Kvinne sover komfortabelt på madrass med hodet på en hodepute

Slik Velger du Riktig Madrass

5/5 (2)

Kvinne sover komfortabelt på madrass med hodet på en hodepute

Slik Velger du Riktig Madrass

Trenger du ny madrass? Her lærer du hvordan du velger den madrassen som er riktig for deg og din rygg. Riktig madrass kan redusere rygg- og nakkesmerter.

 

Har du flere gode innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet nederst i artikkelen.

En god natts søvn avhenger av flere faktorer

Det å få seg en god natt med kvalitetssøvn avhenger av flere faktorer – stressnivå, romtemperatur, komfort – men kanskje aller viktigst er det du sover på, nemlig madrassen. Om du er på utikk etter ny madrass så vet du at det finnes utrolig mange forskjellige varianter der ute – men hvordan kan du vite hvilken madrass som er best for deg?

 

1. Nøytral posisjon

Først og fremst er det viktig at madrassen støtter kroppen din i en nøytral posisjon – en stilling der ryggraden din har en fin kurve og hvor skuldre, setet og hodet er støttet i riktig stilling.

 

Om madrassen er for myk så kan dette føre til at du ikke får tilstrekkelig støtte og at kroppen din «synker ned» i madrassen – som igjen fører til at rygg og nakke kan bli liggende i ugunstige posisjoner. Dette kan være delaktig i at du våkner med sliten rygg og stiv nakke på morningen.

 

2. Hardere madrass bedre mot korsryggsplager

‘En fastere madrass er bedre for de som sliter med langvarige, kroniske ryggsmerter’. Dette konkluderte en forskningstudie som sammenlignet hvordan disse personene hadde det hvis de sov på en myk madrass sammenlignet med en hardere madrass.

 

Hvor hard en madrass er måles i en skala fra 10 (hardeste) til 1 (mykeste). I studien benyttet de en medium-hard madrass målt til 5.6 på denne skalaen. De testpersonene som sov på denne rapporterte mindre korsryggsmerter enn de som sov på mykere madrasser.

 

3. På tide med ny madrass?

Hvordan vet du om det er på tide å bytte ut madrassen? Dersom du våkner med verking i rygg og nakke så kan dette være et tegn på at madrassen din ikke er spesielt egnet for akkurat deg.

 

Kanskje har du sovet i en annen seng og kjent en positiv forskjell med mindre ryggplager på morningen? Når du ligger på en madrass som er riktig for deg så skal det nærmest kjennes ut som om du ‘svever’ og ikke har noe trykk mot nakke eller rygg.

 

4. Latexmadrass

Latexmadrasser er laget av naturlig eller syntetisk gummi. Denne typen madrasser er kjent for å gi meget stødig og jevn støtte for kroppen. Den kan også konkurrere med tempura / memory foam madrasser når det kommer til komfortsnivå.

 

Kanskje det aller beste valget dersom du er rammet av langvarige ryggplager – fordi den gir den beste kombinasjonen av komfort og støtte.

 

 

5. Tempuramadrass

Madrasser som tilpasser seg etter kroppen din er et populært valg. De er satt sammen av forskjellige lag med varierende skumtetthet – disse lagene tilpasser seg etter kroppsvekt og temperatur, som medfører høyere komfort.


Ofte valget for de som er rammet av kronisk utmattelse og muskelsyndromer – grunnet dens evne til å tilpasse seg etter personens kropp og støtte opp de riktige områdene. En ulempe med tempuramadrass er at de har en tendens til å bli veldig varme i løpet av natten – så hvis du sliter med å bli for varm om natten, så er dette kanskje ikke valget for deg.

 

Oppsummering

Dagens madrasser laget for å vedvare et helt liv – men kroppene våre forandrer seg med tiden og da kan det være lurt å tilpasse madrass i forhold til kroppen din. Den beste sengen og madrassen er den hvor du er mest komfortabel og sover best. Husk også at gode søvnrutiner er viktige når det kommer til å gi kropp og rygg best mulig hvile og restitusjon.

 

NESTE SIDE: – Vondt i korsryggen? Dette er hvorfor!

Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller bruk kommentarfeltet nedenfor.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *