Vondt i kneskaalen

Knepping i Kneet | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Plaget med knepping i kneet? Har du lurt på hvorfor knærne dine lager så mye lyd? Lær mer om symptomer, årsak, behandling, øvelser og mulige diagnoser ved knepping i kneet. Følg og lik oss gjerne på Facebooksiden vår.

 

Ulyd i kneet? Eller en følelse av at du har grus i kneet? Mange plages med slik knepping i kneet når de strekker ut eller bøyer beinet – og det er langt vanligere enn du skulle tro. Det kan ramme ett kne eller begge knærne, og skyldes normalt sett belastningsrelaterte årsaker eller så kan det også skyldes traume i visse tilfeller. Men selve lyden skyldes normalt sett det vi kaller «crepitus» altså lyd grunnet trykk- eller strukturelle forandringer i leddet. Blant annet kan det indikere plassmangel. Det er særlig vanlig blant eldre, men kan oppstå også i yngre alder. Dersom du har smerter og knepping i kneet så anbefaler vi deg sterkt å oppsøke lege, fysioterapeut eller moderne kiropraktor for utredning og eventuell behandling.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

– Oversiktsartikkel om Kneplager

Dersom du vil vite mer om vondt i kneet kan du lese omfattende om dette i denne oversiktsartikkelen nedenfor. Denne artikkelen her derimot er tilegnet ulyder, knasing og knepping i knærne.

Les mer: – Dette bør du Vite om Knesmerter

knesmerter og kneskade

Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

Kneets anatomi

For å forstå litt mer om hvorfor kneet lager ulyder, knaser og knepper, så må vi ta en rask oppfriskning på hvordan kneet er bygget opp.

 

Kneet er som kjent det største leddet i hele kroppen, og er bygget opp av lårbeinet (femur), indre skinnebein (tibia) og kneskålen (patella). Kneskålen beveger seg fram og tilbake når vi retter ut eller bøyer beinet. Rundt selve kneleddet finner vi ligamenter, sener og muskulatur som er tilstede for å stabilisere leddet og sørge for optimal funksjon. Inne i selve kneleddet – mellom lårbenet og skinnebeinet – finner vi menisken. Menisken er en slags fibrøs brusk som tillater beina å gli fram og tilbake når vi beveger oss. Hele kneleddet er det vi kaller et synovialledd – som innebærer at den har en synovialmembran (hinne) og et tynt lag med synovialvæske. Sistnevnte smører og holder brusken bevegelig.

 

På undersiden av kneskålen finner vi brusk – og det er altså når denne brusken gnir borti, eller i nærheten av, lårbenet at det kan oppstå ulyd og knepping i kneet. Manglende stabilitetsmuskulatur er en av de vanligste årsakene til belastningsrelaterte og traumebetingede skader på kneleddet.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Knesmerter

Ved ulyder og knepping i kneet kan det være en god ide å gi kneet litt bedre arbeidsforhold og stabilitet. Bruk av en knekompresjonsstøtte kan hjelpe deg med å gi hvile og støtte til kneet ditt i dårlige perioder. Kompresjonsstøtter bidrar også til økt sirkulasjon og kan dermed også bidra til å redusere væskehevelser i kneet ditt.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

Årsaker: Men hvorfor knepper knærne mine?

Selv om kneppingen og knasingen du hører i knærne dine kan skyldes bruskirritasjon / manglende stabilitetsmuskulatur, så kan det også skyldes helt vanlige luftbobler. Du hørte riktig – når vi beveger et ledd så kan det faktisk oppstå trykkforandringer inne i dette leddet og tilhørende «knepping». Denne typen leddknekking er ufarlig og en studie som tok for seg hypotesen «er det farlig å kneppe fingrene?» konkluderte med at leddknepping faktisk var som massasje for leddet – og at det potensielt bidro til bedre leddhelse.

 

Men i de aller fleste tilfeller så bør du ta knepping i knærne på alvor – det kan nemlig innebære brusk som gnir mot leddoverflaten når du beveger knærne. Dette er en sterk indikasjon på manglende stabilitetsmuskulatur i bein og hofter, som gjør at belastningen på brusk og menisk er for høy. Faktisk så er det slik at majoriteten av funksjonelle kneproblemer skyldes manglende styrke i hoftemuskulaturen. Hvis du føler deg truffet av dette – så kan vi varmt anbefale disse øvelsene.

 

Les mer: – 6 Øvelser for Sterkere Hofter

6 øvelser for sterkere hofter edited 800

 

Om du opplever at kneet låser seg, eller at det er smerte inne i kneet ved visse bevegelser, så kan dette indikere meniskirritasjon/meniskskade, skadevev eller feilfunksjon i senene. Dersom det er sterkere smerte og hevelse, så kan det også være en indikasjon på løperkne, bruskskade eller artrose.

  

Diagnose: Hvordan diagnostiseres årsaken til knepping i knærne?

 

En kliniker (for eksempel fysioterapeut eller kiropraktor) vil gjennom funksjonelle tester og historietagning kunne angi mulige årsaker til at du opplever knepping og knasing i knærne dine. En slik undersøkelse vil ofte bestå av styrketester, ortopediske tester (hvor man blant annet undersøker for skade på ligamenter og menisk) og bevegelsetesting. Ved mistanke om skade på strukturer kan det være aktuelt med bildediagnostikk, men i de aller fleste tilfeller vil man klare seg uten dette.

 

Behandling av knepping i knærne

løperkne

Det blir feil å si at man behandler knepping i knærne – for det man egentlig behandler er jo årsaken til at kneppingen har oppstått, samt med det formålet å forhindre forverring (for eksempel videre bruskslitasje).

 

Behandling og eventuelle tiltak som blir gjort avhenger av problemets art og årsak. Noen mulige behandlingsformer kan inkludere:

 

  • Akupunktur (intramuskulær nålebehandling): Nålebehandling mot smertesensitive legger og lår kan bidra til mindre smerter og bedret funksjon.
  • Leddbehandling: Ved å optimalisere bevegelighet i hofte, rygg og bekken, så kan dette være med på å gi grunnlag for mer riktig belastning mot knærne. Leddbehandling bør utføres av offentlig autorisert behandler med ekspertise innen leddmobilisering og leddmanipulasjon (kiropraktor eller manuellterapeut).
  • Muskulær behandling: Smerter i knærne kan føre til kompenseringsplager i legg, lår, hofte og seteregionen. For å løsne opp i stramme muskelfibre så kan muskulære teknikker være behjelpelige.
  • Trening og bevegelse: Du må aldri la knesmerter stoppe deg fra å trene og holde deg i bevegelse – men tilpass heller treningen i forhold til din knehelse. For eksempel så kan du gå tur istedenfor å jogge – eller trappe ned på vekten når du gjør styrketrening (for å tilpasse i forhold til din smertesituasjon). Husk alltid å varme godt opp før trening og å tøye muskulaturen etter på (cooldown).
  • Vektnedgang: Overvekt belaster knærne mer enn hvis du har en mer normal BMI. Tenk kosthold og bevegelse – det er faktisk så enkelt at ‘hvis du forbrenner flere kalorier enn du spiser, så vil du gå ned i vekt’.
  • Såletilpasning: Dersom kneproblematikken din forverres av tverrplattfothet eller overpronasjon så kan det være aktuelt med tilpassede såler for dine føtter.

 

Vi anbefaler at du tar kontakt med offentlig autorisert behandler (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) dersom du ønsker utredning og behandling for din kneproblematikk. De kan hjelpe deg med utredning av mulige årsaker, samt eventuell behandling og opptrening.

 Oppsummering

Knepping i knærne skyldes ofte bakenforliggende årsaker – som ofte bør adresseres for å unngå videre belastningsskader på knærne. Vi legger særlig fokus på økt trening av hofter og lår når det kommer til forebygging og behandling av knesmerter, samt tilhørende knepping i knærne.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Knesmerter

knesmerter og kneskade

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *