kyssesyken 2

kyssesyken 2

Kyssesyken (Mononukleose) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Her kan du lære mer om kyssesyken, også kjent som mononukleose, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved kyssesyken og mono-virusinfeksjon. Dersom du er rammet av kyssesyken er det veldig viktig at du tar legens råd til etterretning. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Smittbar mononukleose, ofte bare kalt kyssesyken, refererer til en diagnose forårsaket av en virusinfeksjon grunnet Epstein-Barr viruset. Vanligvis rammer det tenåringer, men teoretisk sett kan man rammes i alle aldre. Viruset spres ved spytt – så derfor blir det ofte referert til som «kyssesyken». Dersom man har vært rammet av kyssesyken, så er det meget usannsynlig at man vil rammes igjen – grunnet at man utvikler en immunitet mot sykdommen.

 

Noen av de vanligste symptomene ved kyssesyken er høy feber, hovne lymfeknuter og en veldig sår hals. I de fleste tilfeller så er symptomene milde og man bør kunne forvente fullstendig bedring i løpet av en til to måneder.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til kyssesyken, samt ulike symptomer og behandlingsmetoder ved mononukleose.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor får man kyssesyken (mononukleose)?

Diskusjon med helsepersonell

Mononukleose er forårsaket av Epstein-Barr viruset. Dette er et virus som er del av den kjente og kjære herpes-familien – og er altså en av de vanligste virusene som infiserer mennesker over hele verden.

 

Viruset sprer seg via spytt eller andre kroppsvæsker (for eksempel blod) fra en infisert person. Det kan altså spres via seksuell omgang, hosting, nysing, kyssing eller ved å drikke av samme flaske som en med kyssesyken.

 

Det tar fire til åtte uker fra du blir smittet til de første symptomene oppstår. Men det er verdt å nevne at nærmere 50 prosent av smittetilfeller så er det slik at infeksjonen ikke blir symptomgivende.

 

Risikofaktorer for å rammes av kyssesyken

Man har sett at noen kategorier av mennesker har en høyere sjanse for å få mononukleose – disse inkluderer:

 • Helsepersonell
 • Hjelpepleiere
 • Personer med redusert immunforsvar
 • Sykepleiere
 • Yngre i alderen 15 – 30 år

Som du ser så er det særlig de som er i kontakt med større folkesamlinger som har høyere risiko for å få kyssesyken.

 

Symptomer på kyssesyken

Vanlige symptomer for de rammet av kyssesyken kan inkludere:

 • Feber
 • Hodepine
 • Hovne lymfeknuter i nakken og armhulene
 • Hovne mandler
 • Muskelsvakhet
 • Nattesvetting
 • Sår hals
 • Utmattelse

Normalt sett vedvarer symptomer på kyssesyken i cirka 1 måned – men visse tilfeller kan vedvare i 2 måneder. Mulige komplikasjoner på langvarig mononukleose kan inkludere forstørret milt og forstørret lever. Forståelig nok så kan det være vanskelig å skille mellom vanlig forkjølelse og kyssesyken.

 

Les også: – Vanlig halsbrannmedikament kan gi alvorlig nyreskade

Piller - Foto Wikimedia

  

Diagnostisering av kyssesyken (mononukleose)

kyssesyken

For å stille diagnosen mononukleose, så vil legen først ta en pasienthistorie, etterfulgt av en klinisk undersøkelse og eventuelle spesialist-tester dersom det er nødvendig. Det er også viktig å utelukke at det dreier seg om en mer alvorlig virusinfeksjon – slik som hepatitt A.

 

Dette kan innebære:

 • Blodprøver: Legen kan ta blodprøver for å sjekke blodverdiene dine. Ved å måle innholdet i selve blodprøven kan man få indikasjoner på hva det er som gir deg symptomatikken du opplever – for eksempel kan et høyere innhold av hvite blodlegemer indikere at du er rammet av en infeksjon.
 • Epstein-Barr antistoff-test: Dette er en blodprøve som måler spesifikke antistoffer som kroppen produserer for å bekjempe dette viruset. Denne testen kan avdekke kyssesyken allerede i første uken som du er rammet.

 

Behandling av kyssesyken

soveproblemer

Behandlingen ved mononukleose behandles normalt sett med egenbehandling og hvile. Vi kommer til å starte med hva du selv kan gjøre for å lindre symptomer og bidra til bedring.

 

Egenbehandling mot kyssesyken

Noen gode metoder for å lindre mononukleose kan innebære:

 • Drikke grønn te
 • Gurgle med varmt saltvann
 • Hvile
 • Høyt væskeinntak for å unngå dehydrering
 • Spise kraftavkok

 

Medikamentell behandling av kyssesyken

Det er viktig å nevne at antibiotika kan forverrer virusinfeksjoner – og at det kan føre til livsfarlige bivirkninger i visse tilfeller.

 

Så hvordan kan jeg forhindre å smittes av kyssesyken?

Du kan ikke forhindre å bli rammet av Epstein-Barr viruset. Dette skyldes at friske mennesker som tidligere har vært rammet av denne virusinfeksjonen fortsatt kan spre viruset videre – i visse situasjoner. Ved fylte 35 år så er det slik at nærmest alle i denne alderen har vært rammet av Epstein-Barr viruset – og at man også har utviklet en immunitet grunnet egenproduksjon av antistoffer mot denne virusinfeksjonen.

 

Les også: – Kreft i Strupen

Vondt i halsen

  

Oppsummering

Du kan redusere sjansen for å rammes av kyssesyken ved å spise sunt og å ha et godt kosthold – særlig antioksidanter er særdeles viktig for å forhindre slike infeksjoner og fremme et godt immunforsvar. Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med vedvarende symptomer som nevnt i denne artikkelen.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om kyssesyken og mononukleose

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *