Vondt i leggen

Medfødt gasctronemius kontraktur

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i leggen

Medfødt gasctronemius kontraktur


En leser stilte oss følgende spørsmål om medfødt gastrocnemius kontraktur (altså en konstant innstramming av leggmuskulaturen). Les hva våre eksperter svarte angående medfødt gastrocnemius kontraktur og mulige tiltak.

 

Informasjon: Medfødt gastrocnemius kontraktur er en diagnose som burde oppdages og utredes i ung alder – og det kan da være aktuelt med et ortopedisk skotøy som forhindrer barnet fra å gå på tærne (noe man gjør når leggmuskulaturen er sammentrukket). Ved å forhindre barnet fra å gå på tærne så kan man stoppe utviklingen av tilstanden. Hvis tilstanden ikke behandles så kan det forverres med årene og bli kronisk etterhvert som muskelen blir kortere – noe det dessverre ble for denne leseren som måtte gjennomgå en mindre vellykket operasjon.

 

Leser: Hei. I over 5 år har jeg vært plaget med smerter i leggene. For 2 år siden fant en lege ved Volvat ut at det var kontraktur i legg ( gastrocnemius kontraktur, medfødt). Jeg ble dermed rettighetspasient og 2 måneder senere ble jeg operert. Smertene har siden kommet gradvis tilbake. i 2 uker har smertene vært så utrolig intense at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg. Legen skulle skrive ut resept på smertestillende, noe han tydeligvis glemte å gjøre igår, dessverre . Jeg sitter her og er desperat. Skjønner ingenting. Er jo blitt operert .. hvorfor har jeg enda vondt? Hvordan kan jeg teste ut selv om muskelen er stram eller ikke?

 

Smertene er så intense og det virker ikke som at noen tror på meg. De siste dagene har jeg lagt meg med smerter, og våknet med smerter. Har pga dette ikke vært i særlig aktivitet så hadde håpet det skulle være bedre, men det er det ikke.

 

Alexander: Hei. Det høres ikke bra ut (!) Vi trenger litt mer informasjon for å kunne hjelpe deg skikkelig og gi deg et grundig svar på det du spør om.

 

1) Hvordan startet smertene i leggen? Hadde det være noe skade / traume / fall eller lignende?

2) Hva er din alder og BMI?

3) Hvilken type av smertestillende tar du?

4) Har du prøvd behandling med TENS (strømbehandling)? Hjelper det?

5) Hvilke behandlingsformer har du forsøkt?

6) Har du vondt noen andre steder enn leggene? Eller andre symptomer?

7) Vet du hvilken form for operasjon det var? Var det en muskulær-release, denervering / blokadebehandling eller opererte de selv muskelen? Bruk gjerne nummer (som ovenfor) når du svarer. Vi ser fram imot til å kunne hjelpe deg videre.

 

Leser: Takk for svar.

 

1) Det startet med at jeg trente veldig mye. Spilte håndball og trente mye til det.

2) Er snart 22 år, og BMI på 20,6.

3) Går på paralgin forte.

4) Strømbehandling er prøvd, uten effekt.

5) Har gått flere måneder til fysioterapi hvor han tøyet ut muskelen . Dette var før ortopeden fant ut at dette var medfødt.

6) I tillegg til legg sliter jeg med ryggen. Er ganske stiv i ryggen, så gjør noe øvelser. Har en liten skoliose pga benlengdeforskjell og at beina mine går innover.

7) Operasjonen het gastrocnemius release.

 

Alexander: ‘Gastrocnemius kontraktur, medfødt’ vil si at du har en uvanlig høy tonus (sammentrekning / stramhet) i baksiden av leggmuskulaturen. Når det er medfødt og du nå snart er 22 år – så må vi innse at dette har blitt ganske så kronisk og vil trenge regelmessig behandling for å gradvis senke sammentrekningen i muskelene. Det er ikke sikkert at det kan bli 100% bra, men at det kan bli bedre det er jeg sikker på. Slik behandling innebærer ofte en kombinasjon av hjemmeøvelser (ja, du må trene antagonisten til den stramme muskelen og tøye leggen flere ganger daglig), intramuskulær nålebehandling, regelmessig muskelterapi, spesifikk trening og TENS (strømbehandling). I ditt tilfelle vil det nok dessverre ta så mye som 12-24 behandlinger før du merker grei forskjell. Dette er fordi tilstanden din er medfødt og dermed trenger mer behandling før man får en forandring.

 

Så fysioterapeuten gjorde helt rett, men burde kombinert behandlingene ovenfor med uttøyning for bedre resultat. Det at du må ta et såpass sterkt medikament som Paralgin Forte sier det aller meste – du har det ikke godt. Vi anbefaler at du får henvisning til fysioterapeut med offentlig driftstilskudd slik at du slipper å betale noe særlig egenandel – men sørg da for at fysioterapeuten gjør mer enn og bare tøye ut muskelen. Den krever mye mer enn som så. Det kan også være nyttig å gå til en kiropraktor eller manuellterapeut for å sjekke leddfunksjonen din i fot, ankel og fibula.

 

PS – Ble operasjonen utført privat ved Volvat?

 

Spør oss - helt gratis!


 

Leser: Nei, operasjonen ble utført ved kysthospitalet i Hagavik. Men er det sånn at det er mulig å bli frisk uten operasjon? Fordi med en gang det ble funnet ut at det er medfødt så var det kun operasjon det var snakk om med en gang – ingen annen behandling.

 

Alexander: Ja, man ser ofte at en operasjon er nødvendig ved slike medfødte tilstander – men vi må huske på at det ikke er noen garanti for at det blir bra etter operasjonen. Og hvis symptomene vedvarer i 12 mnd etter operasjonen, så må man dessverre vurdere om man må gjøre ett ekstra inngrep. Men vi mener at konservativ behandling burde vært utprøvd i mye større grad enn det som kanskje ble gjort før de gjorde et kirurgisk inngrep i leggen din. Hvor mange behandlinger hadde du hos fysioterapeut?

 

Leser: Jeg gikk til en privat fysioterapeut i cirka 6-7 måneder. Var ganske desperat, og var kø offentlig. Men til slutt så gav han litt opp. var mange ganger han hadde løsnet muskelen min, men allerede noen dager senere var den like stram.

 

Alexander: Ok, så hvor mange behandlinger tror du at du hadde der? Og viktigst av alt; kombinerte han behandlingsformene ovenfor inn i behandlingen – eller henviste videre – når han så at dere ikke fikk de resultatene dere ønsket?

 

Undersøkelse av ankel

 

Leser: Jeg var der sånn ca cirka 2 ganger i uken. Så var veldig mye – var hos fysioterapeut minst 46 ganger. Han tøyde ut og brukte en maskin på leggen. Vet ikke helt hva slags maskin det var. Og forsøkte 6 behandlinger med strøm. Nåler var det faktisk jeg som foreslo til han. Men dette sa han ikke var noe for meg. Kirurgen var Ari Bertz. Veldig profesjonell, men litt vanskelig å komme i kontakt med han siden han jobber i Bergen. Har veldig lite tillit til andre ortopeder siden det tok de 5 år + ble gitt feil diagnose ( pes calcaneovalgus) før de fant ut hva det var. Men dere virket svært dyktige. Er det mulig å bestille time hos dere, så dere får sett på det?

 

Alexander: Oi, det var i overkant mange behandlinger. Da burde helt klart andre framgangmåter ha blitt brukt når dere ikke hadde oppnådd resultater over såpass lang behandlingstid. Hvis han (fysioterapeuten) ikke hadde kompetanse eller videreutdanning så skulle han ha sendt deg videre etter maks 15 behandlinger. Det finnes god evidens for nålebehandling av kroniske leggsmerter. Hvis du ikke har vært til såletilpasning så bør dette også vurderes – en studie viste nemlig at 128 av 182 med medfødt gastrocnemius kontraktur hadde hallux valgus – som ofte blir forverret grunnet overpronasjon i foten. Vi er dessverre bare en nettside drevet av kiropraktorer, fysioterapeuter og spesialister – men kontakt oss, så kan vi komme med en anbefaling.

 

Leser: Tusen, tusen takk for at du tok deg tid til å svare og hjelpe meg. Setter stor pris på det!

 

Alexander: Bare hyggelig. Kontakt oss gjerne hvis du ønsker at vi tilsender deg øvelser og lignende.

 

Mest delt akkurat nå: – Ny alzheimers behandling kan gjenopprette full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – Studie: Blåbær er naturlig smertestillende!

Blåbærkurv

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *