Kvinne med vondt i kjeven holder seg til kinnet

Kvinne med vondt i kjeven holder seg til kinnet

Slitasje i Kjeven (Kjeveartrose) | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Fått påvist slitasje i kjeven (kjeveartrose)? Her kan du lære mer om kjeveleddslitasje, samt tilhørende symptomer, årsak, øvelser og ulike diagnoser ved slitasje i kjeven. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.
Kjeven kan, i likhet med andre ledd i kroppen, rammes av slitasje. Slitasje i kjeven heter kjeveartrose på det medisinske fagspråket. Artrose betyr leddslitasje og er satt sammen av ordene arthro (ledd på latin) og -ose, hvor sistnevnte indikerer slitasjeforandringer.

 

Artrose blir også kalt for slitasjegikt – selv om man i nyere tid har gått mer og mer bort fra bruken «gikt».
Dersom du har langvarige smerter i kjeven så anbefaler vi deg sterkt å oppsøke offentlig autorisert helsepersonell, slik som lege, fysioterapeut eller moderne kiropraktor for utredning og eventuell behandling.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

Symptomer på kjeveleddslitasje

Slitasje i kjeven og kjedeleddet vil ikke alltid gi symptomer. Faktisk så er det slik at de aller fleste tilfeller av kjeveartrose er asymptomatiske og ikke gir smerter – men så har du også flere tilfeller som gir lokale smerter i kjeveleddet og tilhørende kjevemuskulatur. Det er særlig sistnevnte, altså muskulaturen, som oftest gir grunnlag for kjevesmerter og slik overaktivitet kan oppstå blant annet for å kompensere for et nedslitt synovialledd. Kjeven har også en menisk, på lik linje med kneet, og denne kan også gi grunnlag for smerter grunnet meniskirritasjon eller meniskskade.

 

Vanlige symptomer ved slitasje i kjeven kan være overlappende med andre funksjonelle og strukturelle kjevediagnoser, og kan inkludere:

– En følelse av at kjeveleddet ikke er riktig plassert eller i feilstilling.
– Kjeve og nakke går hånd i hånd: Med dette refererer vi til at dysfunksjon i kjeven kan medføre smerter i øvre del av nakken, og vise versa. Særlig er det snakk om de øvre nakkeleddene, da deres bevegelse direkte påvirker kjevebevegelsen din når du tygger og biter.
– Knepping i kjeven ved tygging eller gaping.
– Smerter i kjeven ved bitt.
– Tydelig trykkømhet ved berøring av kjeveleddet eller tilhørende kjevemuskler.
– Ujevn tyggebevegelse og en følelse av at leddet gnisser ben mot ben.


 

Årsaker: Hvorfor har jeg artrose i kjeven?

Leddslitasje oppstår normalt sett hos alle med årene. Altså, så er det slik at tiden medfører degenerative forandringer i kjeveleddet – inkludert endring i benstrukturen (svakere skjelett), repetitiv belastning og nedbryting av kjevemenisken.
Men, det mange ikke vet, er at muskulær ubalanse i kjevemusklene ofte er en av hovedårsakene til at kjeveleddet overbelastes – og dermed påføres mikrotraumer som over tid kan føre til slitasje i leddet og meniskskade.

 

Traume, slik som å bli slått i kjeven eller fall på kjeven, kan innebære skader på menisk og synovialleddet. Dersom traumet er alvorlig kan dette også medføre brudd i kjevebenet eller kraniet. Eksempler på slike traumer kan være at noen blir utsatt for vold og slått i ansiktet, eller at det skjer på en idrettsbane (for eksempel at en fotballspiller får en albue i kjeven når man går opp i en hodeduell).

 

For å oppsummere – de vanlige årsakene til slitasje i kjeven er:
– Aldersbetinget slitasje
– Muskulær ubalanse
– Traumebetinget slitasje

 

Les også: – Er du rammet av Kjevehodepine?

når kjeven gir deg hodepine

 Diagnoser

Vi delte tidligere inn symptomene fra leddet, muskulaturen eller menisken – det vil vi også gjøre her når vi lister opp diagnoser.

 

Ledd:

– Kjeveleddsartrose (slitasje i kjeveleddet)
– TMD (temporomandibulær dysfunksjon)

 

Menisk:

– Meniskirritasjon i kjeven
– Meniskskade i kjeven

 

Muskulatur:

– Masseter myalgi (muskelsmerter fra den store tyggemuskelen – også kjent som musculus masseter på latin)
– Musculus digastricus myalgi
– Muskulær ubalanse (for sterk muskulatur versus for svak muskulatur et annet sted, som dermed fører til feilbelastning i kjeveleddet)
– Kjevelåsning (låst kjeve)
– Kjevemyalgi (overspenning / muskelsmerter i kjeven)
– Myalgi i laterale eller mediale pterygoideus

 

Ikke la noen fortelle deg at kjevesymptomer og kjevediagnoser ikke kan behandles – for det kan de så absolutt.

  

Behandling

Ved behandling av slitasje i kjeven så er hovedformålet å optimalisere funksjonen og den muskulære balansen i kjeveregionen.

 

Ethvert behandlingsopplegg bør alltid starte med en utredning hos en offentlig autorisert kliniker med ekspertise innen muskler, nerver og ledd. De tre offentlig autoriserte yrkene i Norge er fysioterapeut, kiropraktor og manuellterapeut – dette innebærer at de er regulert av helsedirektoratet og at deres titler er beskyttet i henhold til norsk lov. En slik klinisk undersøkelse vil ta for seg bevegelsesmønster, funksjonelle tester og testing av muskulatur og ledd.

 

For best mulige resultater så bør aktiv behandling kombineres med hjemmeøvelser (treningsprogram for kjevemuskulaturen i henhold til de funnene som klinikeren gjør).

 

Det vanligste i forhold til muskulær ubalanse i kjeven er at musklene som biter ned og beveger overkjeven framover (masseter + de to pterygoideus) er sterkere (og strammere) enn den som har hovedansvaret for å trekke underkjeven framover (digastricus). En populær hjemmeøvelse for å bedre denne ubalansen er «tunge mot taket av munnhulen» – som enkelt og greit går ut på at du stikker tungen mot taket av munnhulen og holder stillingen i cirka 30 sekunder og deretter gjentar over 3-4 sett.

 

– Aktive behandlingsmetoder

En kliniker kan bearbeide og behandle muskulære symptomer og dysfunksjon i kjeveleddet. Dette kan gjøres på flere måter, inkludert:

 

– Intramuskulær nålebehandling (medisinsk akupunktur / tørrnåling): Tørrnåling rettet mot overanstrengt og smertefull muskulatur i kjeven kan bidra til økt blodsirkulasjon, mindre smertesignaler og bedret kjevebevegelse. Ved å redusere overspenning i de musklene som «drar» leddet i «feil retning», så kan man være med på å gjenopprette en mer riktig bruk av muskulaturen.
– Leddmobilisering og leddtraksjon (utføres normalt sett av kiropraktor eller manuellterapeut): Leddbehandling stimulerer økt leddbevegelse og kan være med på å bidra til en mer riktig tygge og bittfunksjon.
– Muskulær triggerpunktsbehandling (muskelknutebehandling): Denne behandlingsformen innebærer spesifikt manuelt trykk mot smertesensitive og overaktiv muskelfester og muskelknuter. På samme måte som tørrnåling bidrar dette til å øke lokal blodsirkulasjon, samt senke overaktivitet i smertefull muskulatur.

 

Vi oppfordrer til å få utredning og behandling via offentlig autorisert kliniker (manuellterapeut, kiropraktor og fysioterapeut – på lik linje med lege), da det er disse yrkene som er beskyttet og regulert gjennom norsk lov. Dette innebærer at du vet hva du kan forvente i forhold til deres utdanning, etterfølgelse av kliniske retningslinjer og tittel. Ikke offentlig autoriserte yrker (slik som naprapat, osteopat og homeopat) er ikke tittelbeskyttet og innebærer at det ikke er lovstridig å kalle seg dette (selv uten utdanning).

 

  

Øvelser mot Slitasje i Kjeven

Når det er snakk om kjeveøvelser og øvelser mot leddslitasje i kjeven, så snakker vi primært sett om trening som hjelper til med å bidra til best mulig funksjon i kjeveleddet og tilhørende muskulatur.

 

Dersom muskulaturen i kjeven er sterk nok – og du trener denne jevnlig – så kan du forebygge og forhindre forverring av slitasje i kjeven. Muskulaturen vil nemlig avlaste leddene og på den måten redusere belastningen som går gjennom synovialleddet.

 

Her er en oversikt over øvelser du kan benytte deg av:

Øvelser mot Kjevesmerter

 

Trykk på de ovenstående lenkene for å se de ulike treningsprogrammene.

 

Les mer: Spinal stenose – når nervene kommer i klem!

Spinal Stenose 700 x

  

Oppsummering

Slitasje i kjeven kan føre til smerter, men det kan også være asymptomatisk. Slik leddslitasje er ofte relatert til en rekke faktorer – som inkluderer aldersbetinget slitasje, traume eller muskulær ubalanse (manglende stabilitetsmuskulatur kan innebære forhøyet risiko for leddskade og meniskskade).

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Kjevesmerter

Vondt i kjeven

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *