Nyrer

Goodpastures syndrom (Anti-glomerulær basalmembran nefritt)

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Nyrer

Goodpastures syndrom (Anti-glomerulær basalmembran nefritt)


Goodpastures syndrom, også kjent som anti-glomerulær basalmembra nefritt, er en sjelden autoimmun sykdom der antistoffer angriper membranen i nyrer og lunger – noe som fører til blødning fra lungene og nyresvikt.

 

Symptomer ved Goodpastures syndrom

Sykdommen gir, ofte i startfasen, mer generaliserte symptomer slik som feber, utmattelse, vekttap og kuldegufs. Muskel og leddsmerter kan også forekomme. 60-80% av de rammet av tilstanden opplever både lunge og nyresymptomer, versus 20-40% som bare har nyresymptomer og 10% som bare har lungesymptomer.

 

Ved ubehandlet tilstand vil lungesymptomene gradvis forverre seg og føre til at man hoster opp blod, brystsmerter, sterke hoste og anpustenhet. Av nyresymptomer så kan man oppdage blod i urinen, protein i urinen, uforklarlig hovenhet i ekstremiteter og ansiktet, høyt innhold av urea i blodet og høyt blodtrykk.

 

Kliniske tegn

Som nevnt ovenfor under ‘symptomer’.

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir stilt gjennom en rekke undersøkelser (blant annet blodprøver) og grundig anamnese. Biopsi av nyren regnes som den beste måten å diagnostisere sykdommen på.

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

Hvem rammes av sykdommen?

0.5 – 1.8 av 1 million mennesker rammes årlig i europa og asia. I motsetning til mange andre autoimmune sykdommer så rammer den faktisk menn oftere enn kvinner, og er mindre vanlig blant mørkhudede enn hvithudede. Den vanligste årsgruppen som rammes er mellom 20-30 år eller mellom 60-70 år.

 

Behandling

Den vanligste formen for behandling er med plasmaferese. En behandlingsform der personens blod blir sendt gjennom en sentrifuge som renser opp blodet for antistoffene som angriper lunge og nyre.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig. Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier. På denne måten kan vihjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv


Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong.

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *