Sukkersyken

Diabetes Mellitus – Type 1 (Sukkersyken)

Ingen stjernevurderinger enda.
<< Autoimmune sykdommer

Sukkersyken

Diabetes Mellitus – Type 1 (Sukkersyken)

Diabetes mellitus (type 1), også kalt sukkersyken, er en autoimmun tilstand der immunforsvaret ødelegger de insulin-produserende beta cellene i bukspyttkjertelen. Diabetes, type 1, skiller seg fra diabetes, type 2, ved at man er totalt avhengig av insulin grunnet kraftig progressiv reduksjon, eller fullstendig ødeleggelse, av den naturlige insulinproduksjonen. Diabetes, type 1, står for 5 – 10 % av alle diabetes tilfeller.

 

Symptomer ved diabetes – type 1

De seks vanligste symptomene ved diabetes (type 1) er polyuria (hyppig vannlating), polydipsia (økt tørsthetsfølelse), tørr munn, økt matlyst, utmattelse og vekttap.

 

 

Diabetisk ketoacidose er en potensielt livsfarlig komplikasjon ved type 1 diabetes. Det er ofte ved et slikt anfall at personer først blir diagnostisert med sykdommen. Symptomene og de kliniske tegnene ved en slik komplikasjon er tørr hud, hyppig pust, døsighet, magesmerter og oppkast.

 

Det er bevist at opptil 12 prosent av de med type 1 diabetes lider av klinisk depresjon.

 

Kliniske tegn

Som nevnt ovenfor under ‘symptomer’.

 

Diagnostisering og årsak

Årsaken til type 1 diabetes er ukjent. Man mener at årsaken til diabetes (type 1) ligger i epigenetikk, genetikk og genendringer. Diagnosen stilles basert på symptomer, kliniske tegn, grundig anamnese og undersøkelse av blodsukkernivåer.

 

Hvem rammes av sykdommen?

Man estimerer at omtrent 22 millioner er rammet på global basis. Sykdommen er økende og man har sett en økning på 3 prosent årlig.

 

Behandling

Grunnet total mangel på insulinproduksjon vil personer rammet av denne lidelsen trenge insulintilførsel resten av livet. Det jobbes med stamcellebehandling for behandling av denne sykdommen – bl.a. et dyrestudie i 2014 som viste at behandlingen resulterte i produksjon av beta celler. Flere og større studier må til før man kan benytte teknikken på mennesker, men det ser lovende ut.

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Autoimmune sykdommer

Les også: – Vitamin C kan gi bedre thymus funksjon!

Lime - Foto Wikipedia

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *