navlesmerter 2

navlesmerter 2

Vondt i Navlen (Navlesmerter) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Vondt i navlen? Her kan du lære mer om smerter i navlen, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt i navlen. Navlesmerter bør tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Navlesmerter kommer i mange varianter. Smertene kan skarpe, de kan være verkende, de kan være konstante eller episodiske. Noen former av navlesmerter kan være lokalisert kun til selve navlen – i motsetning til andre diagnoser som gir refererte smerter fra navlen og ut mot andre steder, slik som magen og ryggen.

 

Visse symptomer i kombinasjon med navlesmerter kan indikere en medisinsk nødsituasjon. Dersom du har noen av disse symptomene og navlesmerter bør du ta kontakt med lege omgående – disse alvorlige symptomene er:

 • Blod i avføringen
 • Brystsmerter ved akvititet
 • Konstante smerter som har vedvart i over fire timer
 • Oppkast med blod i selve oppkastet
 • Vanskeligheter med å puste

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har vondt i navlen, samt ulike symptomer og diagnoser.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt i navlen?

vondt i magen

Årsak til skarpe navlesmerter som blir verre når du hoster eller strekker deg

Navlebrokk

Om du har navlesmerter som blir verre ved hosting, nysing og økt buktrykk, samt når du strekker deg – så kan du ha et navlebrokk. Det mest karakteristiske tegnet på navlebrokk er en synlig hevelse i eller i direkte nærhet av selve navlen. Smertene kan også stråle nedover mot lysken, samt testikkelen (hos menn).

 

Navlebrokk er forårsaket av økt buktrykk i tarmene som – når veggene i tarmene gir etter – fører til skader hvor deler av innvollene eller fettvev buler ut av tarmen. Ved vedvarende symptomer og smerter på brokk så bør det vurderes kirurgisk.

 

Dersom du opplever oppkast i kombinasjon med disse skarpe smertene bør du oppsøke umiddelbar hjelp hos legevakt – da dette kan bety at brokket er avklemt og ikke har tilstrekkelig blodtilførsel. Ved manglende blodtilførsel over tid, i likhet med hjerneslag og lignende, så kan dette føre til vevsdød.

 

Noen av de vanligste grunnene til at man får navlebrokk er:

 • Kronisk hosting
 • Svak bukvegg
 • Tunge vektløft (påfører høyt buktrykk)
 • Vektøkning

 

Årsak til vondt i navlen ved berøring av navlen

Et navlebrokk kan gjøre at navlen blir trykkøm og sensitiv ved berøring. Det er dog verdt å merke seg at Crohns sykdom også kan gi grunnlag for slike smerter.

 

Crohns sykdom

Normalt sett er Crohns sykdom en tilstand som utvikler seg og blir verre over lengre tid. Symptomene på Crohns sykdom inkluderer:

 • Diarè
 • En følelse av å måtte på do nesten hele tiden
 • Magekramper
 • Utmattelse
 • Vekttap

Crohns sykdom er en tarmsykdom som fører til betennelsereaksjoner i tynntarmen – som gir grunnlag for smertene man føler i navlen.

 

Andre diagnoser som kan gi grunnlag for navlesmerter

Som nevnt er det navlebrokk som er den vanligste årsaken til vondt i navlen, men det er også andre diagnoser som kan gi smerter i eller i nærheten av navlen.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Blindtarmbetennelse

blindtarmsmerter

  

Årsak: Vondt i navlen og oppsvulmet mage

vondt i magen

Mange opplever at magen føles oppblåst og oppsvulmet når de har navlesmerter. Den vanligste årsaken til at man opplever slike smerter i kombinasjon med disse symptomene er fordøyelse og tarmproblemer.

 

Typiske symptomer ved fordøyelsebesvær

 • En følelse av at magen er full før du er ferdig med å spise
 • Kvalme og uvelhet
 • Smerter som går fra navlen og opp mot brystbeinet (tilsvarende spiserøret)
 • Ubehag etter måltidet

Dersom du har slike symptomer – og har hatt dette i over to uker så råder vi deg til å ta kontakt med lege for utredning. Hvis du også opplever disse symptomene, i listen nedenfor, så kan det være et medisinsk nødstilfelle:

 • Avføring som er misfarget
 • Hyppig oppkast
 • Mangel på matlyst
 • Oppkast av blod
 • Problemer med å svelge
 • Utmattelse

 

Blindtarmbetennelse

En annen diagnose som kan gi oppblåst mage og navlesmerter er blindtarmbetennelse. Denne tilstanden oppstår altså når blindtarmen blir betent. Blindtarmen er posisjonert der hvor tynntarmen går over til tykktarmen. Andre symptomer på slik betennelse er feber og mageproblemer. Smertene går karakteristisk sett fra navlen og ned mot nedre høyre del av magen.

 

Smerter ved blindtarmbetennelse er ganske forskjellige fra vanlige navlesmerter – og det er særlig det at smertene primært sett er lokalisert nede til høyre mageregionen. Om smertene blir verre og verre bør du ta kontakt med lege. Du kan lese mer om blindtarmbetennelse her.

 

Magesår

Navlesmerter og oppsvulmet mage kan også skyldes magesår. De vanligste årsakene til magesår er infeksjoner grunnet redusert immunforsvar, samt langvarig bruk av NSAIDS smertestillende (slik som ibuprofen).

 

Magesår kan gi følgende symptomer:

 • En verkende smerte i nærheten av navlen
 • Manglende appetitt
 • Misfarget avføring
 • Oppkast og kvalme
 • Oppsvulmethet i magen
 • Smerter i spiserøret
 • Smerter som blir midlertidig bedret når du spiser og drikker
 • Syreoppstøt
 • Vekttap

Magesår kan medføre fordøyelsebesvær og manglende opptak av næring. Over tid kan dette føre til ernæringsmangel selv om du tilnærmet spiser som normalt.

  

Årsak: Vondt i navlen og graviditet

I forbindelse med en stadig voksende mage gjennom graviditeten så kan man oppleve navlesmerter som skyldes sener og ligamenter i lysken. Dette skyldes normalt sett et ligament som på engelsk heter «round ligament of the uterus» – altså det runde ligamentet tilhørende livmoren. Smerter fra dette ligamentet kan gi smerter i nærheten av navlen og mot hofteregionen.

 

Det nevnte ligamentet fester fra framsiden av livmoren og deretter mot lysken – grunnet stadige endringer i svangerskapet, og da særlig i andre trimester, så blir dette ligamentet strukket for å gi vedvarende støtte til livmoren. Denne utstrekkingen og endringen kan gi den rammede personen smerter i navleregionen og videre mot lysken.

 

Visse bevegelser, slik som å reise seg raskt, hosting, nysing og å le kan alle gi slike ligamentsmerter blant gravide. Dette skyldes at disse bevegelsene medfører raske sammentrekninger i ligamentene som kan medføre kortvarige smerter – av kun et par sekunders varighet. Vi gjør oppmerksom på at det er helt normalt å oppleve slike smerter i svangerskapet. Uttøyning og bevegelighetstrening er til å anbefale ved slike plager.

 

  

Behandling: Hvordan behandles vondt i navlen og navlesmerter?

Behandlingen er avhengig av årsaken til selve smertene. Noen årsaker, som nevnt tidligere i artikkelen, er mer alvorlige enn andre.

 

Behandling av blindtarmbetennelse: Blindtarmbetennelse kan være livsfarlig dersom infeksjonen blir verre og verre. Visse tilfeller kan reagere godt på antibiotika, mens andre tilfeller kan kreve et kirurgisk inngrep for å fjerne blindtarmen.

 

Behandling av Crohns sykdom: Det finnes ingen kur mot Crohns sykdom. Behandlingen vil være rettet mot et livslangt forløp av riktig kosthold, medikamentell behandling og stressreduserende tiltak.

 

Behandling av ligament og senesmerter: Daglig uttøyning og bevegelighetstrening – i kombinasjon med fysiskalsk behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor – kan være til å anbefale for å opprette god muskuloskeletal funksjon .

 

Behandling av magesår: Magesår må tas på alvor. Dersom ditt magesår skyldes overforbruk av medikamenter eller smertestillende så bør du rådføre deg med din lege i forhold til endringer. Det er også meget viktig med riktig kosthold for å minimere belastningen på magesekken og fordøyelsesystemet. I visse tilfeller kan det være nødvendig med antibiotika og syrenøytraliserende.

 

Behandling av navlebrokk: Den eneste måten å fullstendig rette opp i et navlebrokk er ved et kirurgisk inngrep som gjenoppretter tarmveggen og legger de delen av innvollene som buker utover tilbake på riktig plass.

  

Oppsummering

Vi har nå gått igjennom en rekke mulige årsaker og diagnoser som kan gi grunnlag for navlesmerter. Visse av dem, slik som navlebrokk og blindtarmbetennelse, kan kreve kirurgiske inngrep, mens andre slik som Crohns sykdom vil kreve et strengt kosthold som minimerer belastningen på tarm og magesekk.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler.

 

Grunnet at smerter i magen og navlen også kan medføre ryggsmerter så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om navlesmerter og vondt i navlen

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *