10 råd for sterkere immunforsvar

10 Naturlige Råd for Sterkere Immunforsvar

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 08/06/2019 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

10 råd for sterkere immunforsvar

10 Naturlige Råd for Sterkere Immunforsvar


Ønsker du å få et sterkere immunforsvar? Følg våre 10 råd og se hvordan du, helt naturlig, kan styrke immunforsvaret ditt i kampen mot virus og bakterier.

 

1. Gå en daglig tur

Bevegelse og trening er en nøkkelfaktor når det kommer til å styrke immunforsvaret – men dette betyr ikke at du må bo i gymmen for å høste helsefordelene ved trening. Forskning har vist at jevnlig lett til moderat trening kan redusere sjansen for å bli forkjølet med opptil en tredjedel (33%).

 

Lett trening kan være så enkelt som en daglig gåtur, som kanskje er enda enklere å få til dersom du har en firbent kamerat. Med eller uten hund så oppfordrer vi deg til å snøre på deg skoene og ta deg en tur ut.

Gåtur

2. Manukahonning

Du hører ofte folk og fe referere til «te med honning» eller «melk med honning» i sine forkjølelse-råd. Dette er grunnet honningens kjente antibakterielle egenskaper, som har gitt den tittelen «forkjølelsebekjemper». Manukahonning er en spesiell type honning som blir laget av nektaren til Manukatreet – denne blir særegent produsert i Australia og New Zealand. Manukahonning, har i studier og sammenligningstester med andre former av honning, vist at den har den mest potente antibakterielle effekten.

 

Derfor anbefaler vi at du prøver å implementere litt honning i hverdagskostholdet. Hva med å tilsette litt manukahonning i te, frokostblanding eller kanskje en smoothie?


 

 

3. Få i deg mer Vitamin D 

Mange eksperter mener at vitamin D er den viktigste ingrediensen i et naturlig, sunt immunforsvar. Heldigvis er det slik at kroppen vår produserer dette vitaminet – men den trenger hjelp av solen for å skape nok. Kanskje er det derfor at vi, i tøft nordisk klimat (uten så mye sol), har en tendens til å bli lettere syke på høsten og vinteren?

 

Studier har vist at man kan redusere sjansen for influensa med opptil 40 prosent ved å ta vitamin D tilskudd. Men før du går og kaster i deg en haug med vitaminpiller anbefaler vi at du rådfører deg med farmasøyt eller din fastlege. Legen din kan også måle nivået ditt for å anslå om du lider av mangel på vitamin D.

Sol

 

4. Bruk gurkemeie i matlagingen

Mange urter og krydder har immunforsterkende egenskaper, men kongen av dem alle er, i følge mange, gurkemeie. Dette krydderet er flittig brukt i indisk matlaging og setter et karakteristisk gulaktig preg på maten.

 

Gurkemeie har blitt brukt som en naturmedisin, særlig i sørlige deler av Asia, for tusenvis av år. Man har også sett i studier at den kan potensielt sett kan redusere sjansen for demens og kreft – selvom det må større studier til for å si dette med sikkerhet. Uavhengig av dette er gurkemeie sine anti-inflammatoriske egenskaper grunn nok til at du bør inkludere denne i hverdagskostholdet. Den egner seg særlig godt til risretter, kasseroller, stuing, supper, poteter og karri.

 

5. Tetreolje (Melaleucaolje)

Tetreolje (tea tree oil på engelsk), også kjent som Melaleucaolje, stammer fra bladene til Melaleuca alternifolia treet i Australia. Tetreolje er godt kjent for dens anti-septiske egenskaper, som betyr at den kan være meget effektiv ved bekjempelse av slemme bakterier.

 

En nyere studie publisert i tidsskriftet Applied Microbiology viste at denne oljen hadde en tydelig anti-viral effekt i bekjempelse av influensaviruset. Vi gjør oppmerksom på at man ikke drikker tetreolje, da den er giftig hvis du får den i deg. Den brukes derimot som et håndrensemiddel og noen anbefaler også at man har med seg en liten flaske av oljen, som man kan ta en liten lukt på, dersom man skal utsette seg for større smittefare.

 

6. Spis mer hvitløk

Hvitløk skremmer ikke bare bort blodtørstige vampyrer, men kan også være effektiv i kampen for å holde influensa og forkjølelse på avstand. Hvitløk er nemlig kjent for å være en skikkelig immunforsterker. Dette er fordi at hvitløk har sterke anti-mikrobielle egenskaper, som kort fortalt betyr at den forhindrer dårlige bakterier fra å spre seg samtidig som den forsterker immunforsvaret. Prøv det allerede i dag – tilsett hvitløk til matlagingen og opplev hvordan kroppen føles mer energisk og vital.

 

Hvitløk - Foto Wikimedia

 

7. Hold deg hydrert

Vann er en essensiell del av immunforsvaret. Vann er ytterst nødvendig for at kroppen skal kunne kvitte seg med bakterier, virus og annet rusk vi ikke ønsker i omløp. Det anbefalte vanninntaket for menn ligger på cirka 3.5 liter og rundt 2.7 liter for kvinner.

 

8. Oregano-olje

Oregano-olje er en essensiell olje som stammer fra bladene og blomstene til oreganoplanten. Helt riktig, samme planten som gir deg det velkjente oregano-krydderet. Denne oljen har blitt lenket til en rekke positive egenskaper når det kommer til bekjempelse av virus og bakterier.

Oregano-olje

Oregano-olje er også en god måte å holde magen i lage på. Man kan få i seg oljen ved tilsette et par dråper i varmt vann og deretter puste inn dampen – dette sies å være en meget habil måte å løsne opp i seige bihulebetennelser.

 

9. Shiitake-sopp

Den japanske soppen shiitake har vist seg å inneholde en stor mengde antioksidanter og andre essensielle næringsstoffer. Den inneholder blant annet ergothioneine, en antioksidant som ikke ødelegges selv ved høye temperaturer.

 

En nyere studie viste faktisk at personer som spiste denne soppen daglig i 4 uker hadde en økning i antall immunceller og et sterkere immunsystem. Kanskje du bør prøve disse neste gang du handler inn sopp til middagen?

 

10. Ingefær

I likhet med gurkemeie og hvitløk, så er også ingefær en fantastisk kilde til immunforsterkende, anti-inflammatoriske næringsstoffer og bidrar dermed til å holde organene dine og kroppen frisk.

Ingefær - Naturlig smertestillende

En god måte å få i seg ingefær på er via ingefær te. Tilsett gjerne litt manukahonning for å oppnå en skikkelig oppkvikkende te-variant.

 

Les også: – AU! Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – DERFOR bør du bytte ut bordsaltet med rosa himalayasalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Les også: – 8 gode råd og tiltak mot isjias og isjialgi

Isjias

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *