Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en kronisk inflammatorisk sykdom. Ved Ulcerøs kolitt angriper immunforsvaret antistoffer i magetarmkanalen og forårsaker en inflammasjonsprosess – dette kan forekomme i nedre del av tykktarmen og endetarmen – i motsetning til Crohns sykdom som kan ramme hele magetarmkanalen fra munn/spiserør til endetarm.

 

Symptomer ved ulcerøs kolitt

De vanligste symptomene ved ulcerøs kolitt er magesmerter, kronisk diarè (som kan være blodig og grøtlignende dersom sykdommen er aktiv – dette er det mest karakteristiske symptomet ved ulcerøs kolitt) og anemi. I motsetning til Crohns sykdom er det ikke vanlig ved feber – og dersom personen, diagnostisert med UC, har høy feber, kan dette indikere alvorlig sykdom.

 

Andre symptomer kan være en rekke symptomer som forekommer ved autoimmune sykdommer, blant annet generelle inflammasjonsprosesser i kroppen og ledd.

 

Kliniske tegn

Som nevnt ovenfor under ‘symptomer’.

 

Diagnostisering og årsak

Man kjenner ikke årsaken til ulcerøs kolitt, men man mener at sykdommen er forårsaket av en rekke faktorer, blant annet epigenetiske, immunologiske og genetiske.

Diagnosen blir stilt gjennom en rekke undersøkelser, blant annet biopsi, billeddiagnostikk og grundig anamnese. Den beste testen for å undersøke for sykdommen er endoskopi. Andre tester som kan utføres er blodprøver, elektrolyttstudier, røntgen, urinanalyse og leverfunksjontesting.

 

Hvem rammes av sykdommen?

Sykdommen rammer 1 – 3 per 1000 innbyggere i Europa og Amerika. Man har sett at tilstanden er mer vanlig i nord-Europa enn sør-Europa. Tilstanden starter vanligvis i alderen 15 – 25 år – men kan i sjeldne tilfeller starte i andre aldre også, da særlig i alderen 60 og oppover.

 

Behandling

Det finnes ingen medikamenter eller kirurgiske inngrep som kan kurere ulcerøs kolitt, men man har utviklet en rekke medisiner og lignende som kan være symptomlindrende avhengig av hvilke symptomer man behandler. Tilpasset kosthold kan være meget nyttig i behandlingen av tilstanden – ta derfor gjerne kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog for undersøkelse og oppsett av matprogram. Høyt fiberinnhold kan være nyttig, og havregrøt er ofte populært blant dem som lider av ulcerøs kolitt.

 

– Kan nikotinbehandling være bra for ulcerøs kolitt?

I motsetning til Crohns sykdom, hvor man har sett at røyking irriterer tilstanden, så har man sett en omvendt effekt ved røyking og nikotin blant de som lider av ulcerøs kolitt – derfor kan det være aktuelt å benytte nikotinplaster i behandlingen. En større studie i England viste en fullstending symptomforbedring i 48% av de som brukte nikotin i behandlingen. En annen lignende studie i USA viste lignende resultater med 39% som meldte om fullstendig bedring i nikotingruppen versus bare 9% i placebogruppen.

 

Relatert tema: Vondt i magen? Dette bør du vite

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Autoimmune sykdommer

Les også: Studie – Blåbær er naturlige smertestillende!

Blåbærkurv

Les også: – Vitamin C kan gi bedre thymus funksjon!

Lime - Foto Wikipedia

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *