Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Cervikalt fasettledd - Foto Wikimedia

Cervikalt fasettledd – Foto Wikimedia

Låsning i nakken. Årsak, behandling og diagnose.

 

Låsning i nakken kan oppstå grunnet flere årsaker. Når man snakker om låsning i nakken snakker man som regel om fasettleddslåsning i nakkevirvlene – dette er kort fortalt festepunktene fra en virvel til den neste.

MR bilde av nakken - Foto Wikimedia

MR bilde av nakken – Foto Wikimedia

Det oppstår da gjerne grunnet belastninger som legger trykk mot leddet, helt til man når en slags usynlig grenselinje og kroppen reagerer med å stramme involverte nakkemuskler og begrense bevegelse av de cervikale leddene.

 


En teori er at leddet blir overbelastet og at en låsning i fasettleddet oppstår, med tilhørende problematikk i støttemuskulatur og andre strukturer. Triggerpunkter og muskelknuter kan derav ofte oppstå som en reaksjon på nedsatt leddfunksjon og bevegelse.

 

Behandling av leddlåsninger innebærer avlastning fra forårsakende årsak, hvile, mulig ergonomisk tilpasning, mobilisering/manipulasjon (en spesifikk leddjustering for å sette leddet på plass – dette bør normalt sett kun utføres av en manuellterapeut eller kiropraktor med spesifikk masterutdanning) og trening av involvert muskulatur, samt uttøyning kan også være behjelpelig med å forhindre at problemet blir gjentagende.

 

Så, hva er en leddlåsning?

En låsning som det kalles på folkemunne kommer fra ordet fasettleddlåsning. Dette er altså når vi får en dysfunksjon i fasettleddene i ryggvirvlene eller nakkevirvlene. Fasettleddene er de leddene som forbinder virvlene. Det er altså i disse leddene vi hovedsaklig kan få en låsning eller dysfunksjon. Dette kan igjen føre til leddsmerte eller leddstivhet.

 

Visste du at? – En differensialdiagnose for plutselig låsning i nakken er akutt tortikollis?

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton

 

Definisjon:

En låsning i nakken kalles oftest en cervikal fasettleddsdysfunksjon.

 

Tiltak:

Noe av det viktigste med smerter er at man først enkelt og greit kutter ned på den aktiviteten som har forårsaket smertene , dette kan gjøres ved å foreta seg ergonomiske endringer på arbeidsplassen eller ta en pause fra de bevegelsene som gjør vondt. Det er derimot viktig å ikke stoppe helt opp over lengre tid, da dette gjør mer vondt enn godt i det lange løp. Kartlegg hverdagen og gjør de nødvendige endringene.

 

Behandling:

Gå til en muskuloskeletal ekspert og få diagnostisert plagen – det er kun på denne måten at du vet at du gjør de riktige tiltakene for å bli bra. Leddmobilisering / leddmanipulasjon kan være nødvendig for å gjenopprette full nakkebevegelse, da gjerne i kombinasjon med spesifikke øvelser rettet mot skulder, skuderblad og nakke.

 

Egenbehandling: Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter i nakken

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Hva er pasientens symptomer?

Føler seg stiv i nakken og at de har begrenset bevegelse. Ofte vil pasienten rapportere at de har smerter i et spesifikt punkt i nakken, de vil da gjerne peke direkte på ledd i nakken, og rapportere at disse føles fastlåst eller stive – ordene ‘låsning i nakken’ brukes ofte.

 

Behandlingsmodaliteter: Evidens / studier.

Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering/manipulasjon og spesifikke hjemmeøvelser har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i nakken. En nyere studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Annals of Internal Medicine (Bronfort et al, 2012) viste at denne behandlingsformen hadde en dokumentert bedre effekt sammenlignet med medisinsk behandling i form av NSAIDs smertestillende (Non-steroidal anti-inflammatory drugs).

 

Les også:

Vondt i nakken

 

Trening:


  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Les også:
– Cochrane: Oversiktstudie over evidensen for nakketrening (hvilke øvelser bør du gjøre for å forhindre og behandle nakkeproblematikk?)

 

Kilder:

  1. Nakkeprolaps.no
  2. Bronfort et al (2012)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *