Smerter i fingrene

5/5 (11)

Sist oppdatert 22/05/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Parkinsons gange

Smerter i fingrene (stor guide)

Vonde hender og smerter i fingrene kan gå hardt utover daglige gjøremål. Stivhet og smerter i fingrene kan gjøre det vanskelig å åpne syltetøylokk og gjøre vanlige husarbeidsoppgaver. Over tid kan det også føre til svekket funksjonsevne.

Hendene og fingrene er blant våre aller viktigste verktøy. Så det å oppleve at disse verktøyene kan, i tillegg til det fysiske, også være en psykisk belastning. Det er mange årsaker og diagnoser som kan føre til svekket funksjon og smerter i fingrene. Noen av de vanligste innebærer overbelastning, skader, artrose, revmatisme og karpaltunnelsyndrom.

– De fleste kan bli betydelig bedre med ‘enkle grep’

Vi må beklage ordspillet der, men det var bare for fristende. Men det er faktisk slik at majoriteten av pasienter med smerter i hender og fingre responderer meget godt på konservativ behandling og rehabiliteringstrening. Noe av nøkkelen for å oppnå funksjonell bedring ligger i en grundig utredning – hvor man blant annet kartlegger hvilke muskler som er underaktive og svake. Deretter jobber man målrettet med spesifikke rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling. Sistnevnte inkluderer både leddmobilisering og muskulære teknikker for å gjenopprette normal bevegelighet og bryte ned skadevev. Egentiltak som bruk håndleddstøtte og opptrening med hånd og fingertrener er også høyst aktuelt.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid med, og kvalitetssjekket av, offentlig autorisert helsepersonell. Dette inkluderer både fysioterapeuter og kiropraktorer ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse (se klinikkoversikt her). Vi tilråder alltid å få utredet smerter hos kyndig helsepersonell.”

Tips: Scroll ned til slutten av artikkelen for å se en video med gode øvelser for hendene.

Symptomer ved smerter i fingrene

Smerter kommer i mange forskjellige typer og varianter. Hvordan disse beskrives av pasienten kan bidra til å gi klinikeren nyttig informasjon om hva som er årsaken til symptomene. Blant annet er det vanlige å høre disse utsagnene:

 • «Lei av at fingrene mine dovner bort!»
 • «Det er som at fingrene brenner»
 • «Fingrene sovner på natten»
 • «Jeg får ofte krampe i fingrene»
 • «Fingeren min låser seg og klikker»
 • «Fingrene mine prikker og klør»

Og dette er jo bare en håndfull (ja, vi vet) av eksempler det er vanlig å høre fra pasienter. Ved en førstegangskonsultasjon går du vanligvis først gjennom en historietagning, hvor terapeuten blant annet spør om du kan beskrive smertene og symptomene dine. Deretter, basert på informasjonen som kom fram, vil man deretter gå gjennom en funksjonell undersøkelse.

Diagnostisering av smerter i fingrene

For å stille en diagnose vil klinikeren gjennomføre en rekke ulike tester. Dette kan inkludere testing av:

 • Fingerledd
 • Håndleddbevegelse
 • Muskelfunksjon
 • Nervetensjon (for å se etter nerveavklemming)
 • Nervetester

I tillegg kan det også hende at det gjøres spesifikke ortopediske tester (funksjonelle undersøkelser) som ser etter tegn på visse diagnoser. Et eksempel her kan være Tinels test som er en undersøkelse som hjelper til med å vurdere om det foreligger tegn på karpaltunnelsyndrom.

Vondtklinikkene: Ta kontakt med oss

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av offentlig autoriserte terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Årsak: Hvorfor har jeg smerter i fingrene?

Som nevnt tidligere finnes det flere årsaker og diagnoser som kan gjøre at vi får vondt i fingrene. Her lister vi opp noen av dem:

 • Artrose i fingerleddet
 • DeQuervains tenosynovitt
 • Håndartrose
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Leddstivhet
 • Muskelubalanse
 • Nakkeprolaps (skiveskade i nakken)
 • Raynauds syndrom
 • Refererte smerter fra muskler
 • Revmatisk artritt
 • Revmatisme
 • Slitasjeforandringer
 • Triggerfinger

Det er også mulig å ha flere diagnoser på en gang. Hvis dette er tilfellet kaller vi det kombinasjonsbetingede fingersmerter. Dette er slike ting som klinikeren vil hjelpe deg med å avdekke.

– Bildediagnostisk utredning ved smerter i fingrene

Først og fremst er det viktig å få fram at henvisning til bildediagnostisk utredning skal vurderes å være medisinsk indisert. Dette innebærer at man mener at bildene vil kunne føre til endringer i behandlingen eller rehabiliteringen. En indikasjon på å ta en MR undersøkelse kan være om det foreligger konkrete mistanker om karpaltunnelsyndrom eller revmatiske funn. Både leger og kiropraktorer har henvisningsrett til bildediagnostikk.

Behandling av vonde hender og smerter i fingrene

Våre fysioterapeuter og kiropraktorer bruker godt dokumenterte og evidensbaserte behandlingsteknikker. I tillegg til at dette kombineres med spesifikke rehabiliteringsøvelser. Eksempler på behandlingsteknikker inkluderer:

 • Fysioterapi
 • Laserterapi
 • Leddmobilisering
 • Massasjeteknikker
 • Moderne kiropraktikk
 • Triggerpunktbehandling
 • Trykkbølgebehandling
 • Tørrnåling (intramuskulær akupunktur)

Her er det verdt å nevne at kiropraktorbehandling, som inkluderer både muskulært arbeid og leddmobilisering (av både håndledd og albue), har dokumentert effekt ved karpaltunnelsyndrom. Forskningsstudier kan vise til god symptomlindrende effekt, men også bedret nervefunksjon og forbedret hudfølighet (sensorikk).¹ Våre klinikere kombinerer også med tørrnåling hvis hensiktsmessig. Slik behandling har dokumentert effekt mot, blant annet, triggerfinger (økt håndstyrke, smertelindring og reduserer skadevev).²

«Våre klinikere vil, ut i fra den kliniske undersøkelsen, sette opp et tilpasset behandlingsopplegg som både består av aktive behandlingsteknikker og rehabiliteringsøvelser.»

Egentiltak og selvhjelp mot vonde fingre

Det finnes en rekke smarte og gode produkter som kan hjelpe deg dersom du har vondt i hender og fingre. Noen egentiltak er spesifikke i henhold til visse diagnoser, og andre er mer generelle. Nedenfor går vi gjennom tre av de selvhjelpstiltakene våre terapeuter anbefaler oftest ved plager i hender og fingre. Alle lenkene til de anbefalte egentiltakene åpner i et nytt leservindu.

Tips 1: Kompresjonshansker (stimulerer sirkulasjon)

Vi starter med det rådet som de aller fleste vil kunne ha utbytte av. Nemlig bruken av kompresjonshansker. Slike hansker stimulerer økt sirkulasjon, bedret grep og gir også god støtte for hendene. Svært populære blant revmatikere og personer med artrose. Trykk på bildet eller her for å lese mer om de positive effektene.

 

Tips 2: Ortopedisk håndleddsstøtte

Ortopediske håndleddsstøtter brukes for å avlaste og beskytte et overbelastet område. Denne gir god stabilitet til håndleddet, hånden og deler av underarmen. Ved å sove med den på holdes håndleddet i riktig stilling – og bidrar til raskere tilheling. Særlig populær ved karpaltunnelsyndrom, Dequervains tenosynovitt, artrose og senebetennelse i håndleddet. Trykk her eller på bildet for å lese mer om den.

 

Tips 3: Opptrening med hånd og fingertrener

Mange er godt kjent med greptrenere. Men langt færre er kjent med at det ofte er slik at vi har en muskulær ubalanse i hendene – og at det å trene i andre retningen er fullt like viktig. Det er her denne hånd og fingertreneren kommer til sin fulle rett. Mange bruker slike for å gjenopprette styrken i musklene som bøyer fingrene bakover. Les mer via lenken her eller ovenfor.

Øvelser og trening mot smerter i fingrene

Nå har du fått et visst innblikk i mulighetene som foreligger innenfor utredning, behandling og rehabilitering av vonde hender og fingre. Så vi håper det kan motivere deg til å aktivt ta tak i plagene dine. De rehabiliteringsøvelsene som du får vil være tilrettelagt for akkurat din problemstilling. Men det finnes også mer generelle øvelser som man kan starte med. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff et treningsprogram for hender og fingre.

VIDEO: 7 øvelser mot artrose i hendene

Abonner gjerne gratis på vår youtube-kanal. Der finner du, blant annet, flere treningsprogrammer og behandlingsvideoer.

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

 

Artikkel: Smerter i fingrene

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Referanser og kilder

 1. Davis PT, Hulbert JR, Kassak KM, Meyer JJ. Comparative efficacy of conservative medical and chiropractic treatments for carpal tunnel syndrome: a randomized clinical trial. J Manipulative Physiol Ther. 1998;21(5):317-326.
 2. Azizian et al, 2019. J Phys Ther Sci . 2019 Apr;31(4):295-298. Effects of dry needling on tendon-pulley architecture, pain and hand function in patients with trigger finger: a randomized controlled trial study.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *