Herpes Zoster (Helvetesild)

Herpes Zoster (Helvetesild)

Helvetesild (Herpes Zoster)

Helvetesild er en nevropatisk tilstand som virkelig lever opp til navnet sitt. Helvetesild er også kjent som Herpes Zoster og gir et karakteristisk smertefullt hudutslett i det påvirkede nerveområdet (dermatomet).

 

Diagnosen skyldes en re-aktivering av vannkoppviruset kalt Varicella ZosterTilstanden kan gi kraftige nervesmerter og skyldes at viruset fysisk reiser gjennom nervene til nervesluttpunktene i huden – og forårsaker smittsomme blemmer (som kan gi vannkopper til noen som ikke har hatt det – det kan ikke smitte med helvetesild).

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer på helvetesild
 • Årsaken til at man får helvetesild
 • Behandling av herpes zoster

      + Medikamenter mot helvetesild

      + Vaksine mot herpes zoster

 

I denne artikkelen kan du lære mer om helvetesild og diagnosens årsak, symptomer, forebygging, diagnostisering og behandling av denne kliniske tilstanden.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer på Helvetesild (Herpes Zoster)

Hudundersøkelse

Tilstanden starter normalt sett ved at man opplever at et område i huden er sårt eller at det prikker i huden. Dette kan vedvare i cirka to til fire dager før det dannes et utslett der. Hos noen kan disse smertene være kraftige og gi nervesmerter som følger hele den påvirkede nerven.

 

De tidligere, uspesifikke symptomene på helvetesild kan innebære hodepine, lett feber og utmattelse. Før symptomene går over på mer spesifikke symptomer – slik som:

 

 • Brennende smerter
 • Hypersensitiv hud
 • Kløe
 • Nummenhet
 • Prikking
 • Skarpe, hoggende nervesmerter langs nerveroten

 

Det er viktig å merke seg at helvetesild rammer et enkelt dermatom (et område innervert av en enkelt nerve) og kun en side av kroppen. Dette innebærer at utslettet kun vil oppstå i dette området – som er karakteristisk og unikt for helvetesild.

 

For eksempel vil helvetesild i C8-nerveroten kunne gi et utslett nedover armen, men primært i den ene nedre halvdelen av hånden (se illustrasjonen). Utslettet vil gradvis brytes ned og forsvinne. Men i visse mer alvorlige tilfeller kan det etterlate seg fysiske arr.

dermatom - armer

Kilde: Birgitte Lerche-Barlach.

Det vanligste er at tilstanden rammer brystet eller ansiktet. Men diagnosen kan i teorien oppstå i hvilket som helst dermatom – inkludert:

 

 • Øyet
 • Øret
 • Munnen
 • Tungen

 

Dette vil vi gå nærmere inn på lenger ned i artikkelen.

 

Diagnostisering av herpes zoster

Ettersom den kliniske presentasjonen og utslettet er såpass unikt (dermatomt betinget) så kreves det normalt sett kun en visuell undersøkelse fra legen for å fastslå diagnosen. Men det finnes også laboratorietester slik som Tzank-testen som kan hjelpe til med å identifisere sykdommen.

 

Varierende Smerter fra Person til Person

Det er viktig å huske på at helvetesild kan ramme i varierende grad og styrke hos ulike personer. Noen personer kan ha betydelige, kraftige nervesmerter – hvor andre bare har et visst ubehag i det påvirkede nerveområdet omtrent slik som ved diagnosen stressnakke.

 

Tilstanden vedvarer normalt sett i mellom to til fire uker – men hos visse personer kan det henge igjen i flere måneder. Hvis dette skjer er det kjent som post herpetic nevralgi.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.

  

Helvetesild i Ansiktet og Øyet

øyesmerter

Herpes zoster kan også ramme i et dermatom i ansiktet. Trigeminusnerven er den mest utsatte når det er snakk om utbrudd av helvetesild i ansiktet.

 

En forgreining av denne nerven heter nervus oftalmikus. Dersom herpes zoster oppstår i denne nerveforgreiningen (zoster oftalmikus) så kan det oppstå alvorlig symptomatikk – som i verste fall kan føre til skader på synet. Ved denne diagnosen kan utslettet oppstå i pannen, på øyelokket eller i selve øyehulen.

 

Zoster oftalmikus står for cirka 10-25% av helvetesildutbruddene – og kan som sagt føre til alvorlige synskomplikasjoner i form av betennelser (uveitt, keratitt, konjunktivitt) eller nerveskader på synsnerven. Disse komplikasjonene kan medføre kronisk optisk betennelse, dårligere syn og sterke smerter.

 

Helvetesild i Øret og Munnen

Hvis helvetesild oppstår i øret er det medisinske navnet Ramsay Hunt Syndrom type 2. Denne diagnosen kan oppstå hvis viruset sprer seg fra ansiktsnerven (hjernenerve nummer syv) til nervus vestibulocochlear. Symptomer kan inkludere hørselstap og vertigo (rotasjonsbasert svimmelhet).

 

Munnen kan også rammes av herpes zoster hvis nerveforgreiningene nervus maxillarius eller nervus mandibularis tilhørende trigeminusnerven påvirkes. I disse tilfellene vil utslettet kunne oppstå inne i munnen – for eksempel i ganen, munntaket, tungen eller tannkjøttet.

 

Helvetesild i munnen er relativt sjeldent – noe som medfører at pasientene ofte feilaktig tenker at det er tannrelatert og dermed oppsøker tannlege. Uten at det hjelper.

 

Les mer: – 7 Naturlige Behandlinger mot Psoriasis Artritt

Naturlige behandlinger for psoriasis artritt

 

  

Årsak: Hvorfor rammes man av helvetesild?

Re-aktivering av vannkoppviruset er særlig lenket til svekket immunforsvar, at man er av høyere alder, samt at man hadde vannkopper før man fylte 18 måneder.

 

Selv i våre moderne tider er man ikke helt sikker på hvordan vannkoppviruset blir liggende igjen i kroppen – eller hvordan det re-aktiveres. Det man derimot vet er at det skyldes varicella zoster viruset – som er i familie med herpes simplex, men altså ikke det samme viruset. Viruset kommer inn i kroppen når man rammes av vannkopper. Vanligvis i ung alder.

 

En re-aktivering av varicella zoster viruset kan praktisk talt bare oppstå ved en svekkelse av immunforsvaret. Dersom immunforsvaret er sterkt og aktivert som normalt så skal dette forhindre helvetesild-utbrudd og de karakteristiske utslettene.

 

Men det er altså flere faktorer som kan gjøre at man har et midlertidig redusert immunforsvar – dette kan blant annet inkludere:

 

 • Cellegift eller strålebehandling
 • Langvarig sykdom
 • Medikamentelle bivirkninger

 

Hvem rammes av helvetesild?

Forskning har vist at så mange som en tredjedel av oss rammes av et tilfelle med helvetesild. Diagnosen er altså relativt vanlig.

 

Det er heldigvis slik at tilstanden ikke, normalt sett, oppstår flere ganger i løpet av livet til et enkeltindivid. Faktisk er det bare rundt 5% av rammede som vil oppleve dette.

 

Risikoen for å bli rammet av helvetesild øker med alderen. Særlig de over 65 år som i tillegg har svekket immunforsvar ser ut til å være de som hyppigst blir rammet.

 

Les mer: – Dette bør du Vite om Artrose i Nakken

Lurer du på om du kan være rammet av artrose i nakken? Les mer i artikkelen ovenfor.

  

Forebygging og Behandling av Helvetesild

injeksjon

I denne delen av artikkelen vil vi gi deg mer informasjon om hvordan vaksinering kan fungere mot herpes zoster – og hvilke medikamenter som benyttes mot denne diagnosen.

 

Vaksine mot Helvetesild

Det finnes flere ulike vaksiner som kan benyttes for å redusere risikoen for å bli rammet av helvetesild. Forskning har vist at disse kan være svært effektive – med virkningsgrad på mellom 50-90%.

 

Vaksiner kan også redusere forekomsten av post-herpes nevralgi, og hvis helvetesild oppstår allikevel, redusere både varigheten og intensiteten av denne.

 

Medikamenter og medisiner mot Helvetesild

Om du blir rammet av helvetesild, så skal du vite at det finnes medikamentell behandling som kan hjelpe deg med å lindre både symptomer og intensiteten av smertene.

 

Anti-virale medikamenter, slik som aciclovir, benyttes mot visse virusinfeksjoner (inkludert helvetesild) – og har klinisk bevist effekt dersom det benyttes innen 72 timer av at utslettet dukket opp.

 

Les mer: – 7 Måter å Dempe Betennelse ved Artrose

  

Oppsummering

Helvetesild er en smertefull diagnose som gir et utslett innen det påvirkede dermatomet (nerveområdet) . Tilstanden er relativt vanlig og rammer rundt 33% av oss. Et sterkt immunforsvar er den beste måten å forhindre at tilstanden oppstår, men det finnes også effektive vaksiner for de med svekket immunforsvar.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne videre for å øke kunnskapen rundt helvetesild

Kjenner du noen som er rammet og som kunne ha nytte av å lese dette? Del gjerne innlegget med dem.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

DinHelsebutikk tilbyr smarte kvalitetsprodukter som kan hjelpe deg med å lindre smerter i muskler og ledd.

 

NESTE SIDE: – 7 Kjente Fibromyalgi Triggere: Disse kan Forverre Smertene Dine

7 Kjente Fibromyalgi Triggere

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Helvetesild (Herpes Zoster)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *