lavt blodtrykk og blodtrykksmåling med lege

Oversikt over normalt blodtrykk og blodtrykksverdier med hensyn til alder

4/5 (8)

lavt blodtrykk og blodtrykksmåling med lege

Oversikt over normalt blodtrykk og blodtrykksverdier med hensyn til alder

Blodtrykksverdier: Lurer du på hva som er vanlig blodtrykk for deg i din alder? Her kan du lese om hva som er vanlig og normalt blodtrykk i forhold til alder. Bl.a.. normalt blodtrykk for baby, barn, ungdom, voksne og eldre.

 Blodtrykket stiger normalt sett med årene fra babystadiene fram til pensjonisttilværelsen. Fordi babyer og barn ikke er spesielt utsatt for blodtrykksproblemer så er det ikke rutine for leger å undersøke deres blodtrykk. For alle voksne derimot, uavhengig av alder, så regnes et normalt blodtrykk for å være på 120/80 eller mindre. Der førstnevnte er overtrykket (120) og sistnevnte er undertrykket (80). Følg og lik oss også gjerne via sosiale medier.

 

Les også: – Dette bør du vite om Fibromyalgi

vondt i muskler og ledd

 

Normalt blodtrykk for babyer og barn

Så hva er vanlig blodtrykk for babyen din og barnet ditt? Vel, normalt blodtrykk og vanlige blodtrykksverdier endres gjennom barndommen – der det er på det laveste for babyer og deretter stiger gradvis etterhvert som barnet vokser opp. Hvis barnet ditt ikke vurderes som å være i risiko for blodtrykksproblemer – for eksempel hvis det er påvist medfødt nyreproblemer eller diabetes – så er det som nevnt tidligere ikke rutine for leger å sjekke blodtrykket til unge barn.

 

Å vise til hva som er normalt blodtrykk for barnet er komplisert – da det avhenger av barnets størrelse og alder. Men leger vurderer normalt sett at et barn har tendenser til forhøyet blodtrykk dersom barnets blodtrykkverdier er høyere enn 90 prosent av barn på tilsvarende størrelse og alder. Forhøyet blodtrykk foreligger dersom barnet har blodtrykksverdier som overstiger 95 prosent av normalverdiene til barn i samme aldersgruppe.

  

Normalt blodtrykk for ungdom, voksne og eldre

Med tanke på at vi har skrevet at de normale blodtrykksverdiene stiger noe gjennom livet – så virker det kanskje rart at normale blodtrykksverdier, i alle disse aldersgruppene, ligger på eller under 120/80 mmHg. De første verdiene reflekterer det systoliske trykket – altså overtrykket. Dette gir oss informasjon over hvor høyt trykket er i hjertet når hjertet trekker seg sammen. Det andre tallet viser til det diastoliske trykket – altså undertrykket. Dette er trykket når hjertet er i ro mellom slagene.

 

Høyere blodtrykk enn normal: Tendens til forhøyet blodtrykk og hypertensjon (for høyt blodtrykk)

Man sier som en tommelfinger-regel at voksne har tendens til forhøyet blodtrykk dersom overtrykket deres er konstant høyere enn 120, men lavere enn 140 – eller hvis undertrykket er høyere enn 80, men lavere enn 90. Personer med tendens til forhøyet blodtrykk har en høy risiko for å rammes av hypertensjon dersom de ikke tar aktive grep for å ta tilbake kontrollen over blodtrykket sitt.

 

Dersom blodtrykket ditt er over 140/90 så har du diagnosen hypertensjon – som enkelt og greit betyr at blodtrykket ditt er for høyt. Hvis dette er tilfelle så vil nok legen din be deg om å endre livsstilen din for å redusere blodtrykket ditt. Slik livsstilsendringer innebærer normalt sett mer trening, bedret kosthold, røykslutt og redusert inntak av alkohol, samt salt. Dersom blodtrykket ditt er farlig høyt, så kan det også hende at legen anbefaler blodtrykksmedikamenter – men det er viktig å huske på at alle medikamenter har bivirkninger.

 Sitronjuice kan også hjelpe til med å nøytralisere urinsyre. Som en sitrusfrukt så innehar sitron et naturlig høyt nivå av C-vitamin – som takket være at det er en sterk antioksidant, bidrar til å bryte ned de høye konsentrasjonene av urinsyre. Sitronjuice inntas ved å klemme saften fra en fersk sitron inn i et vannglass med varmt vann før man drikker det på tom mage om morningen. Denne drinken kan drikkes hver dag.

 

For lavt blodtrykk: Hypotensjon

Vi har tidligere skrevet om farene ved å ha for lavt blodtrykk (les mer ved å klikke på lenken). Selv om det ikke er et like vanlig problem som forhøyet blodtrykk, så bør man også ta for lavt blodtrykk på det høyeste alvor. Noen mennesker har nemlig lavt blodtrykk – og hvis overtrykket faller under 90 så kan dette resultere i symptomer slik som svimmelhet, letthodethet og / eller besviming. Lavt blodtrykk skyldes normalt sett bivirkninger fra medikamenter, dehydrering eller blodtap. Graviditet kan også tidvis medføre lavere blodtrykk.

 

Hva kan føre til at et normal blodtrykk blir forhøyet?

Det er flere mulige årsaker til høyt blodtrykk – og de aller fleste hører direkte til livsstilen din. Koffein og tobakk kan begge føre til høyere blodtrykk. Stress er et annet eksempel som kan medføre at blodtrykket stiger. Men det er altså særlig alkohol, tobakk, lite trening og dårlig kosthold som har størst negativ innvirkning på blodtrykket.

 

Oppsummering

I denne artikkelen har vi lært mye om blodtrykk og normale blodtrykksverdier. Det er også viktig at et konstant forhøyet blodtrykk medfører økt risiko for en rekke sykdomstilstander slik som hjerte- og karsykdom, samt blodpropp.

 

Neste side: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigertYoutube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål eller kommentarfeltet nedenfor

 

Vanlige spørsmål stilt i forbindelse med denne artikkelen

Er det farlig med for høyt blodtrykk?

Har barn andre blodtrykksverdier enn voksne?

Hva er blodtrykksverdiene for høyt blodtrykk?

Hva er mulige årsaker til lavt blodtrykk?

Hva er normale blodtrykksverdier?

Hva er vanlig blodtrykk for menn i 40-årene?

Hva skyldes høyt blodtrykk?

Kan graviditet føre til lavt blodtrykk?

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *