blindtarmsmerter

6 Tidlige Tegn på Blindtarmbetennelse

5/5 (6)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

blindtarmsmerter

6 Tidlige Tegn på Blindtarmbetennelse


Her er 6 tidlige tegn på blindtarmbetennelse som gjør at du kan kjenne igjen tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne forhindre potensielt livstruende komplikasjoner. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har blindtarmbetennelse, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon. Har du innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet eller kontakt oss på Facebook eller YouTube.

 

Blindtarmbetennelse er en betennelse i en del av tarmen som vi kaller blindtarmen – den er cirka 10 centimeter lang og er posisjonert i nedre del av magen på høyre side. Ved vedvarende betennelse, noen ganger i så lite som 48 til 72 timer, så kan tarmen hovne opp og sprekke – noe som gjør at bakterier, avføring og gass kan lekke videre inn i magen og abdomen. Dette kan føre til videre infeksjoner som kan være livsfarlige. Normalt sett behandles en blindtarmbetennelse med antibiotika og påfølgende operasjon.

 

1. Magesmerter

Magesmerter fra blindtarmbetennelse blir ofte beskrevet som «en annerledes smerte jeg aldri har hatt tidligere». Smerten kan være meget intens og oppstå plutselig uten større forvarsel – den begynner som regel ved navlen før den gradvis forverres og endrer posisjon mer mot nedre, høyre del av magen. Hosting, nysing, bevegelse og trykk kan forverre smertene.

vondt i magen

 

2. Kvalme / oppkast

Personen som er rammet melder ofte at han føler seg uvel, svimmel og kvalm. Etterhvert som tilstanden forverrer seg kan det også medføre oppkast.

Svimmel

 

3. Nedsatt appetitt

Grunnet smerter og generell følelse av uvelhet, så er det vanlig at man mister matlysten og appetitten.

 

4. Forstoppelse eller diarè

Magen og tarmene kan miste mye av sin vanlige funksjon grunnet smerter og pågående betennelse. Dette kan medføre forstoppelse eller diarè.

Crohns sykdom

5. Lav feber og frysninger

En pågående betennelse eller infeksjon kan gi grunnlag for at kroppen går inn i en forsvarsmekanisme der den forårsaker feber – dette er for å bekjempe betennelse. Når man er rammet av feber er det også vanlig at man får en følelse av frysninger og kuldegufs i kroppen.

6. Opphovning av magen

Etterhvert som tilstanden forverrer seg kan man oppleve at gass og pågående betennelse gjør at magen hovner opp – det kan også være lett væskeansamling.

 

 

Hva kan du gjøre dersom du har blindtarmbetennelse?

– Blindtarmbetennelse kan være en livstruende tilstand. Hvis du har mistanke om at du har denne diagnosen ber vi deg ta kontakt med legevakt eller din fastlege så raskt som mulig for videre utredning og behandling.

 

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny behandling av Alzheimers kan gjenopprette full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker mer informasjon eller lignende tilsendt som et dokument, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis).

 

 

Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å finne årsaken. Det er kun på denne måten at du kan gjøre de riktige tiltakene for å bli kvitt problemet. En kliniker kan assistere med behandling, kostholdsråd, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring. Husk at du kan spørre oss (anonymt hvis du ønsker) og våre klinikere helt gratis ved behov.

Spør oss - helt gratis!


 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, så kan vi svare på eventuelle spørsmål du måtte ha.

Kuldebehandling

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – 5 Gode Øvelser mot Isjias

Bakoverbøy ryggstrekk

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *