Øyedråper ved Sjøgrens sykdom

Sjøgrens sykdom

Sist oppdatert av

5/5 (10)
<< Autoimmune sykdommer

Øyedråper ved Sjøgrens sykdom

Sjøgrens sykdom

Sjøgrens sykdom er en kronisk, revmatisk, autoimmun sykdom der hvite blodlegemer ødelegger kroppens endokrine kjertler, spesifikt spyttkjertlene og tårekjertlene. Sjøgrens sykdoms mest karakteristiske symptomer innebærer dermed tørr munn og tørre øyne.


Symptomer ved Sjøgrens sykdom

De to vanligste symptomene er tørr munn og tørre, ofte irriterte, øyne. Disse i kombinasjon blir ofte kalt for sicca symptomer. Andre steder som kan bli symptomatiske er hud, nese og vagina. I mer alvorlige tilfeller kan det også føre til skade på viktige organer i kroppen. Utmattelse, muskel og leddsmerter forekommer også ofte ved denne tilstanden.

 

Kliniske tegn

Sjøgrens kan føre til synsforstyrrelser, tåkesyn, kronisk øyeubehag, gjentatte munninfeksjoner, opphovnede kjertler, heshet og vanskeligheter med å svelge eller spise.

 

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Diagnostisering

Man kjenner ikke årsaken til Sjøgrens sykdom, men man har funnet en genetisk, arvbar lenke til sykdommen. Grunnet Sjøgrens utstrakte symptomregister, så kan det være vanskelig å stille diagnosen. Man vet også at visse medikamenter kan gi slike symptomer og dermed bli mistolket som Sjøgrens sykdom.

 

Relative utslag kan gjøres ved blant annet blodprøver, der man ser om personen har høye nivåer av ANA og revmatoid faktor – som kan hjelpe til med å diagnostisere sykdommen. Man vil også se utslag på de spesifikke antistoffene SSA og SSB. Andre tester inkluderer Bengalrosetesten, der man ser etter distinktive endringer i tårefunksjon, og Schirmers test, hvor man måler tåreproduksjon. Spyttfunksjonen og produksjonen vil også bli målt i personer der man mistenker Sjøgrens.

Hvem rammes av sykdommen?

Kvinner rammes betraktelig oftere av Sjøgrens sykdom enn menn (9:1). Sykdommen oppstår vanligvis i alderen 40-80 år. Personer som utvikler Sjøgrens har ofte en familiær historie med tilstanden eller andre autoimmune sykdommer. Sjøgrens har blitt oppdaget i så mye som 30-50% av de med revmatoid artritt, og blant 10-25% av de med systemisk lupus.


Behandling

Det finnes ingen behandling som fullstendig gjenoppretter kjertelens funksjoner, men man har utviklet symptombehandlede tiltak – blant annet øyedråper, kunstige tårer og medikamentet cyclosporine som alle hjelper mot kronisk, tørre øyne. Pasienter med tilstanden bør kontakte sin fastlege for å få best mulig oppfølging og medikamentell behandling.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Autoimmune sykdommer

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes vel knapt bedre egenhjelp enn dette. Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også: – Vitamin C kan gi bedre thymus funksjon!

Lime - Foto Wikipedia

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

Stikkord: ,
>