hormonell hodepine edited 2

hormonell hodepine edited 2

Hormonell hodepine (hormonhodepine)

Hormonell hodepine blir også kalt hormonhodepine. Hormonell hodepine kan oppstå hos kvinner i perioder hvor hormonnivåene varierer og det oppstår en hormonell ubalanse, som for eksempel grunnet menstruasjonssyklus, graviditet og overgangsalder. Hormonelle forstyrrelser grunnet p-piller kan også forårsake denne type av hodepine. De plaget med såkalt hormonell migrene kan også ha merket seg at migreneanfallene ofte rammer like før menstruasjon.

 

Hormonhodepine: Når hormonene svinger

Hormonell hodepine er direkte knyttet til svingninger i hormonnivåene – både østrogen og progesteron – som igjen kan føre til ubalanse i den naturlige hormonbalansen. Kroppens nivåer av disse hormonene reduseres blant annet kraftig like før menstruasjon, og dette plutselige ‘droppet’ kan føre til migrene og hodepine.

 

Vi må også huske på at slike ubalanser kan medføre økt stress for kroppen, som igjen kan føre til fysiske spenninger og ubalanse i kroppen. Dette betyr at hormonell hodepine dermed kan overlappe med stramme og ømme muskler som vi finner i både cervikogen hodepine (nakkehodepine) og stresshodepine.

 

Som nevnt overlapper ofte flere typer av hodepine. Forskning har vist at psykisk og fysisk stress kan føre til økt muskelspenning og høyere sensitivitet i muskelfibre – som grunnet dette sender ut smertesignaler. Grunnet disse overlappende symptomene blir de fleste hodepiner ofte kalt for kombinasjonshodepine.

 

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Hodepinenettverket – Norge: Forskning, Nye Funn og Samhold» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre hormonell hodepine?

For å lindre hodepine anbefaler vi at du legger deg litt nedpå (cirka 20-30 minutter) med en såkalt «hodepine / migrenemaske» over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene, nakkehodepine og stresshodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det. For langsiktig bedring så anbefales det regelmessig bruk av triggerpunktballer inn mot anspente muskler (du vet du har noen!) og opptrening, samt uttøyning. Meditasjon, mindfulness og yoga kan også være nyttige tiltak for å redusere psykisk stress i hverdagen.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

Smertepresentasjon: Symptomer på hormonell hodepine

Symptomer og tegn på hormonell hodepine kan variere, men presenterer i variabel faktor som hodepine eller migrene.

 • Søvnproblemer
 • Lettirritabel
 • Konsentrasjonsvansker
 • Mild ømfintlighet ovenfor lys og lyd
 • Ensidig smerte i hodet og / eller ansiktet
 • Muskelømhet og ubehag

Andre symptomer kan være:

 • En følelse av å være konstant trøtt
 • Forstoppelse
 • Kviser
 • Leddsmerter
 • Manglende koordinasjon
 • Sugen etter salt, alkohol eller sjokolade

 

Epidemiologi: Hvem får hormonell hodepine? Hvem rammes oftest?

Av naturlige årsaker er det kvinner som rammes. Da særlig når de gjennomgår stadier som innebærer svingninger i hormonnivåene.

 

 

Årsak: Hvorfor får man hormonell hodepine?

Grunnene og årsakene til at man får hormonell hodepine kan være mange og varierte, men både hodepiner og migrener kan være lenket til det kvinnelige hormonet østrogen. Det er nemlig østrogen som kontrollerer de kjemikaliene i hjernen som påvirker hvordan vi oppfatter smerte. En plutselig senkning i østrogennivåer kan forårsake en hodepine.

Disse østrogennivåene kan endre seg på grunn av en rekke årsaker, blant annet:

Menstruasjonssyklus: Østrogen- og progesteronnivåene faller til sitt aller laveste like før menstruasjon.

– Overgangen til og selve overgangsalderen: I årene før overgangsalderen vil man kvinner oppleve at hormonnivåene svinger voldsomt – dette kan medføre økt forekomst av hormonell hodepine. Opptil 67% av kvinner med migrene opplever at symptomene deres bedres når de når overgangsalderen. Men det finnes unntak der migreneanfallene faktisk blir betydelig verre. Sistnevnte kan blant annet skyldes hormonbehandling.

– Prevensjonsmidler og p-piller: P-piller kan føre til at hormonnivåene går opp og ned. Dette betyr at de kan være medvirkende i forårsaking av hodepine.

Svangerskap: Østrogennivåene stiger når man er gravid. Mange kvinner opplever derfor at deres hormonelle hodepine forsvinner i løpet av svangerskapet. Det gjelder ikke alle, og det er faktisk slik at kvinner også kan oppleve sine første migreneanfall i denne perioden – som normalt sett gir seg etter første semester. Etter fødsel så vil østrogennivåene falle raskt.

 

 

Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot hormonell hodepine?

Denne type hodepine kan også forsterkes grunnet stramme muskler i nakken og i festene mot bakhodet. Regelmessig egenbehandling av anspente muskler i rygg og nakke, f.eks. med triggerpunktballer som brukes inn mot anspent muskulatur, kan også gi gode resultater på sikt.

 

Regelmessig styrketrening (variert sådan – ikke bare bicepstrening der altså), uttøyning, pusteøvelser og yoga kan alle hjelpe mot hormonell hodepine. Vi anbefaler at du får en god rutine som inkluderer daglig, tilpasset, uttøyning av nakken.

Prøv disse: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

 

Behandling av hormonell hodepine

Det er viktig med en kombinert tilnærming når det kommer til behandling av hormonell hodepine – da nesten alle typer av hodepine har flere faktorer. Her må du ta tak i faktorene som fører til at hodepinen din oppstår og regelmessig jobbe med å redusere unødvendig fysisk og psykisk stress.

 • Nålebehandling: Tørrnåling og intramuskulær akupunktur kan redusere muskelsmerter og lindre muskelproblematikk
 • Medikamentell behandling: Det anbefales ikke å ta smertestillende over tid grunnet at alle medikamenter har bivirkninger, men noen ganger må man bare lindre symptomene – da tilrådes det at man bruker de minst sterke smertestillende man kan bruke. Bruk av mange typer smertestillende kan være skadelig for fosteret i svangerskapet.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur. Sørg også for å holde deg hydrert gjennom dagen.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les mer her: – Dette bør du Vite om Migrene

migreneanfall

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *