Vondt i kneskaalen

Kneprotese: Hva er ulike typer av kneproteseoperasjoner?

Kneprotese og kneproteseoperasjon er siste utvei, men noen ganger så er det det som må til. Det er ingen som ønsker å få kneprotese, men dersom funksjonen i det originale kneet er tilnærmet lik null og smertefullt så må det vurderes. En kneprotese kan erstatte det skadde kneet eller kneskålen – avhengig av hva som er skadet og som trenger erstatning.

 

– Blant de vanligste formene for proteseoperasjoner

I likhet med hofteprotese så er kneprotese blant den vanligste formen for proteseoperasjoner. I de fleste tilfeller utføres operasjonen for å bytte ut benvev om er skadet av revmatisk artritt (en autoimmun leddsykdom som ødelegger leddbrusken) – men kan i visse tilfeller gjøres grunnet tung feilbelastning gjennom livet som har medført betydelig artrose (slitasjegikt). Det er viktig å huske på at ingen form for kirurgiske inngrep er uten risiko – og inngrep i beinet kan medføre sjanse for blant annet blodpropp eller feilet operasjon.

 

– Erstatter skadet del av kneet

Ved et slikt inngrep vil en ortopedkirurg skjære bort den skadde delen av kneet og erstatte det med et kunstig ledd av metall eller plast – det vanligste er titan. Det kunstige leddet (kneprotesen) blir deretter festet til lårbeinet, skinnebeinet og kneskålen med spesialmateriell (som for eksempel akrylisk sement).

 

Hvem trenger kneprotese?

Hovedårsaken til de fleste kneproteseoperasjoner er omfattende artrose hos eldre – der leddslitasjen har blitt så stor at det tilnærmet ikker noe brusk igjen mellom leddene. Manglende brusk kan medføre smerter og hevelse. Andre årsaker kan være manglende blodtilførsel til benvevet avaskulær nekrose), revmatisk artritt og betydelige kneskader.

 

Vondtklinikkene: Våre Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

Ulike typer av kneproteseoperasjoner

Som nevnt tidligere opereres det av ulike grunner – og det finnes derfor også forskjellige typer av kneproteser man benytter. Det er tre hovedkategorier:

  • Helkneprotese – Den vanligste formen av kneprotese der hele leddet byttes ut med et kunstig ledd.
  • Delkneprotese – Hvis for eksempel artritt bare har primært skadet en side av kneet, så kan dette være en mulighet.
  • Kneskålprotese – Erstatning av området på undersiden av kneskålen.

En protese kan vare i fra 10-20 år før den må byttes ut. Det er veldig viktig at man trener jevnlig for å unngå de feilbelastningene som gjorde at man trengte kneprotese – mange lærer ikke av feilen og gjør ikke endringer i hverdagen selv om de nå er evig merket med en påminnelse om at de burde begynne å trene og endre livsstil.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Slitasje i Knærne

Hvis du har så omfattende slitasje i kneet at det vurderes proteseoperasjon, så håper vi at du også benytter deg av egentiltak som gir avlastning og økt sirkulasjon. Mange benytter seg daglig av knekompresjonsstøtter for å gi knærne en hvil i bakken – og for å bidra til mer stabilitet i kneleddet og dens anatomiske strukturer.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den gir avlastning til vonde knær i hverdagen.

 

Lyst til å forebygge knesmerter? Tren jevnlig!

Jevnlig trening: Forskning har vist at det aller viktigste du gjør er å trene regelmessig. Det å trene jevnlig øker nemlig blodsirkulasjonen inn mot muskler, sener og ikke minst; leddene. Denne økte sirkulasjonen tar med seg næringsstoffer inn mot de utsatte leddene og bidrar til å holde de friske. Gå tur, utøv yoga, tren i varmtvannsbasseng – gjør det du liker, for det viktigste er at du gjør det jevnlig og ikke bare i «skippertak». Hvis du har redusert hverdagsfunksjon, så anbefales det at trening kombineres med muskel- og leddbehandling for å gjøre hverdagen lettere.

 

Hvis du er usikker på hva slags trening dette innebærer eller om du trenger et treningsprogram – så rådes du til å ta kontakt med fysioterapeut eller moderne kiropraktor for oppsett av treningsprogram tilpasset deg personlig. Du kan også bruke søkeboksen her på vår hjemmeside for å søke fram øvelser som passer for deg og dine problematikk.

 

Særlig trening med treningsstrikker kan være særlig effektivt for å bygge opp stabiliteten fra bunnen av, da særlig hofte, sete og nedre del av ryggen – grunnet at motstanden da kommer fra ulike vinkler som vi nesten aldri utsettes for – da gjerne i kombinasjon med vanlig ryggtrening. Nedenfor ser du en øvelse som benyttes mot hofte og kneproblematikk (kalt MONSTERGANGE). Du finner også mange flere øvelser under hovedartikkelen vår: trening (se toppmenyen eller bruk søkeboksen).

treningsstrikker

Relevant treningsutstyr: Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker (klikk her for å lese mer om dem)

 

På neste side vil vi snakke videre om noe mange lurer på angående knesmerter.

NESTE SIDE (trykk her): – Dette Bør du Vite om Knesmerter

sterkere knær

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål