning.

 

En ting kan vi si sikkert; bevegelse er fortsatt den beste medisin.

 

 

Vi anbefaler følgende øvelser for økt stabilitet i skuldre, brystrygg og nakke:

– 5 effektive styrkeøvelser mot vonde skuldre

Trening med theraband

Les også: – Gode tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Kilde: Bulut et al, Decreased Vertebral Artery Hemodynamics in Patients with Loss of Cervical Lordosis. Med Sci Monit. 2016; 22: 495–500. Full tekst her (PubMed).

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *