symptomer du ikke må ignorere

symptomer du ikke må ignorere

Halsbrann og Sure Oppstøt | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Plages du med halsbrann og sure oppstøt? I denne artikkelen vil du lære mer om årsaker, symptomer, forebygging, samt behandling av halsbrann og sure oppstøt.

 

Definisjonen på sure oppstøt er at mageinnhold og magesyre beveger seg feil vei og tvinger seg tilbake opp i spiserøret. Dette er også kjent som syreregurgering eller GERD (gastroesophageal reflux disease, på engelsk). Disse sure syreoppstøtene kan resulterene i en varm, brennende følelse i både brystkassen og halsen. Denne ubehagelige følelsen kan radiere fra magen, opp spiserøret, foran på brystkassen og helt opp mot halsen: halsbrann.

 

Tidvis kan de sure oppstøtene tvinge seg helt opp i bakre del av munnen. Ikke spesielt behagelig. Kroniske, langvarige episoder med sure oppstøt kan medføre skade på spiserøret, vanskeligheter med å svelge og gir også høyere risiko for strupekreft. Så det er særdeles viktig å være streng med kostholdet for å redusere syreproduksjonen i magen (for eksempel brus, koffein, sjokolade, alkohol og fet mat produserer ekstra mye syre).

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Årsaker til at man får halsbrann og sure oppstøt
 • Forskjellige typer av halsbrann og sure oppstøt
 • Sure oppstøt hos babyer og barn
 • Forebygging

 

I denne artikkelen vil du lære mer om halsbrann og sure oppstøt, samt ulike årsaker, risikofaktorer, ulike variasjoner av tilstanden, og mulig forebygging ved denne kliniske presentasjonen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsaker til Halsbrann og Sure Oppstøt

Diskusjon med helsepersonell

Nederst i spiserøret så har vi et sfinkter, i samme familie som analsfinkteret, men litt annerledes. Dette er en enveis-port som normalt sett bare skal åpne seg for de begrensede gangene vi svelger i løpet av dagen, men som kan rammes av feilfunksjon dersom sfinkteret ikke lukker seg tett nok igjen. En svak lukkeport nederst i spiserøret kan føre til at magesyre og innhold trenger tilbake opp gjennom spiserøret. Sure oppstøt.

 

En av de vanligste årsakene er store måltider som fører til at magesekken strekker seg – og dermed også løsner på det nedre spiserørssfinkteret. Andre faktorer som er lenket til høyere forekomst av sure oppstøt og halsbrann er:

 • Dårlig kosthold (kullsyreholdig brus, junk food, kaffe, sjokolade og alkohol)
 • Mellomgulvsbrokk
 • Overvekt
 • Stress

Om du oppdager at dine symptomer er særlig lenket til visse typer av mat, så gjør du lurt i å kutte disse ut av kostholdet ditt. Noen reagerer på laktoseholdige-produkter og andre reagerer selv på små mengder av alkohol – her er vi forskjellige.

 

Man har også sett at surfere (grunnet at de ligger på brystkassen på surfebrettet) har høyere forekomst av sure oppstøt hvis de kaster seg i bølgene like etter et måltid. Det anbefales på generelt grunnlag at man sitter oppreist når man spiser og etter at man har inntatt et måltid.

 

Les mer: – Dette Vanlige Halsbrannmedikamentet kan gi Nyreskade

Nyrer

  

Forskjellige Typer av Halsbrann og Sure Oppstøt

Halsbrann

De fleste av oss kan oppleve en episode med sure oppstøt fra tid til annen – men hos noen så er denne tilstanden kronisk. Om man gjennomsnittlig har mer enn to episoder med halsbrann og sure oppstøt i uken så betegnes dette som sykdommen GERD. Hvis man opplever dette så anbefales det sterkt at man endrer kostholdet sitt umiddelbart.

 

Sure Oppstøt hos Barn og Babyer

Trodde du at bare voksne blir rammet av sure oppstøt? Dessverre. Normalt sett er det ikke slik at barn under tolv år rammes av halsbrann – istedenfor vil de ofte rammes av alternative symptomer, slik som:

 • Astma
 • Hes stemme og stemmetap
 • Tørrhoste
 • Vanskeligheter med å svelge

Disse symptomene er ikke unike ovenfor barn og kan også oppstå hos voksne. I neste artikkel skal vi lære mer om spedbarnshalsbrann

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke

nakkesmerter 1

 

 Spedbarnshalsbrann og Sure Oppstøt hos Babyer

Halsens anatomi

Nærmere halvparten av babyer og spedbarn kan oppleve halsbrann og sure oppstøt i løpet av de tre første månedene. En av de vanligste årsakene til dette er at de ikke har utviklet nok enzymer enda for å bryte ned laktosen de får i seg via amming. At barnet gulper, og til og med oppkast til tider, kan være relativt normalt hos en baby – men det er faktorer som må holdes under oppsikt via helsestasjonen og legen også.

 

Det er altså relativt vanlig at man har noen regelmessige vanlige oppstøt hos babyer – i form av gulping blant annet. Men det er viktig å skille mellom dette og mer intensiv forekomst av sure oppstøt.

 

Symptomer på vanlige oppstøt kan inkludere:

 • At babyen slenger ryggen bakover når man ammer
 • Babyen virker ukomfortabel
 • Dårlig opptak av mat
 • Hosting
 • Irritasjon

Disse symptomene er generelt ikke skadelige for barnet ditt, men bør som sagt holdes under oppsyn av barnelege eller helsestasjonen. Dersom babyen din slenger kroppen bakover på den måten vi har beskrevet ovenfor kan dette også skyldes anspente muskler og redusert leddbevegelighet (for eksempel grunnet vanskelig fødsel). En moderne kiropraktor eller fysioterapeut bør kunne hjelpe med sistnevnte – sørg for at du bare bruker offentlig autorisert helsepersonell ved slik utredning og eventuell behandling.

 

Mer Alvorlige Symptomer ved Sure Oppstøt hos Babyer

Det finnes dog mer seriøse symptomer som man må ta på det høyeste alvor. Disse inkluderer:

 • Manglende vektøkning
 • Nekter å spise
 • Pusteproblemer (ring til legevakten)

Ring umiddelbart til barnelege hvis du opplever:

 • At babyen kaster opp unormalt mye
 • Babyen kaster opp grønn eller brun væske
 • Pusteproblemer etter at babyen har gulpet

 

Det finnes visse ting du kan gjøre for å redusere halsbrann og sure oppstøt hos babyer. Dette inkluderer:

 • Endring av morsmelkerstatning (hvis du bruker det)
 • Få babyen til å rape flere ganger gjennom ammingen
 • Hyppigere, mindre måltider
 • Sørg for at babyen sitter mer oppreist i 30 minutter etter måltidet

Det kan også hende at barnelegen velger å referere videre til en legespesialist for å se om babyen din kan ha visse typer av matintoleranser eller lignende.

 

Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag!

hjernesvulst

 Diagnoser: Hva slags diagnoser forårsaker halsbrann?

Årsak til vondt i brystet

Vi har allerede nevnt noen av de vanligste diagnosene ved halsbrann. Men her går vi altså i mer detalj rundt to av dem:

 

Øsofagitt

Øsofagitt refererer til en inflammasjon eller betennelse i selve spiserøret. Dette kan blant annet føre til irritasjon, rødlighet og andre typiske symptomer ved betennelsereaksjoner. Denne medisinske tilstanden skyldes normalt sett at magesyre trenger opp fra magen og inn i spiserøret – dette skader innsiden av spiserøret, som igjen resulterer i halsbrann og ubehag.

 

Ved vedvarende og gjentagende episoder så kan det oppstå kroniske skader på cellene inne i spiserøret. Dette vil også føre til et mer sensitivt spiserør og hyppigere forekomst av slike symptomer.

 

GERD

Gerd refererer til det engelske navnet på tilstanden, nemlig Gastroesophageal Reflux DiseaseDette er en mer alvorlig utgave av halsbrann og sure oppstøt som gjerne oppstår som en mer kronisk variant grunnet at man ikke har tatt tidligere symptomer og kliniske tegn på alvor.

 

Som nevnt tidligere i artikkelen så er det slik at syrlige oppstøt som forekommer gjennomsnittlig mer enn to ganger i uken er definert som den medisinske tilstanden GERD. Vanlige symptomer innebærer:

 • En følelse av overkommen «metthet»
 • Halsbrann
 • Sure oppstøt
 • Vanskeligheter med å svelge

Vi ber deg pent om å kontakte legen for gjennomgang av symptomer og utredning hvis du ikke har gjort det allerede. Husk at syrenøytraliserende medikamenter bare maskerer problemet og medfører en rekke bivirkninger – og at majoriteten av de langvarige løsningene ligger i et bedret kosthold.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Behandling, Forebygging og Egentiltak: Hvordan Bli Kvitt Halsbrann og Sure Oppstøt?

Grønnsaker - Frukt og grønt

Naturlig nok – som ved de fleste andre fordøyelsesrelaterte problemer, så ligger den langvarige løsningen i å forbedre kostholdet sitt. Ja, dette innebærer også at du bør kutte ned på «koseprodukter» slik som alkohol, sukker og junk food. Blant annet inkluderer forebyggende og behandlende tiltak følgende:

 

 • Begrenset innhold av koffein
 • Et sunt og balansert kosthold med mye grønnsaker
 • Kutt ut alkoholen
 • Slutt å røyke
 • Spise mindre fett og junk food
 • Syrenøytraliserende medikamenter (slik som Nexium)
 • Vektnedgang
 • Økt fysisk mosjon

 

Vi er av den varianten som velger å satse på langvarig bedring framfor kortvarig symptomlindring – og ber derfor om at du som bruker syrenøytraliserende medikamenter tar deg selv i nakken og gjør noe med kostholdet ditt og de andre faktorene på listen. Som nevnt tidligere kan langvarig halsbrann og regelmessige sure oppstøt øke sjansen for strupekreft og kroniske skader på spiserøret.

 

Oppsummering

Nøkkelen til forebygging av halsbrann og sure oppstøt ligger i hva du spiser. Dersom du synes det er vanskelig å sette opp en god plan for hva du bør spise, så anbefaler vi at du tar kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

Besøk eventuelt «Din Helsebutikk» for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Halsbrann og Sure Oppstøt

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *