Artrose i Kjeven

Artrose i kjeven (kjeveartrose) | Årsaker, symptomer og behandling

Artrose i kjeven er leddslitasje i kjeveleddet og kjevemenisken. I denne store guiden om kjeveartrose ser vi nærmere på årsaker, symptomer, øvelser og behandling.

Kjeveartrose er også kjent som slitasjegikt i kjeven. Denne tilstanden kan føre til knepping, knasing, bittplager, verking, smerter og generelt redusert funksjon. Vondt i kjeven kan, blant annet, gjøre det vanskelig å tygge knekkebrød og hardere matprodukter. Diagnosen kan, i de fleste tilfeller, bedres ved hjelp av egentiltak, anbefalte øvelser og fysikalsk behandling. Kjeveartrose innebærer nedbryting av brusk og beinvev inne i selve kjeveleddet, samt selve menisken i kjeven (brusklignende struktur).

– Kneppende og knasende ulyder i kjeven?

Når vi åpner og lukker munnen er det mye som skjer inne i kjeven. Kjeveleddet er også kjent som temporomandibulærleddet. Det består av overkjeven (tinningsbeinet) og underkjeven (mandibel). Inne i selve leddet har vi brusk og leddvæske som sørger for at bevegelsen blir så smidig som mulig. Men dersom det er slitasjeforandringer i kjeven eller muskulære ubalanser kan dette påvirke hvordan leddet fungerer. Resultatet kan bli ‘glipping’ og at leddoverflatene nærmest ‘gnisser mot’ hverandre, som igjen kan skape ubehagelige kneppelyder og knasing når vi tygger eller gaper (temporomandibulær dysfunksjon med crepitus). Du kan også lese en omfattende guide som vår klinikkavdeling på Lambertseter i Oslo har skrevet om TMD syndrom her.

“Artikkelen er skrevet og kvalitetssjekket av offentlig autorisert helsepersonell. Dette inkluderer både fysioterapeuter og kiropraktorer ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse (se klinikkoversikt her). Du kan bli bedre kjent med våre kjerneverdier og kvalitetsfokus her. Vi tilråder alltid å få utredet smerter hos kyndig helsepersonell. ”

Tips: Lenger ned i kjeveartroseguiden viser kiropraktor Alexander Andorff deg en treningsvideo med anbefalte øvelser for å avlaste kjevepartiet (mulig du blir overrasket av hvilke dette er). I denne artikkelen gir vi også konkrete råd om egentiltak og selvhjelp, slik som å sove med hodepute med minneskum, avspenning med nakkehengekøye og opptrening med kjevetrener. Lenker til produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

I denne guiden om kjeveartrose vil vi snakke mer om:

 1. Symptomer ved artrose i kjeven
 2. Årsaker til artrose i kjeven
 3. Egentiltak og selvhjelp mot kjeveartrose
 4. Forebygging av artrose i kjeven (inkludert øvelser)
 5. Behandling av artrose i kjeven
 6. Diagnostisering av slitasjegikt i kjeven

Det er svært viktig å ta kjeveartrose på alvor, da alle former for artrose er progressive diagnoser (blir gradvis verre). Ved å ta grep kan du selv bidra til å bremse utviklingen av artrose i kjeven, og jobbe aktivt for å sikre deg best mulig kjevefunksjon. Ved våre klinikkavdelinger har vi svært dyktige klinikere, med særegen fagkompetanse, som daglig jobber med utredning, behandling og rehabilitering av kjeveplager (inkludert slitasjegikt i kjeven og TMD syndrom). Husk at det bare er å ta kontakt med oss, når som helst, dersom du trenger veiledning og hjelp.

1. Symptomer ved artrose i kjeven

Tidlige symptomer på kjeveartrose starter gjerne som en stivhetsfølelse og ubehag ved visse kjevebevegelser. Deretter, når slitasjegikten blir forverret, kan dette resultere i forverrede symptomer og smerter.

– Særlig senere stadier av kjeveartrose gir mer crepitus

De klikkende lydene som noen hører ved gaping og tygging er også kjent som kjevecrepitus. Det er høyere forekomst av slike ulyder i de senere stadiene av kjeveartrose. Studier har vist at hos en rekke pasienter kan crepitus oppstå cirka to år etter de tidligste tegnene og symptomene. Dette gjelder også ved TMD syndrom og leddgikt.¹

 • Klikkende ulyder i kjeven ved gaping eller biting (crepitus)
 • Lokal ømhet ved berøring på kjeveleddet
 • Kan gi refererte smerter til ansiktet og øret
 • En stivhetsfølelse i kjeven
 • Kjeven kan låse seg
 • Redusert gapebevegelighet
 • Vondt i kjeveleddet når man tygger
 • Økt risiko for kompenseringsplager i nakken og hodepine

Mange er ikke kjent med hvor tett knyttet funksjon i nakken og kjeven er, men sannheten er at de to anatomiske strukturene kan påvirke hverandre negativt hvis den ene ikke fungerer. Studier har nemlig dokumentert at personer med kjeveplager også har høy forekomst av nakkesmerter.² Og vise versa. De konkluderte med følgende:

«High levels of muscle tenderness in upper trapezius and temporalis muscles correlated with high levels of jaw and neck dysfunction. Moreover, high levels of neck disability correlated with high levels of jaw disability. These findings emphasize the importance of considering the neck and its structures when evaluating and treating patients with TMD.»

De fant signifikante bevis for at anspenthet og trykkømhet i musklene øvre trapezius (i skulderbuene og nakkeovergangen) og temporalis (på siden av hodet) gikk overens med økte plager i kjeven og nakken. I tillegg så de at feilfunksjon i nakken hadde direkte påvirkning på kjeven, og understreket viktigheten av å inkludere fysikalsk behandling av nakken hos kjevepasienter. Slik behandling kan bestå av både aktive behandlingsteknikker, slik som muskelarbeid og leddmobilisering, i kombinasjon med spesialtilpassede rehabiliteringsøvelser.

– Hvorfor er kjeven ekstra stiv og vond på morgenen?

Når vi sover eller er i ro har vi, naturlig nok, redusert sirkulasjon av blod og leddvæske. Dette fører til at musklene er mindre fleksible og at leddoverflatene er stivere når vi våkner. Men ved kjeveartrose vil denne stivheten kunne være betydelig sterkere grunnet slitasjeforandringene. Her er det dòg viktig å nevne at dårlig søvn og TMD syndrom ser ut til å være sterkt lenket.³ At redusert søvnkvalitet og nakkesmerter er assosiert med kjeveplager, tar oss videre til anbefalingen vår om å sove på hodepute med moderne minneskum. Slike hodeputer har nemlig dokumentert positiv effekt for bedret søvnkvalitet og mindre pusteforstyrrelser.4

Vår anbefaling: Prøv å sove med hodepute med minneskum

Vi tilbringer særdeles mange timer av livet vår i sengen. Og det er jo nettopp der vi hviler og restituerer ømme muskler og stive ledd. Forskning har dokumenterte positive effekter ved å sove på hodepute med minneskum – som igjen er positivt for både kjeven og nakken. Du kan lese mer om vår anbefaling her.

Kjeveartrose kan medføre forkalkninger og nedslitt leddbrusk

Kjeveartrose referer til slitasjeforandring i leddoverflaten og brusken i selve kjeveleddet. Kroppen jobber hele døgnet med vedlikehold og reparasjon av bløtvev og leddvev. Men det er også slik at denne reparasjonsevnen blir dårligere etter hvert som at vi blir eldre. Vi ender da opp med ufullstendige reparasjonsprosesser som kan resultere i at det danner seg kalsiumopphopninger (kalt forkalkninger) i leddet. I tillegg til dette kan overflaten på brusken bli mindre glatt og mindre smidig etter hvert som den blir brutt ned. Å opprettholde god kjevebevegelighet og muskelfunksjon er viktig for å bremse slike nedbrytningsprosesser.

2. Årsaker til artrose i kjeven

Artrose og leddslitasje rammer primært sett vektbærende ledd, så derfor er det vanligere med artrose i knærne og hoften enn det er i kjeveleddet. Ledd er avanserte strukturer som består av sener, brusk, leddvæske og leddhinne. Leddslitasje forekommer når eksterne belastninger overbelaster leddets evne til å stå imot, samt leddets evne til å reparere seg selv. Blodsirkulasjonen tilfører kjeveleddet med næringsstoffer for selvreparasjon og vedlikehold. Lette kjeveøvelser kan derfor være en god måte å opprettholde sirkulasjonen i kjeven. Studier har vist at omtrent 8-16% rammes av klinisk dokumenterbar kjeveartrose, og at det forekommet langt hyppigere hos kvinner.5 Vanlige risikofaktorer for kjeveartrose inkluderer:

 • Kjønn (kvinner er hyppigere rammet)
 • Bruxisme (tanngnissing)
 • Feilbelastning
 • Muskulære ubalanser
 • Alder (økt forekomst når vi blir eldre)
 • Genetikk
 • Epigenetikk
 • Kosthold
 • Røyking (øker risikoen for artrose grunnet svekket sirkulasjon)
 • Dårlig nakkefunksjon
 • Tidligere kjeveskade eller brudd

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i kjeven innebærer altså kjeveskader og eventuelle kjevebrudd, samt genetiske faktorer. Dette er faktorer vi ikke har kontroll over. Men heldigvis er det en rekke faktorer vi faktisk kan jobbe aktivt med å forbedre, inkludert kosthold, gode egentiltak, treningsøvelser og livsstil.

3. Egentiltak og selvhjelp mot artrose i kjeven

Tidligere i artikkelen har vi allerede vært innom gode råd i forhold til visse egentiltak og selvhjelp mot kjeveartrose, inkludert å sove på hodepute med minneskum. Men det finnes også mange andre gode egentiltak du kan utprøve. Blant annet vet vi muskelspenninger, bruxisme (tanngnissing om natten) og nakkeplager er direkte relatert til kjeveplager, så det blir derfor naturlig å anbefalte at du også prøver avspenningsteknikker. For eksempel ved bruk av nakkehengekøye, som har som formål å strekke ut nakkens muskler og ledd på en god måte.

Vår anbefaling: Avspenning i nakkehengekøye

En nakkehengekøye som dette er et vanlig syn hos fysioterapeuter, manuellterapeuter og kiropraktorer – hvor den gjerne brukes i nakkebehandling. Den benytter seg av behandlingsformen vi kaller traksjon, som innebærer at man – med tilpasset strekk – tøyer nakkens muskler og ledd. Vi har tidligere i artikkelen snakket om hvor viktig nakken er for kjeven, så dette kan også være god selvhjelp mot kjeveplager. Trykk her for å lese mer om vår anbefaling.

4. Forebygging av artrose i kjeven (inkludert øvelser)

Som vi nevnte i punkt 2 om årsaker til artrose, er det dessverre mange faktorer vi ikke får påvirket selv. Men derfor er det desto viktigere at vi aktivt tar tak i de faktorene vi kan påvirke. Dette inkluderer blant annet treningsøvelser, regelmessig bevegelse, gode sovevaner, kosthold og å unngå forverrende livsstilsvalg (slik som røyking). Med kjeveøvelser og generell trening, styrke muskulaturen i kjeve og nakke, kan man oppnå bedre blodsirkulasjon og dermed også økt tilgang på næringsstoffer brukt til reparasjon.

– Tren opp nakken for å avlaste kjeven

Å trene opp nakkemusklene kan ha direkte positiv effekt på kjeven.² Og en nakke er avhengig av en god grunnmur, så øvelsene vi virkelig anbefaler innebærer dette strikktreningsprogrammet for økt styrke i skuldre, skulderblad og nakkeovergangen. Dette er et treningsprogram som også ofte brukes for å motarbeide nakkepukkel og lut rygg. Ved å få bedre holdning får vi også en bedret nakkeholdning med mindre framskutt hodestilling. Noe som igjen legger mindre press på de øvre nakkeleddene (det er disse som har mest påvirkning på kjeven din).

VIDEO: Styrkeøvelser for skuldrene med strikk

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et anbefalt treningsprogram for skuldre og nakken. Du kan sikte på å gjøre øvelsene med 10 repetisjoner over 3 sett. Programmet kan gjøres annenhver dag. I videoen bruker vi et pilatesbånd (150 cm).


Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

Aktiv opptrening av kjevestyrken

I tillegg til øvelsene ovenfor er det selvsagt også hensiktsmessig å styrke kjevemusklene lokalt. Mange bruker da en kjevetrener som vist nedenfor her. Disse kommer med forskjellige motstander, og vi anbefaler at du starter med den letteste og gradvis jobber deg oppover til mer motstand.

Vår anbefaling: Tren opp kjeven med kjevetrener

Slike kjevetrenere brukes også av mange for å få mer definerte kjevemuskler og ansiktsmuskler. Du kan lese mer om vår anbefaling her.

5. Behandling av artrose i kjeven

Våre klinikere ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse vet hvor viktig det er med individuelt tilpasset behandling. Det er en rekke behandlingsmetoder som kan gi funksjonell bedring og symptomlindring mot kjeveartrose. Blant annet har terapeutisk laserterapi dokumentert effekt mot kjeveplager og TMD syndrom. Studier har vist at dette kan gi både smertelindring og bedre kjevefunksjon.6 Dette er en behandlingsteknikk vi benytter ved alle våre klinikkavdelinger, og vi kombinerer gjerne denne med muskulært arbeid (inkludert inn mot kjevetriggerpunkter), leddmobilisering og rehabiliteringsøvelser.

Fysikalske behandlingsteknikker for kjeve og nakke

De beste resultatene, både funksjonelt og symptomatisk, får vi når vi kombinerer evidensbaserte behandlingsteknikker. Behandlingsmetoder som benyttes mot kjeveartrose kan inkludere:

 • Fysioterapi
 • Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)
 • Intraorale triggerpunkter i kjeven (musculus pterygoideus er en kjent årsak til kjevespenninger)
 • Lav-dose laserterapi
 • Leddmobilisering (særlig viktig for nakken)
 • Massasjeteknikker

Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker en konsultasjon ved en av våre klinikkavdelinger. Hvis vi er for langt unna kan vi gjerne komme med en terapeutanbefaling i ditt nærområde.

Lav-dose laserterapi mot kjeveartrose

Store systematiske oversiktsstudier (den sterkeste formen av forskning) har dokumentert at lav-dose laser er en god behandlingsform mot kjeveproblematikk. Både ved akutte og langvarige plager.6 Hvis du ønsker å lære mer om denne behandlingen anbefaler vi at du leser denne guiden om lav-dose laserterapi skrevet av vår klinikkavdeling på Lambertseter i Oslo. Artikkelen åpner i et nytt leservindu.

6. Diagnostisering av slitasjegikt i kjeven

En undersøkelse av kjeven vil første starte med en historietagning. Her forteller du klinikeren om dine symptomer og plager. Deretter går konsultasjonen videre til neste del, som innebærer en funksjonell undersøkelse av kjeven og nakken. Her sjekkes blant annet leddbevegelighet, smertesensitivitet og muskelfunksjon. Ved mistanke om artrose i kjeve og nakke kan en lege eller kiropraktor henvise deg til en røntgenundersøkelse (se eksempel på hvordan det kan se ut nedenfor)

rontgenbilde-av-nakke-med-nakkeslengskade

Oppsummering: Artrose i kjeven (kjeveartrose)

Å ta godt vare på leddene sine og ta aktive grep er en god investering for framtiden. Vi vet nemlig at visse livsstilsvalg, fysikalsk behandling og egentiltak kan bidra til å bremse utviklingen av kjeveartrose. Igjen ønsker vi også å vektlegge hvor mye bedre funksjon i nakken kan hjelpe mot kjeveplager. Det er veldig viktig at man jobber aktivt med begge strukturene for å oppnå best mulige resultater og bedring. Dersom du er usikker på hvor du skal starte, så kan vi gjerne tilby deg veiledning og svarer gjerne på dine spørsmål.

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

 

Artikkel: Artrose i kjeven (kjeveartrose)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter, slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Forskning og kilder

1. Kroese et al, 2020. TMJ Pain and Crepitus Occur Early Whereas Dysfunction Develops Over Time in Rheumatoid Arthritis. J Oral Facial Pain Headache. 2020;34(4):398-405.

2. Silveira et al, 2015. Jaw dysfunction is associated with neck disability and muscle tenderness in subjects with and without chronic temporomandibular disorders. Biomed Res Int . 2015:2015:512792.

3. Burr et al, 2021. The role of sleep dysfunction in temporomandibular onset and progression: A systematic review and meta-analyses. J Oral Rehabil. 2021 Feb;48(2):183-194.

4. Stavrou et al, 2022. Memory Foam Pillow as an Intervention in Obstructive Sleep Apnea Syndrome: A Preliminary Randomized Study. Front Med (Lausanne). 2022 Mar 9:9:842224.

5. Kalladka et al, 2014. Temporomandibular Joint Osteoarthritis: Diagnosis and Long-Term Conservative Management: A Topic Review. J Indian Prosthodont Soc. 2014 Mar; 14(1): 6–15.

6. Ahmad et al, 2021. Low-level laser therapy in temporomandibular joint disorders: a systematic review. J Med Life. 2021 Mar-Apr; 14(2): 148–164.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

Vanlig stilte spørsmål om artrose i kjeven (FAQ)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *