betennelse i prostata

betennelse i prostata

Forstørret Prostata | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Her kan du lære mer om forstørret prostata, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved forstørret prostata. Symptomer fra prostata bør alltid tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Prostata refererer til området nedenfor blæren og foran rektum. Prostatakjertelen er en struktur som er ansvarlig for å produsere en væske som blander seg med sædceller for å danne sæd – og er også delaktig ved ejakulasjon.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til forstørret prostata, prostataproblemer, samt ulike symptomer og diagnoser ved forstørret prostata.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor får man forstørret prostata og prostataproblemer?

Diskusjon med helsepersonell

Godartet forstørrelse av prostata er en vanlig tilstand hvor selve prostatakjertelen vokser til en unormalt stor størrelse. Det er også viktig å huske på at dette ikke dreier seg om kreft – og at det er relativt vanlig blant eldre menn. Dog så er det viktig å ta det på alvor og behandle det på best mulig måte for å unngå forverring.

 

Prostatakjertelen er en struktur som bare finnes hos menn. Den er bare på størrelse med en valnøtt og urinrøret går også direkte gjennom prostata. Ved en forstørret prostata så kan dette føre til at urinveiene blir komprimert og trykket sammen – naturlig nok kan en slik kompresjon føre til at urin ikke får flomme gjennom urinveiene som vanlig. Dersom man har omfattende problemer, så kan det, i de verste tilfellene, være nødvendig å operere bort selve prostatakjertelen.

 

Risikofaktorer for å få godartet forstørrelse av prostata

Etter at du har fylt 45 år så har du en høyere sjanse for å få en forstørret prostatakjertel. Risikoen øker etterhvert som du blir eldre, og nærmere en tredjedel av menn over 50 har en forstørret prostata. Etterhvert som man fyller respektable 85 år – da øker antallet til 90 prosent.

 

Symptomer på forstørret prostata

Symptomene du opplever ved forstørret prostata kan variere basert på hvor stor forstørrelsen er. Dersom du har en godartet prostataforstørrelse så kan du oppleve noen eller flere av følgende symptomer:

  • En følelse av at blæren aldri blir helt tømt
  • Hyppig vannlating
  • Inkontinens og at det lekker urindråper etter at du har urinert
  • Svak urinstråle
  • Vanskeligheter med å starte en urinstråle
  • Økt natteurinering

 

Disse symptomene vil normalt sett forverres etterhvert som at prostatakjertelen forstørres ytterligere. Man kan også oppleve komplikasjoner slik som urinveisinfeksjoner, samt nyrestein.

 

Les også: Vondt i prostata?

Parkinsons

  

Diagnostisering av forstørret prostata

Man stiller gjerne diagnosen forstørret prostata ved å undersøke prostatakjertelen. Denne undersøkelsen innebærer at legen stikker en finger opp gjennom endetarmen for å undersøke prostata – hvor det kjennes etter om kjertelen er forstørret eller endret på andre måter.

 

Andre undersøkelser kan innebære:

  • Bildediagnostisk utredning: Man kan benytte diagnostisk ultralyd, CT eller MR undersøkelser for å gi mer informasjon om hva som kan gi grunnlag for symptomene.
  • Blodprøver: En utvidet blodprøve kan måle om du har høyere målinger av hvite blodlegemer eller antistoffet PSA. Sistnevnte er et stoff som øker etterhvert som prostataen blir større, men det kan også være en indikasjon på kreft i prostata.
  • Urinprøve: Ved å undersøke urinen og dens innhold kan legen lære mer om hva som gir deg blære og prostataproblemer.
  • Urinveisundersøkelse: Doktoren din kan stikke en fleksibel stang med et lite kamera ned i urinveien din via tuppen av penis – på denne måten kan han også undersøke prostatakjertelen fra innsiden av kroppen. Det kan også være aktuelt å måle trykket og volumet ved urinering.

 

Dersom du har vedvarende eller gjentagende symptomatikk som kan indikere problemer med prostata, så oppfordrer vi deg sterkt til å ta kontakt med din lege for en videre undersøkelse.

 Behandling av forstørret prostata

Behandlingen ved forstørret prostata baseres på en rekke ulike faktorer. Man velger den eller de behandlingsmetodene man mener er best egnet for deg basert på din sykdomshistorie, immuntilstand og personlige ønsker.

 

Egenbehandling mot forstørret prostata

Dersom symptomene og plagene dine er minimale så kan det være nok med å gjøre livsstilsendringer. Dette kan innebære å begrense væskeinntaket før man legger seg – og da særlig begrense alkohol og koffeinholdige drikker. Legen kan også kontrollere prostatakjertelen din regelmessig for å sjekke størrelsen og fasongen på prostataen.

 

Et kosthold med høyt innhold av grønnsaker – og da særlig grønne sådan, samt tomater – har vist i forskningsstudier at de kan ha positive effekter og føre til mindre symptomer og redusert sjanse for forverring grunnet forstørret prostata. Forskere mener dette skyldes en rekke forskjellige næringstyper i grønnsaker – og peker blant annet på antioksidanter.

 

Medikamentell behandling mot forstørret prostata

Hvis du har moderate symptomer så kan det være hjelp å finne i medikamenter. Alpha-blokkere, en spesiell form for medikamenter, kan brukes for å få musklene rundt blæren og prostata til å slappe av. Legen kan også skrive ut medisin som endrer hormonbalansen som kan føre til at prostataen reduseres i størrelse.

 

Operasjon mot forstørret prostata

I visse tilfeller så blir ikke symptomene grunnet forstørret prostata stort bedre av medikamentell behandling – og da kan det være nødvendig å fjerne den forstørrede delen av prostatakjertelen. Vi nevnte tidligere at en fleksibel slange kan føres ned i tuppen av penis og gjennom urinrøret – for deretter å gå videre til prostata. På spissen av denne slangen så kan man bruke elektrisitet for å brenne bort ugunstig vev. Det finnes også kirurgiske inngrep som kutter i prostata og utvider selve urinlederen for å bidra til sterkere urinstråle – sistnevnte blir kun brukt i meget alvorlige tilfeller. Andre nyere behandlingsmetoder kan bruke laser eller radiobølger for å fjerne forstørret prostatavev.

 

Mange responderer godt på en helhetlig behandling av sine blære og prostataproblemer. Mange er redde for å bli impotente grunnet prostataoperasjon, men det er sånn at slike bivirkninger kun forekommer meget sjeldent.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Oppsummering

Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med symptomer som nevnt i denne artikkelen. Det er særlig viktig å få undersøkelse via sin lege hvis du opplever symptomer som blir gradvis verre og verre. Husk at det er bedre å oppsøke legen en gang for mye enn en gang for lite.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om forstørret prostata og prostataproblemer

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *