vondt i magen

13 matprodukter du bør unngå ved ulcerøs kolitt

5/5 (3)

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

13 matprodukter du bør unngå ved ulcerøs kolitt

Er du eller noen du kjenner rammet av tarmtilstanden ulcerøs kolitt? Her er en liste over 13 matprodukter som kan forårsake forverring av sykdommen. Del gjerne.

Informasjon om ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en kronisk inflammatorisk sykdom. Ved Ulcerøs kolitt angriper immunforsvaret antistoffer i magetarmkanalen og forårsaker en inflammasjonsprosess – dette kan forekomme i nedre del av tykktarmen og endetarmen – i motsetning til Crohns sykdom som kan ramme hele magetarmkanalen fra munn/spiserør til endetarm.

 1. Alkohol

Øl - Foto Discover

Alle former av alkohol kan føre til en oppblomstring av ulcerøs kolitt. Dette er grunnet at alkohol både kan irritere tarmområdene, men også føre til økt inflammasjon.

2. Tørket frukt

3. Karbonisert drikke (tilsatt CO2)

Rødvin

Mange former av vin er tilsatt karbondioksid.

4. Sterkt krydret mat

5. Nøtter

Nøttemiks

Nøtter kan være harde å bryte ned og kan forårsake irritasjon samt økte inflammatoriske prosesser.

6. Popkorn

7. Raffinert sukker

Sukkersyken

8. Sorbitolprodukter (fleste typer tyggegummi og en rekke søtsaker)

9. Koffein

Kaffe

Koffein og ulcerøs kolitt er dessverre ingen god kombinasjon.10. Frø

11. Tørkede bønner og erter

12. Mat med høyt sulfurinnhold (rosenkål, turnips, kålrabi og lignende)

13. Melkeprodukter med laktose

Gresk yoghurt med bær

Melk, yoghurt (med laktose) og andre melkeprodukter kan føre til økt aktivitet i tarmene hos en som er rammet av ulcerøs kolitt.

 

Kjenner du til flere produkter som påvirker de med ulcerøs kolitt negativt? Vær så snill og kommenter i feltet nedenfor – det ville vi satt stor pris på.

 

Relatert tema: Ulcerøs kolitt – En autoimmun sykdom!

Crohns sykdom

  

Les også:6 styrkeøvelser for vonde knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze er et populært produkt.

Kuldebehandling

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende)Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

5 replies
 1. Bernt Brudvik says:

  Jeg har ulserøs kolitt og har hatt det i mange år. Det er tre ting jeg har kuttet ut – det er rødt kjøtt, øl og brunt brennevin. Håper dette er nyttig for noen!

  Svar
 2. Maria says:

  Noen andre som slite med magen? Slite spesielt med middaga, spise litt åsså må jeg springe på do. Noen som har tips og råd?

  Svar
  • Innsendte svar says:

   Camilla: Sliter veldig med det samme jeg også. Reagerer spesielt på laktose, og for mye gluten. Bruker laktosefritt og glutenfritt der det er mulig.

   Unni: Da skal du prøve og blande en spiseskje potetmel med vann. Cirka et halvt glass. Reagerer på laktose og røkt mat. Må bruke laktosefritt og holde meg unna røkt mat. Prøv å drikke biola og kjøp melkesyrepiller på apoteket. Har også lagt merke til at for mye svinekjøtt forverrer magen. Tåler dårlig fett, sukker, sure ting og syre (kullsyre). Ang.nøtter så er det også veldig forskjellig fra person til person. Mitt tilfelle så kan ikke jeg spise nøtter det irriterer magen.

   Solveig: Hold deg unna sukker, kaffe, meieriprodukter og bruk probiotika i tillegg. Finns sikkert mange typer – jeg bruker Bio-dophilus (8 milliarder melkesyrebakterier).

   Nadine: Ta en intoleransetest. Jeg fant ut at grunnen til magesmertene var to kraftige intoleranser. Skjønte ikke at det var akkurat de to matvarene fordi jeg spiste dem hver dag.

   Chris: Jeg sliter med melkeprotein, gluten og alt mulig. Generelt fordøyelsesbesvær. Tidvis diaré, tidvis forstoppelse. Altså daglig. Nøtter er fy, ferske grønnsaker og svin det samme. Ingen kan si meg hvorfor og det er frustrerende. Har diabetes, FM, tynnfibernevropati osv autoimmune sykdommer.

   Svar
 3. Robert says:

  Kan anbefale mest mulig fisk, selv spiser jeg kun fisk til alle måltider fra makrell i tomat til sei, torsk, ørret og laks. Søtpotet og spinat kan og anbefales. Nøtter, pizza, mye brød funker ikke for magen min hvertfall, heller ikke mye banan – en går bra.
  Stress er no no. Aktivitet hjelper og for magen, går minst en halvtime tur hver dag. Har mild til moderat Ulcerøs Kolitt.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *