Nyrer

Interstitiell cystitt (blæresmerte syndrom)

5/5 (1)

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Nyrer

Interstitiell cystitt (blæresmerte syndrom)


Interstitiell cystitt, også kalt blæresmerte syndrom, er en kronisk, autoimmun inflammasjonstilstand i de muskulære og submukosale lagene av blæren. Grunnet den kroniske tilstanden så tror man at tilstandens årsak er autoimmun – altså at kroppens egne antistoffer angriper deler av sine egne celler; i dette tilfeller i blæren.

 

Symptomer ved interstitiell cystitt

Sykdommen gir ofte symptomer assoisert med blæreproblematikk, slik som følelsen av å måtte gå på do hele tiden, hyppig vannlating og våkning om natten for å gå på do – pasienten kan også oppleve at det er smertefullt å urinere. Som nevnt kan symptomene overlappe med andre kjent tilstander som urinveisinfeksjon, overaktiv blære, infeksjon i urinveislederen og betennelse i prostata.

 

De vanligste symptomene er smerter over blæren, hyppig vannlating, smertefullt seksuelt samleie og forstyrret søvn grunnet at man må stå opp for å gå på do.

 

Man har også sett at personer kan oppleve vanskeligheter med å starte en urinstråle, som har blitt knyttet opp i mot bekkenbunndysfunksjon og spenninger. De som lider av interstitiell cystitt vil ofte oppleve at smertene forverres når blæren fyller seg opp, for så å bli bedre når de urinerer.

 

Kliniske tegn

Som nevnt ovenfor under ‘symptomer’.

 

Diagnostisering og årsak

Diagnosen blir stilt gjennom en rekke undersøkelser (blant annet blodprøver), labprøver og grundig anamnese. Grunnet overlappende symptomer blir ofte interstitiell cystitt feildiagnostisert som urinveisinfeksjon. Den eksakte årsaken til tilstanden er fortsatt ukjent, men man har gode indikasjoner på at det dreier seg om en autoimmun respons.

 

Hvem rammes av sykdommen?

Tilstanden rammer både menn og kvinner, av alle aldre. Forskning viser at mellom 1 av 100000 eller 5 av 1000 er rammet. Interstitiell cystitt er altså langt vanligere enn man skulle tro.

 

Behandling

Den vanligste formen for behandling er gjennom pasientundervisning, kostholdsrådgivning og stressterapi. Det kan også være aktuelt med spesifikk opptrening av blæren og bekkenbunn gjennom fysikalsk trening, samt medikamenter dersom dette er nødvendig. Hvis tilstanden ikke forbedrer seg kan det være aktuelt med nerveblokadebehandling, botox injeksjon eller til og med kirurgisk inngrep.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning – og vi utvider stadig. Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier. På denne måten kan vihjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv


Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze er et populært produkt. Kontakt oss for rabattkupong.

Kuldebehandling

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *