Vondt i strupen

Graves sykdom

4.5/5 (2)

Sist oppdatert 15/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Graves sykdom

Graves sykdom

Graves sykdom er en kronisk autoimmun sykdom som påvirker skjoldbruskkjertelen. Graves sykdom er den vanligste årsaken til hypertyreose (for høyt stoffskifte). Graves sykdoms mest karakteristiske symptomer innebærer irritabilitet, søvnproblemer, hyppige hjerteslag, fordøyelseproblemer og noen ganger ‘utstående øyne’ (exophthalmos). Av andre enden i skalaen, som den vanligste årsaken til lavt stoffskifte, finner vi Hashimotos tyreoiditt.

 

Symptomer ved Graves sykdom

De vanligste symptomene er dårlig toleranse for varme, diarè, vekttap, irritabilitet, søvnproblemer, hyppige hjerteslag og fordøyelseproblemer. Andre symptomer kan innebære hårtap, økt svetting, hyppig avføring, muskelsvakhet, fortykkelse av huden på leggene og ‘utstående øyne’ – sistnevnte blir også kalt  Graves oftalmopati.

 

Kliniske tegn

Ved Graves kan det tidvis kjennes en forstørret skjoldbruskkjertel og personene kan også ha høyt blodtrykk kombinert med ujevn hjerterytme eller ekstra hjerteslag. Man har også sett at personer med Graves sykdom kan rammes av personlighetsforandringer, slik som psykose, manier, angst, irritabilitet og depresjon.

 

Diagnostisering

Man kjenner ikke årsaken til Graves sykdom, men man har funnet en genetisk, arvbar lenke og epigenetisk lenke til sykdommen. De med familiære tilfeller av sykdommen har høyere risiko for å bli rammet. Ved blodprøver ser man etter forhøyede nivåer av T3 og T4. Den forstørrede skjoldbruskkjertelen kan også diagnostiseres med diagnostisk ultralyd.

 

To av de mest definitive symptomene på Graves sykdom er ‘utstående øyne’ og fortykkelse av huden på leggene – disse to symptomene sees ikke i andre hypertyreose tilstander. Men det skal nevnes at bare 25% av de med Graves rammes av exophthalmos.

 

Hvem rammes av sykdommen?

Sykdommen rammer 1 av 200 personer. Den rammer kvinner 7.5 ganger oftere enn menn, og har normalt sett oppstart i alderen 40-60 år. Graves sykdom står for mellom 50% og 80% av alle hypertyreose tilstander.

 

Behandling

Behandling av Graves sykdom innebærer tyreosedempende medikamenter, radioaktiv iodine og/eller kirurgi som fjerner skjoldbruskkjertelen. Det sies at medikamenter må gis i 6 måneder helt opp til 2 år for å være effektiv. Dessverre kommer ikke disse medisinene uten bivirkninger.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Autoimmune sykdommer

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les også: – Vitamin C kan gi bedre thymus funksjon!

Lime - Foto Wikipedia

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *