Polynevropati (Coverbilde)

Polynevropati

Polynevropati er en nerveskade eller nervesykdom som rammer de perifere nervene. Diagnosen kjennetegnes ved at den rammer på begge sider i cirka de samme områdene (for eksempel i begge føttene).

 

Nervetilstanden kan være akutt eller kronisk – og kan føre til svakhet, nummenhet og brennende smerter i de påvirkede områdene.

 

Normalt sett starter de første symptomene i føttene og hendene – før det gradvis forverres og påvirker større deler av armene og beina. Visse mer alvorlige tilfeller av polynevropati vil også kunne påvirke andre deler av kroppen og det autonome nervesystemet (den delen av nervene som regulerer organer og homeostase i kroppen).

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer på polynevropati
 • Årsaker til at man rammes av polynevropati
 • Diagnostisering av polynevropati
 • Behandling av polynevropati

 

I denne artikkelen kan du lære mer om polynevropati og diagnosens årsak, symptomer, diagnostisering og behandling av denne nevrologiske tilstanden.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer og Tegn på Polynevropati

Hudundersøkelse

Grunnet diagnosens påvirkning på den sensoriske nervefunksjonen så kan tilstanden gi grunnlag for en rekke ulike symptomer. En liste av symptomene ved polynevropati inkluderer:

 

 • Brennende symptomer i føtter og hender
 • Manglende følelse i bein og armer
 • Muskelatrofi (svinn av muskulatur)
 • Nummenhet
 • Prikking
 • Redusert muskelkontroll

 

Det er også viktig å skille mellom akutt og kronisk polynevropati. Personer med den kroniske utgaven av sykdomsdiagnosen kan nemlig miste evnen til å føle både temperatur og smerter i de påvirkede områdene. Dette kan føre til brennskader eller andre skader grunnet manglende evne til å reagere.

 

I visse, mer alvorlige tilfeller, er nervene som innerverer organene involvert – og da kan den rammede oppleve fordøyelsesproblematikk slik som diarè og forstoppelse grunnet manglende tarm og blærekontroll. Man kan også oppleve seksuell dysfunksjon (for eksempel impotens) eller unormalt lavt blodtrykk grunnet manglende regulering.

 

Symptomer ved Guillain-Barre syndrom

En av de mest alvorlige typene av polynevropati heter Guillain-Barre syndrom. En sjelden nevrologisk sykdom som oppstår uten forvarsel. Diagnosen medfører at kroppens egen immunforsvar angriper nerveceller i det punktet hvor nervene forlater ryggmargen.

 

Symptomene oppstår veldig raskt og forverrer seg i voldsom fart. Det starter som regel med muskelsvakhet og prikking i hendene og / eller føttene – som deretter sprer seg videre opp armene og beina. I visse tilfeller etterlater det den rammede helt, som regel midlertidig, paralysert (lam).

 

Andre symptomer, normalt sett kun ved mer alvorlige tilfeller, kan inkludere:

 

 • Blodtrykksproblemer
 • Endret hjerterytme (arrytmia)
 • Pustevansker

 

Det er veldig viktig å nevne at de med Guillain-Barre syndrom har meget gode sjanser for å bli fullstendig friske igjen. Særlig hvis tilstanden oppdages tidlig.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.

  

Årsaker og Diagnoser ved Polynevropati

Diskusjon med helsepersonell

Man kategoriserer polynevropati enten akutt (startet plutselig) eller kronisk (oppstått over lang tid). Disse skilles ved at de har ulike årsaker og forskjellige symptomer (som nevnt tidligere i artikkelen)

 

Årsaker til Akutt Polynevropati

Akutt polynevropati kan ha mange mulige årsaker – inkludert:

 

Autoimmune reaksjoner: Autoimmune tilstander er diagnoser hvor kroppens eget immunforsvar angriper sine egne celler. Dette skjer blant annet ved Guillan-Barre syndrom hvor spesifikke nerver blir angrepet.

 

Infeksjoner: Akutt polynevropati kan oppstå grunnet et spesifikt giftstoff produsert av en bakterie som forårsaker infeksjonssykdommen difteri. Denne kalles for bacterium Corynebacterium diphtheriae på fagspråket.

 

Giftstoffer: Det å bli utsatt for gift, løsemidler og toksiner gjennom jobb i industriyrker eller lignende kan føre til akutt polynevropati. Dette kan blant annet oppstå hvis man har blitt utsatt for kvikksølv eller blyforgiftning.

 

Årsaker til Kronisk Polynevropati

I motsetning til akutt polynevropati så er ofte årsaken til at man rammes av kronisk polynevropati ukjent. Det finnes dog en rekke kjente årsaker – hvor mange av de er direkte knyttet til dårlig kosthold og ernæring.

 

Disse årsakene inkluderer:

 

Alkoholmisbruk: Forskning (1) har vist at den aktive komponenten i alkohol. etanol, har direkte forgiftende effekt på nervene – og at større alkoholinntak over lengre tid vil føre til en gradvis nedbryting av nervevevet. Denne tilstanden er kjent som alkohol-indusert polynevropati. Årsaken skyldes ernæringsmangel og da særlig mangel på vitamin B1.

Diabetes: Sukkersyken er den aller vanligste årsaken til nerveskader i kroppen – og kronisk polynevropati. Høye og uregelmessige blodsukkernivåer kan føre til skader på nervene i kroppen – og da særlig i beina og føttene. En sunn livsstil og kostholdsendring for å unngå videre forhøyede blodsukkernivåer og nerveskader må etterfølges resten av livet.

 

Kreft og metastase: Kreft kan føre til nerveskader ved å gå direkte til angrep på nerveceller eller ved å indirekte legge et ytre trykk på dem. Kreftdiagnosen multipelt myelom er en av mulige kreftdiagnoser som kan føre til kronisk polynevropati.

 

Mangel på vitamin B12: Kroppen er avhengig av vitamin B12 for å fungere korrekt helt ned på cellenivå. Dette vitaminet er nemlig essensielt for hver eneste celle i kroppen – inkludert nervecellene. Mangler kan føre til nedbryting av ryggmargen, grunnet manglende reparasjon, og for få røde blodceller i kroppen (anemi).

 

Andre mulige årsaker til kronisk polynevropati kan være:

 

 • Cellegiftbehandling
 • Lavt stoffskifte (hypotyreose)
 • Medikamentelle bivirkninger
 • Nyresvikt

 

Les mer: – 7 Naturlige Behandlinger mot Psoriasis Artritt

Naturlige behandlinger for psoriasis artritt

  

Diagnostisering: Hvorfor stilles diagnosen polynevropati?

Diagnosen polynevropati stilles primært sett gjennom en historietagning og en klinisk undersøkelse.

I denne initielle fasen av utredningen kartlegger man blant annet hvilke områder som er rammet – for eksempel føtter, hender, armer og bein – og om symptomene er konstante eller varierende. I tillegg undersøker man også eventuelle sensoriske forandringer og smerter.

 

Normalt sett vil en kliniker kunne stille diagnosen basert kun på en grundig historietagning og undersøkelse, men i visse tilfeller kan det også være aktuelt med videre undersøkelser. Slik som:

 

 • Elektrodiagnostiske Tester
 • Nervekonduksjonstester
 • Utvidede Blodprøver

 

Det er også viktig å nevne at testene som utføres kan variere basert på mistenkt årsak. For eksempel vil jo undersøkelse og monitorering av blodsukkeret være sentralt ved mistanke om diabetisk polynevropati.

 

Les mer: – Dette bør du Vite om Artrose i Nakken

Lurer du på om du kan være rammet av artrose i nakken? Les mer i artikkelen ovenfor.

  

Behandling av Polynevropati

injeksjon

Det finnes flere ulike former av polynevropati – derfor vil også behandlingen variere

For eksempel: Hvis det er mangel på vitamin B12 som står bak den kroniske polynevropatien så vil injeksjoner med B12, som vist ovenfor, i kombinasjon med et forbedret kosthold være den sentrale delen av behandlingen.

 

Kosthold og Ernæring mot Polynevropati

Som vist tidligere så skyldes flere ulike typer av polynevropati dårlig kosthold og ernæring. Manglende inntak av essensielle næringsstoffer vil blant annet kunne medføre skader og manglende reparasjon på nervevev. Riktig ernæring spiller nemlig en sentral rolle i god nervehelse.

 

Medikamenter og Medisiner mot Polynevropati

Det finnes ingen mirakelkur mot polynevropati, dessverre. Men visse former av sykdommen, slik som kronisk inflammatorisk demyelinerende polynevropati, kan være avhengig av immundempende medikamenter slik som Methylprednisolone.

 

Les mer: – 7 Måter å Dempe Betennelse ved Artrose

  

Oppsummering

Polynevropati kan forårsakes av en rekke ulike årsaker og diagnoser – og kan deles inn i akutte og kroniske varianter. Behandlingen man får vil være avhengig av hvilken variasjon av tilstanden man har.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne videre for å øke kunnskapen rundt polynevropati

Kjenner du noen som er rammet og som kunne ha nytte av å lese dette? Del gjerne innlegget med dem.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

DinHelsebutikk tilbyr smarte kvalitetsprodukter som kan hjelpe deg med å lindre smerter i muskler og ledd.

 

NESTE SIDE: – 7 Kjente Fibromyalgi Triggere: Disse kan Forverre Smertene Dine

7 Kjente Fibromyalgi Triggere

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlige søkeord: Diabetisk polynevropati, kosthold mot polynevropati, alkohol og polynevropati, autonomisk polynevropati, Guillain-Barre syndrom.

 

Vanlig stilte spørsmål om Polynevropati

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *