Ganglion cyste i hånden - Foto Mayo

Smerter i fingrene.

5/5 (8)
Revmatoid artritt i hånden - Foto Wikimedia

Revmatoid artritt i hånden – Foto Wikimedia

Smerter i fingrene.

Det å ha smerter i fingrene og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt. Smerter i fingrene kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje, artrose, prolaps i nakken, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon i leddkarpaltunnelsyndrom (også kjent som carpal tunnel syndrom) er en mulig diagnose, men i de fleste tilfeller er smerte i fingrene forbigående og ofte relatert til overbruk/feilbruk i hverdagen.

 

Smerter i fingrene er en muskuloskeletal plage som rammer en større andel av befolkningen iløpet av en livstid. Eventuelle ben- eller seneskader kan i de aller fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor eller lignende), og videre bekreftes ved en diagnostisk ultralyd, røntgen eller MR der dette er nødvendig.

 

Les også: – Øvelser for tennisalbue / lateral epikondylit

 

Noen symptomer ved smerter i fingrene

Fingrene mine dovner. Fingrene mine brenner. Fingrene mine sovner. Krampe i fingrene. Fingrene låser seg. Nummenhet i fingrene. Sår mellom fingrene. Prikking i fingrene. Kløe på fingrene. Fingrene er svake. Fingrene stikker og maurer.

 

Dette er alle symptomer som en kliniker kan få høre av pasienter. Vi anbefaler at du kartlegger dine fingersmerter godt før du går til din kliniker (som du absolutt bør gjøre ved varige fingersmerter). Tenk frekvens (hvor ofte har du smerter i fingrene?), varighet (hvor lenge varer smertene?), intensitet (på en smerteskala på 1-10, hvor vondt er det på det verste? Og hvor vondt er det til vanlig?).

 

Trening:

 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Tidsklassifisering av smerter i fingrene. Smerter i fingrene kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutte fingersmerter vil si at personen har hatt smerter i fingrene i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

– Hvorfor har jeg smerter i fingrene?

Smerter i fingrene kan skyldes seneskader, karpaltunnelsyndrom (trange nerveganger), prolaps i nakken, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd.

 

Pass på så du ikke blir gående med smerter i håndledd over lengre tid, ta heller kontakt med en kiropraktor (eller lignende) og få diagnostisert årsaken til smerten. Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på håndleddets bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen smerter i håndledd. Ved langvarige håndplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning.

 

En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling i form av muskelarbeid, leddmobilisering og rehabiliteringstrening – er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Revmatisme kan ramme fingrene som illustrert i følgende bilde der personen er rammet av avansert revmatoid artritt:

Revmatoid artritt i hånden - Foto Wikimedia

Revmatoid artritt i hånden – Foto Wikimedia

 

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Klinisk bevist effekt på lindring av smerter i hånden ved karpaltunnelsyndrom (KTS).

En RCT forskningsstudie (Davis et al 1998) viste at kiropraktisk behandling hadde god symptomlindrende effekt. Det ble rapportert om god bedring i nervefunksjon, sensorikk i fingre og generell komfort. Metodene kiropraktorer bruker for å behandle KTS innbefatter kiropraktiske justeringer av håndledd og albueledd, muskelarbeid / triggerpunkterarbeid, dry-needling (nålebehandling), ultralydsbehandling og/eller håndleddstøtter.


Hva gjør en kiropraktor? Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn. En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Forebygging.

   • Gjør uttøyningsøvelser av hender og fingre før du starter med arbeidet, og gjenta dette igjennom arbeidsdagen.
   • Kartlegg hverdagen. Finn de tingene som gir deg smerter, og gjør endringer i utførelsen av disse.
   • Gjør arbeidsplassen ergonomisk. Skaff deg en hev-senk pult, en bedre stol og håndleddshvilere. Sørg for at hendene ikke er bøyd bakover i større deler av dagen, dette skjer eksempelvis hvis du har et datatastatur som ikke står i riktig stilling i forhold til din arbeidsposisjon.
   • Vi anbefaler at du kjøper følgende via Amazon (grunnet billigere priser enn Norge – husk at fra 01.01.2015 er tollgrensen økt til 350 kr): Gel-fylt håndleddshviler, gel-fylt musematte og ergonomisk tastatur (kan tilpasses).

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift? Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Kan denne artikkelen hjelpe noen andre du kjenner? Del med venner på sosiale medier da vel. Det vil de sette pris på.

 

Les også:

Artrose (lær mer om leddslitasje)

– Glukosamin sulfat mot artrose?

Vondt i håndledd

 

«I hated every minute of training, but I said, ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.» – Muhammad Ali

 

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Referanser:

 1. Davis PT, Hulbert JR, Kassak KM, Meyer JJ. Comparative efficacy of conservative medical and chiropractic treatments for carpal tunnel syndrome: a randomized clinical trial. J Manipulative Physiol Ther. 1998;21(5):317-326.
 2. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål:


Spm: Hvorfor får man smerter i fingre og håndledd?

Svar: Som nevnt i artikkelen ovenfor kan det være flere årsaker til smerter i både fingre og håndledd. De vanligste årsakene er feilbelastning eller overbelastning, ofte i forbindelse med repetitive bevegelser og ensidig arbeid. Andre årsaker kan være karpaltunnelsyndrom eller refererte smerter fra nærliggende muskel-, ledd- eller nervedysfunksjon. Prolaps i nakken kan også gi smerter i fingrene.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *