Lunger

– Slik Spiser du deg til Sunnere Lunger!

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Lunger

– Slik Spiser du deg til Sunnere Lunger!

En studie publisert i forskningstidsskriftet The American Thoracic Society har vist at det å spise riktig også kan gi bedre lungefunksjon og sunnere lunger. Forskerne fant ut at det å ha et kosthold med høyt fiberinnhold var direkte knyttet til en redusert risiko for å utvikle lungesykdommer.

 

Lungesykdommer er et stort problem i Norge og globalt. Faktisk så er KOLS den tredje største medisinske årsaken til død verden over – så hvis man da kan redusere sjansen for lungesykdom ved å spise mer fiber, inkludert frukt og grønt, så burde man gjøre sitt ytterste for å motivere seg for og ettergå dette.

Grønnsaker - Frukt og grønt

Fiberinntak lenket til bedre lungehelse

1921 menn og kvinner deltok i studien – hovedsaklig i aldersgruppen 40-70. Studien tok hensyn til variable faktorer slik som sosioøkonomisk status, røyking, vekt og helsetilstand før de begynte studien. Etter å ha samlet data delte de inn deltagerne etter fiberinntak i øvre og nedre grupper. Den øvre gruppen konsumerte i gjennomsnitt 17.5 gram med fiber om dagen mot nedre gruppen som bare spiste 10.75 gram. Selv etter at resultatene var justert etter de variable faktorene så kunne man slå fast at gruppen med høyere fiberinnhold også hadde bedre lungehelse. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside.

 

Resultatene var klare og tydelige

Blant den øvre gruppen med fiberinntak på 17.5 gram per dag, så noterte man seg at 68.3% hadde normal lungefunksjon. I nedre gruppen med lavere fiberinntak så man at 50.1% hadde normal lungefunksjon – en tydelig forskjell der altså. Forekomst av lungerestriksjoner var også tydelig høyere i gruppen med lavt fiberinnhold – 29.8% versus 14.8% i den andre gruppen. Med andre ord: Forsøk å spise en variert kost hovedsaklig bestående av grønnsaker, frukt og andre innslag med høyt fiberinnhold.

 

Hvetegress

Hvordan kan fiber gi sunnere lunger?

Studien kunne ikke si med 100% sikkerhet selve årsaken til at fiber ga bedre lungehelse, men de mener at det er lenket til fiber’s anti-inflammatoriske egenskaper. De mener også at grunnet at fiber bidrar til en bedret tarmflora – så vil dette også sørge for en totalt bedret immunrespons mot sykdom. Inflammasjon ligger i bunnen av de fleste lungesykdommer, og en generell senkning av denne inflammasjonsresponsen vil kunne ha en direkte positiv innvirkning på lungehelsen. Høyt fiberinnhold i kostholdet er også lenket til redusert CRP (C-reaktivt protein) innhold – som er en pådriver for økt inflammasjon.

 

Konklusjon

Kort fortalt så er ‘Spis mer frukt og grønt!’ konklusjonen i denne artikkelen. Forskerne mener også at vi må se bort fra medisiner og medikamenter som eneste hovedbehandling rettet inn mot lungesykdommer og heller fokusere på bedret kostholdkunnskap og forebygging. Et sunt kosthold bør selvfølgelig også kombineres med trening og økt bevegelse i hverdagen. Hvis du vil lese hele studien finner du lenke nederst i artikkelen.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

PRØV DISSE: – 6 Øvelser mot Isjialgi og Falsk Isjias

Korsryggtøying

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

The relationship between dietary fiber intake and lung function in NHANES, Corrine Hanson et al., Annals of the American Thoracic Society, doi: 10.1513/AnnalsATS.201509-609OC, published online 19 January 2016, abstract.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *