Låsning

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Cervikalt fasettledd - Foto Wikimedia

Cervikalt fasettledd – Foto Wikimedia

Låsning i nakken. Årsak, behandling og diagnose.

 

Låsning i nakken kan oppstå grunnet flere årsaker. Når man snakker om låsning i nakken snakker man som regel om fasettleddslåsning i nakkevirvlene – dette er kort fortalt festepunktene fra en virvel til den neste.

MR bilde av nakken - Foto Wikimedia

MR bilde av nakken – Foto Wikimedia

Det oppstår da gjerne grunnet belastninger som legger trykk mot leddet, helt til man når en slags usynlig grenselinje og kroppen reagerer med å stramme involverte nakkemuskler og begrense bevegelse av de cervikale leddene.

 


En teori er at leddet blir overbelastet og at en låsning i fasettleddet oppstår, med tilhørende problematikk i støttemuskulatur og andre strukturer. Triggerpunkter og muskelknuter kan derav ofte oppstå som en reaksjon på nedsatt leddfunksjon og bevegelse.

 

Behandling av leddlåsninger innebærer avlastning fra forårsakende årsak, hvile, mulig ergonomisk tilpasning, mobilisering/manipulasjon (en spesifikk leddjustering for å sette leddet på plass – dette bør normalt sett kun utføres av en manuellterapeut eller kiropraktor med spesifikk masterutdanning) og trening av involvert muskulatur, samt uttøyning kan også være behjelpelig med å forhindre at problemet blir gjentagende.

 

Så, hva er en leddlåsning?

En låsning som det kalles på folkemunne kommer fra ordet fasettleddlåsning. Dette er altså når vi får en dysfunksjon i fasettleddene i ryggvirvlene eller nakkevirvlene. Fasettleddene er de leddene som forbinder virvlene. Det er altså i disse leddene vi hovedsaklig kan få en låsning eller dysfunksjon. Dette kan igjen føre til leddsmerte eller leddstivhet.

 

Visste du at? – En differensialdiagnose for plutselig låsning i nakken er akutt tortikollis?

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton

 

Definisjon:

En låsning i nakken kalles oftest en cervikal fasettleddsdysfunksjon.

 

Tiltak:

Noe av det viktigste med smerter er at man først enkelt og greit kutter ned på den aktiviteten som har forårsaket smertene , dette kan gjøres ved å foreta seg ergonomiske endringer på arbeidsplassen eller ta en pause fra de bevegelsene som gjør vondt. Det er derimot viktig å ikke stoppe helt opp over lengre tid, da dette gjør mer vondt enn godt i det lange løp. Kartlegg hverdagen og gjør de nødvendige endringene.

 

Behandling:

Gå til en muskuloskeletal ekspert og få diagnostisert plagen – det er kun på denne måten at du vet at du gjør de riktige tiltakene for å bli bra. Leddmobilisering / leddmanipulasjon kan være nødvendig for å gjenopprette full nakkebevegelse, da gjerne i kombinasjon med spesifikke øvelser rettet mot skulder, skuderblad og nakke.

 

Visste du at: – Blåbærekstrakt har en bevist smertelindrende og inflammasjonsdempende effekt?

 

Egenbehandling?

TENDLITE er et unikt, svært populært produkt ved muskelplager og leddvondt.

Den unike behandlingsmetoden benyttes på toppidrettsutøvere for en rekke idrettsplager, blant annet leddproblematikk – men egner seg naturlig nok godt for alle. Hvis problemet ditt krever mange behandlinger så kan du spare endel penger på å investere i denne, da du da kan bedrive egenbehandling.

– Klikk HER for å lese mer om produktet.

 

Hva er pasientens symptomer?

Føler seg stiv i nakken og at de har begrenset bevegelse. Ofte vil pasienten rapportere at de har smerter i et spesifikt punkt i nakken, de vil da gjerne peke direkte på ledd i nakken, og rapportere at disse føles fastlåst eller stive – ordene ‘låsning i nakken’ brukes ofte.

 

Behandlingsmodaliteter: Evidens / studier.

Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering/manipulasjon og spesifikke hjemmeøvelser har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i nakken. En nyere studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Annals of Internal Medicine (Bronfort et al, 2012) viste at denne behandlingsformen hadde en dokumentert bedre effekt sammenlignet med medisinsk behandling i form av NSAIDs smertestillende (Non-steroidal anti-inflammatory drugs).

 

Les også:

Vondt i nakken

 

Trening:


  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Les også:
Cochrane: Oversiktstudie over evidensen for nakketrening (hvilke øvelser bør du gjøre for å forhindre og behandle nakkeproblematikk?)

 

Kilder:

  1. Nakkeprolaps.no
  2. Bronfort et al (2012)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa