symptomer du ikke må ignorere

6 Symptomer du Aldri må Ignorere

4.8/5 (9)

Sist oppdatert 13/04/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

 

6 Symptomer du Aldri må Ignorere

Noen symptomer kan indikere alvorlig sykdom og illevarslende diagnoser. Det er viktig å ta slike symptomer på alvor, da de kan forhindre sykdom og død.

 

Her er 6 symptomer du aldri må ignorere. En tidlig diagnostisering kan hjelpe med å forebygge og forhindre at symptomene forverrer seg. 

1. Smerter i brystet

Når det kommer til smerter i bryster er det alltid bedre å være på den trygge siden. All smerte i brystkassen, særlig hvis det oppstår i kombinasjon med ukontrollert svetting, en trykkende følelse, kortpustethet og kvalme, bør evalueres av medisinsk helsepersonell – så raskt som mulig.

 

Smerte eller en trykkende følelse i brystkassen kan være et tegn på hjertesykdom eller hjerteinfarkt – særlig hvis du føler det i aktivitet eller etter at du har vært aktiv. I andre meget alvorlige tilfeller så kan det også være et tegn på at en blodpropp har satt seg i lungen.

 

Om du har smerter i brystet eller har en gripende, trykkende følelse i brystkassen som vedvarer i flere minutter – eller som kommer og går – så bør du oppsøke hjelp. Aldri «vær tøff» og se om det «bare går over». Når det kommer til hjertet tar man ingen sjanser. Det skal sies at heldigvis så er det normalt sett muskler og ledd som gir smerter fram mot brystkassen – men det er viktig å utelukke det mer alvorlige først.

 

2. Svakhet i armer og bein

Om du opplever plutselig svakhet og nummenhet i armen din, beinet eller ansiktet – så kan dette være et tegn på hjerneslag. Særlig hvis det bare er på en side av kroppen. Du kan også ha et slag dersom du føler at du ikke kan holde deg oppreist, føler deg svimmel eller har trøbbel med å gå.

 

Oppsøk hjelp så raskt som mulig om du opplever plutselig nedsatt synsfunksjon, kraftig hodepine, forvirring og / eller har problemer med å snakke eller forstå ord.
Så lenge man oppdager et hjerneslag tidlig så er det ofte reversibelt – men her handler alt om tid. Dersom du mistenker at du har et slag bør du alltid ringe etter ambulanse umiddelbart – om du får behandling innen 4 timer av at de første symptomene startet så har du en betydelig lavere risiko fra å få langvarige mèn av hjerneslaget.

 

3. Ømhet og smerter i baksiden av leggen

Dette kan være tegn på at du har en blodpropp i leggen – også kalt dypvenetrombose (DVT). Denne alvorlig diagnosen kan oppstå hvis du har dårlig blodårefunksjon og vil typisk oppstå etter lengre statisk sitting eller at du har ligget lenge i sengen.

 

Om det er en blodpropp vil smerten være verst når man står og går. Det kan også være hevelse og ømhet ved berøring. Leggen vil normalt sett – grunnet hevelsen – være større enn den andre leggen din.

 

Det er normalt å kjenne at man er øm etter lange gåturer og trening – men dersom du også opplever rødlighet, hevelse og varmeutvikling, så bør dette undersøkes av lege.

 

Det er viktig å oppdage tegn på blodpropp tidlig – før de eventuelt løsner og blokkerer blodtilførselen din (slag). Hvis du har slike smerter så bør du gjennomgå blodprøver og diagnostisk ultralyd av blodårene dine. En undersøkelse er også å gjennomføre Homans test – som er positiv dersom smertene blir verre når du bøyer tærne oppover.

 

4. Blod i urinen

Det er flere ting som kan forårsake blod i urinen når du tisser. Om du i tilegg har smerter i flanken og ryggsmerter, så kan dette bety at du har nyrestein. En nyrestein er en oppsamling av mineraler som dannes i nyrene dine og som passerer gjennom urinveiene – hvis denne setter seg fast kan dette gi meget sterke smerter.

Om du har blod i urinen og har en følelse av at du må tisse oftere enn vanlig, og at det brenner når du tisser, så kan dette bety at du har en kraftig blære eller nyreinfeksjon. Hvis du også har feber så bør du oppsøke lege så raskt som mulig.

 

Dersom det er blod i urinen, men ingen smerter eller brennende følelse, så kan dette være et tegn på kreft i blære eller nyre – så oppsøk lege dersom du opplever dette symptomet. Husk at det alltid er bedre å gå til lege en gang for mye enn en gang for lite.

 

5. Pusteproblemer

Vanskeligheter med å puste og hvesende pusting kan være meget alvorlig.

 

Det kan blant annet skyldes astma, lungesykdom, hjerteproblemer og kraftig allergi. Legen din kan undersøke deg og finne ut hvorfor du opplever pustebesvær og hva som er best behandling for deg videre. Hvesende pust kan også forårsakes av kraftig lungebetennelse eller bronkitt. Hoster du opp gult og grønt slim? Har du feber? I så fall kan dette bety at din bronkitt er i ferd med å utvikle seg videre og at det er på tide å oppsøke lege. 

6. Selvmordstanker

Om du føler at livet ikke har mening eller at du ikke har noe å leve for så bør du oppsøke hjelp. Å snakke med en profesjonell terapeut kan hjelpe deg å se ting annerledes og bidra med konstruktive råd. Hvis du opplever selvmordstanker bør du reise til legevakten eller kontakte medisinsk personell.

 

Du kan også ringe Hjelpetelefonen på 116 123. Dette er en gratis, døgnåpen telefontjeneste hvor de du snakker med har taushetsplikt og er trente til å hjelpe deg gjennom utfordringer.

 

 

NESTE SIDE: – Vondt i kroppen? Dette er hvorfor!

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOKKontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller bruk kommentarfeltet nedenfor.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *