blindtarmsmerter

blindtarmsmerter

Vondt i Blindtarmen (Blindtarmsmerter) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Vondt i blindtarmen? Her kan du lære mer om smerter i blindtarmen, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt i blindtarmen. Blindtarmsmerter og blindtarmbetennelse bør alltid tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Man er fortsatt usikker på hva hovedfunksjonen til blindtarmen er. Man spekulerer i om det bidra til bekjempelse av visse typer infeksjon – men det er ikke helt sikkert. Husk at det er bedre å ta kontakt med legen en gang for mye enn en gang for lite.

 

Blindtarmbetennelse er den vanligste årsaken til blindtarmsmerter. Ved alvorlig betennelse så kan blindtarmen sprekke – og det kan være et medisinsk nødstilfelle. Du finner den 10 centimeter lange blindtarmen der hvor tynntarmen møter tykktarmen – nede på høyre side av magen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt i blindtarmen?

vondt i magen

Årsak

Blindtarmen blir betent dersom det oppstår en blokkering som lar avfallsstoffer og lignende hope seg opp. Slike blokkeringen kan oppstå grunnet:

 • Avføring
 • Bakterier
 • Forstørrede vevsfolder
 • Magerifter
 • Magesår
 • Parasitter
 • Virus

Dersom man lar en slik blokkering vedvare så vil dette føre til en gradvis forverret blindtarmbetennelse og infeksjon. Dersom infeksjonen blir ille nok vil dette føre til nekrose (vevsdød grunnet manglende blodtilførsel) og at betennelsen sprer seg til magen.

 

Diagnoser

Som nevnt er det blindtarmbetennelse som er den desidert vanligste årsaken til blindtarmsmerter, men det er verdt å nevne at følgende diagnoser kan gi lignende smerter og i visse tilfeller bli mistolket som blindtarminfeksjon:

 • Crohns sykdom
 • Galleblæresykdom
 • Mageproblemer
 • Tarmblokkeringer
 • Ulcerøs kolitt
 • Urinveisinfeksjon

 

Blindtarmbetennelse

Den desidert vanligste årsaken til blindtarmsmerter. Ved en slik betennelse er det viktig å oppdage den tidlig slik at man kan få behandling før en eventuell infeksjon oppstår.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Blindtarmbetennelse

blindtarmsmerter

  

Symptomer ved vondt i blindtarmen

vondt i magen

Å ha smerter i blindtarmen kan være både skremmende og ganske så smertefullt. Smertene og symptomene vil variere avhengig av selve årsaken og eventuell betennelse.

 

Symptomer ved blindtarmbetennelse

Vanlige symptomer ved blindtarmbetennelse dukker normalt sett opp i løpet av kort tid – 24 timer. De kliniske tegnene og symptomene oppstår normalt sett mellom 4 og 48 timer etter at selve problemet først har oppstått.

 

Blindtarmbetennelse gir distinkte smerter i nedre, høyre del av magen – og berøring der kan være særdeles trykkømt og smertefullt.

 

Vanlige symptomer ved blindtarmbetennelse inkluderer:

 • Feber
 • Forstoppelse
 • Kvalme
 • Magesmerter i nedre høyre mageregion – som går fra navlen og videre nedover mot buken på høyre side
 • Oppkast
 • Utmattelse
 • Uvelhet

 

Vi ønsker å understreke viktigheten av å ta kontakt med lege dersom du får akutte smerter i høyre, nedre mageregion – og det er særlig viktig hvis du også opplever feber og kvalme. Ved en sprukket blindtarm så vil smertene kunne være ekstreme.

  

Hvordan diagnostiseres blindtarmsmerter?

Klinikeren vil stille en diagnose basert på forhistorie, fysisk undersøkelse og labaratorietester, Typiske prøver som blir tatt er bildediagnostikk (røntgen, MR og CT skanning) og utvidede blodprøver. Blodprøvene kan vise et forhøyet innhold av CRP (c-reaktivt protein) og hvite blodceller dersom det er en pågående betennelse / infeksjon i blindtarmen.

På barn benytter man normalt sett diagnostisk ultralyd for å diagnostisere blindtarmbetennelse. Det finnes også en spesifikk klinisk test som heter McBurneys test – denne innebærer at legen eller kliniker kjenner på det involverte området 2/3 ut og ned til høyre fra navlen fram mot fremre del av bekkenbeinet.

 

En klinisk undersøkelse vil også:

 • Sjekke etter ømhet i magen og nærliggende strukturer
 • Undersøke pustemønster

Samlet kan svarene fra de utførte kliniske testene gi grunnlag for riktig diagnostisering. Dersom det er mistanke om akutt blindtarmruptur (sprukket blindtarm) så er dette en grunn til hasteoperasjon.

  

Behandling: Hvordan behandles blindtarmsmerter og blindtarmbetennelse?

Behandlingen er, naturlig nok, avhengig av hvilken fase selve betennelsen er i – og om selve blindtarmen har sprukket eller ikke. Man kan behandle blindtarmbetennelse på to måter:

 

1. Antibiotika: I mindre alvorlige tilfeller, hvor blindtarmen ikke har sprukket, så kan det være nok med en antibiotikakur. Men dersom blindtarmbetennelsen har blitt stor nok (eller at den har sprukket) så vil det kreves mer drastiske behandlingsmetoder.

 

2. Operasjon (fjerning av blindtarmen): Ved alvorlig blindtarmbetennelse, men uten at selve blindtarmen har sprukket, så vil man kunne benytte seg av kun et mindre kirurgisk inngrep. Kirurgen vil da gjøre et lite snitt i navlen og fjerne blindtarmen ved å trekke den ut av dette lille snittet. Operasjonssåret vil normalt sett lege i løpet av 2 til 4 uker etter et slikt inngrep.

 

Dersom blindtarmen har sprukket er det hasteoperasjon som gjelder. Ved sprukket tarm kan infeksjonen spre seg til andre deler av magen og infisere disse også – som rett og slett kan føre til dødelige infeksjoner.

 

  

Oppsummering

Ikke ignorer smerter og symptomer – det er kroppen som forsøker å fortelle deg noe viktig. Hvis du opplever akutte smerter i nedre, høyre del av magen så råder vi deg til å ta kontakt med lege omgående.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler.

 

Grunnet at smerter i magen og blindtarmen også kan medføre ryggsmerter så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om blindtarmsmerter, blindtarmbetennelse og blindtarmsykdom

 

Kan man dø av blindtarmbetennelse?

– Ja, man kan dø av blindtarmbetennelse dersom infeksjonen blir så kraftig at den sprer seg til andre deler av magen. Ubehandlet, så vil blindtarmen sprekke grunnet at betennelse trykker på innenfra i et område med begrenset plass – til slutt vil trykket bli så stort at selve tarmen sprekker og at betennelse deretter sprer seg utover.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *