Artrose i Kjeven

Artrose i Kjeven

Artrose i Kjeven (Kjeveslitasjegikt) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose i kjeven, også kjent som kjeveslitasjegikt, innebærer leddslitasje i kjeveleddet og kjevemenisken. Slitasjegikt i kjeven kan føre til knepping, knasing, ufullstendig bitt, verking, smerter og redusert funksjonalitet – som blant annet kan gjøre det vanskelig å tygge knekkebrød og hardere matprodukter. Diagnosen kan, i mange tilfeller, bedres ved hjelp av fysikalsk behandling.

 

Kjeveartrose innebærer nedbryting av brusk og beinvev inne i selve kjeveleddet, samt selve menisken i kjeven (brusklignende struktur).

 

Les også: De 5 Stadiene av Kneartrose

de 5 stadiene av kneartrose

Artrose deles inn i fem stadier. Les mer om det i artikkelen ovenfor.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i kjeven
 • Årsaken til artrose i kjeven
 • Egentiltak mot kjeveartrose
 • Forebygging av artrose i kjeven
 • Behandling av artrose i kjeven
 • Diagnostisering av kjeveartrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i kjeven og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Kjeven

Diskusjon med helsepersonell

Det kan tidvis være vanskelig å bedømme omfanget av artrose og leddslitasje basert kun på symptomatikken hos den enkelte. Personer opplever smerter og dysfunksjon svært forskjellig – og det innebærer at noen personer kan ha milde smerter selv ved meget alvorlig kjeveartrose; der hvor andre kunne hatt særdeles sterke artrose-symptomer.

 

Når det er sagt, så er det slik at det generelt sett er en direkte sammenheng mellom artroseomfanget og hvor mye symptomer man har.

 

Leddslitasje kategoriseres i fem ulike stadier. Man deler nemlig inn artrose fra stadie 0 (ingen artrose eller leddslitasje) til stadie 4 (avansert, betydelig artrose og slitasje). De ulike stadiene gir en indikasjon på hvor mye brusk som er brutt ned i leddene og hvor stor leddslitasjen er. Du kan lese mer om de ulike stadiene av artrose her.

 

Karakteristiske symptomer og kliniske tegn på kjeveartrose kan inkludere:

 • Hevelser kan forekomme over de påvirkede kjeveleddene.
 • Klikkende ulyder i kjeven ved gaping og biting.
 • Lokal ømhet ved trykk på kjeveleddet.
 • Rødlig farge over det affekterte leddet.
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til mer vedvarende smerter.
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i nakken og kjeven.
 • Økt forekomst av kjevelåsning (en akutt episode hvor kjeveleddet og kjevemuskulaturen går i helspenn)

 

Mange er ikke kjent med hvor tett knyttet funksjon i nakken og kjeven er – men sannheten er at de to anatomiske strukturene kan påvirke hverandre negativt hvis den ene ikke fungerer. Hvis kjeven har omfattende artrose og dårlig funksjon så kan dette føre til økte plager i nakken og tilhørende nakkemuskler (ofte kalt stressnakke) på grunn av feilaktig bevegelsesmønster.

 

Hvorfor er kjeveleddet ekstra stivt og vondt på morningen?

Når du sover så har du mindre omløp av blodsirkulasjon og leddvæske enn når du er i bevegelse – det er grunnen til at du er stivere på starten av morningen og etter at du har vært i ro over lengre tid. Men, som du vet, så hadde du ikke dette tidligere – så det er også en indikasjon på at kjeven din ikke er i toppform i forhold til bevegelighet og generell helsetilstand. Det er altså relativt vanlig at man er stiv på morningen, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler, sener og ledd som bør utredes og behandles.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.

  

Kvinne med vondt i kjeven holder seg til kinnet

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Kjeveleddet og Kjevemenisken

Kjeveartrose innebærer at brusk i kjeveleddet blir slitt ned. Denne slitasjeprosessen kan også bli framskyndet hvis beinvev og ledd har nedsatt bevegelighet og blodsirkulasjon – altså at leddet har for lite reparasjonsmateriale, gjennom blodsirkulasjonen, til å bedrive vedlikehold og forhindre brusknedbryting.

 

Kroppen er fullt klar over denne nedbrytingsprosessen og jobber dermed konstant for å legge ned beinvev i det påvirkede området. Problemet er bare det at slitasjen er så omfattende ved grov artrose at kroppen ikke klarer å reparere raskt nok. En konsekvens av dette blir forkalkninger i leddet og ufullstendige reparasjoner.

 

Forkalkninger er dannet primært av kalsium og kan forekomme både i sener og ledd. Slike forkalkninger er synlige på røntgenundersøkelser og gir grunnlag for å si hvor omfattende din artrose er.

 

Hvorfor knaser det i kjeveleddet når jeg gaper eller tygger?

Svaret på klikkende ulyd i kjeven når man gaper eller tygger finner vi i ujevn kjevemenisk og irregulær kjeveleddsoppbygning. Du kan se for deg at forkalkninger og ekstra beinvev i kjeveleddet fører til mindre bevegelse i kjeveleddet – og økt friksjon ved tygging eller gaping. Noe som kan medføre en fysisk ulyd eller klikking.

 

Les mer: – Dette bør du Vite om Artrose i Nakken

Lurer du på om du kan være rammet av artrose i nakken? Les mer i artikkelen ovenfor.

  

Årsak: Hvorfor får man artrose i kjeven?

Vondt i kjeven

Artrose og leddslitasje rammer primært sett vektbærende ledd – så derfor er det vanligere med artrose i knærne og hoften enn det er i kjeveleddet. Ledd er avanserte strukturer som består av sener, brusk, synovial leddvæske og leddhinne. Leddslitasje forekommer når eksterne belastninger overbelaster leddets evne til å stå imot – samt leddets evne til å reparere seg selv.

 

Som nevnt tidligere så er det slik at blodsirkulasjonen tilfører ledd med næring for selvreparasjon og vedlikehold. Lette kjeveøvelser kan være en god måte å opprettholde sirkulasjonen inn i kjevemuskulaturen og kjeveleddene dine.

 

Etterhvert som vi blir eldre vil vanlige slitasjeforandringer og artrose oppstå grunnet hverdagslige slitasjebelastninger og feilbelastninger over tid. Høyere alder medfører også en svakere evne til å reparere brusk og ledd. De vanligste årsakene til raskere forekomst av kjeveartrose er traumer og kjevebrudd.

 

Man har sett at særlig disse risikofaktorene gir høyere sjanse for artrose:

 • At man er kvinne
 • En jobb som innebærer mye repetitiv belastning
 • Familiær historie med artrose
 • Høyere alder
 • Traume eller brudd

 

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i kjeven innebærer altså kjeveskader og eventuelle kjevebrudd, samt familiær forhistorie. Det har altså blitt grundig dokumentert at brudd og skader i ledd fører til tidligere artrose og en raskere eldringsprosess.

 

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Kjeven

I mange tilfeller av artrose rundt omkring i kroppens ledd så er det absolutt mulig å forebygge og redusere slitasjeprosessen i leddene, men dessverre kan det være vanskeligere i kjeven, da dette er et ledd som rammes sjeldnere enn mindre vektbærende ledd.

 

Dog så kan man, med kjeveøvelser og generell trening, styrke muskulaturen i kjeve og nakke, samt tøye jevnlig for å opprettholde bevegelse og elastisitet i senene tilhørende nakken – som kan resultere i bedret blodsirkulasjon og dermed også reparasjonsprosesser.

 

Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser flere ganger i uken – og gjerne daglig for maksimal effekt.

 

Styrke i skuldrene er essensielt for en god nakkehelse – som igjen har direkte tilknytning til kjevefunksjonen din.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk


Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Les mer: – 7 Måter å Dempe Betennelse ved Artrose

 Behandling av Artrose i Kjeven

kiropraktor og nakkebehandling

En rekke behandlingsmetoder og tiltak kan bidra til å gi deg symptomlindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet og forsterke blodsirkulasjonen. Du kan se flere eksempler på gode treningsøvelser for din kjeve via vår YouTube-kanal (lenken åpner i et nytt vindu).

 

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling bør utføres av offentlig autorisert helsepersonell. I Norge innebærer dette fysioterapeut, moderne kiropraktor eller manuellterapeut.

 

Mange blir overrasket over at forskning viser at slik behandling av muskler og ledd faktisk er mer effektivt enn trening (1) når det kommer til å redusere smerter og gi forbedret funksjon ved artrose. Tenk da hvor effektivt slik behandling i kombinasjon med hjemmeøvelser kan være? Moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd, samt instruerer i hjemmeøvelser for å gi deg langvarig bedring. Hvis du har omfattende artrose og sliter med tradisjonell trening, så kan vi også varmt anbefale trening i varmtvannsbasseng.

 

Fysikalsk behandling kan også bestå av anti-inflammatorisk laserterapi, trykkbølgebehandling og nålebehandling.

 

Kosthold med høyt innhold av antioksidanter

Man har sett at et kosthold som har et høyt innhold av anti-inflammatoriske (betennelsesdempende) næringsverdier kan bidra til å redusere betennelse i leddene og forhindre unødvendig leddødeleggelse. «Fibromyalgidietten» er et glimrende utgangspunkt for deg som ønsker å lære mer om dette.

 

Les også: – Alt du Trenger å Vite om Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

 

Laserbehandling

Anti-inflammatorisk laserterapi innebærer et laserapparat som avgir lav-doserte laserimpulser (konsentrerte lysfotoner) mot det affekterte området. Behandlingen har i senere forskning fått dokumentert god effekt mot flere muskuloskeletale problemer. Denne behandlingsmetoden brukes blant annet av fysioterapeuter og moderne kiropraktorer.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Artrose

6 tidlige tegn på artrose

 Diagnostisering av Artrose i Kjeven

En artrosediagnose stilles ofte ved at klinikeren går gjennom en klinisk undersøkelse, anamnese og eventuell bildediagnostisk undersøkelse (røntgen er gullstandard for å evaluere ledd). Dersom man skal vurdere hvor mye artrose det er i et ledd så tar man et røntgenbilde – da dette visualiserer beinvev på best mulig måte. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne vise forkalkninger og bruskødeleggelse.

 

En moderne kiropraktor eller legen din kan henvise deg til en røntgenundersøkelse. Slike bildediagnostiske undersøkelser skal gjennomføres av radiografer og radiologer – og ikke av den du har oppsøkt for hjelp. Hvis du har oppsøkt en kliniker som har sitt eget røntgenapparat i bakrommet så er det lureste å gå et helt annet sted.

 

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging, samt behandling hos offentlig autorisert kliniker. Vi minner om at fysikalsk behandling i kombinasjon med trening har meget god effekt i å lindre symptomer og gi deg funksjonsbedring.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

Parkinsons

Ta godt vare på leddene dine. Gjør det du kan for å holde de friske og funksjonelle – ellers vil du kunne angre bittert på det senere i livet. Som nevnt tidligere i artikkelen så kan man bremse utviklingen av leddslitasje med korrekte tiltak, trening og fysikalsk behandling.

 

Daglige kjeveøvelser, samt tilpasset styrketrening for skulderene og nakken din, er kanskje den beste investeringen du kan gjøre for å bidra til bedret leddhelse i nakken og kjeveleddet. Daglige treningsøvelser er nemlig med på å gi deg bedre blodsirkulasjon, samt opprettholde elastisitet i muskler og sener.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Tåstrekkere (kan hjelpe til med å opprettholde plassforholdene mellom tærne – og forebygge bøyde tær)
 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Kjeven (Slitasjegikt i Kjeven)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *