piriformis syndrom

piriformis syndrom

Piriformissyndrom

Piriformissyndrom er en av de vanligste mekaniske årsakene til nervesmerter i beinet og isjialgi. Piriformissyndrom innebærer dysfunksjon og smerter som skyldes stramhet i musculus piriformis dypt inne i setet. Grunnet anatomi vil det alltid være en viss nedsatt bevegelse i bekkenleddet på samme side som den stramme piriformismuskelen – det er derfor viktig at både ledd (leddjustering / leddmobilisering) og muskler behandles på en helhetlig og god måte.

 

Det vil alltid være en kombinasjon av faktorer når det er snakk om piriformissyndrom – blant annet vil du også ofte kjenne at setemuskulaturen er mer irritert og ømmere på samme siden. Noen ganger blir det hevdet at dette er en kontroversiell diagnose – men nyere forskning har vist at diagnosen er langt fra kontroversiell.  Ta gjerne kontakt med oss på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

Rammet av kroniske smerter – eller kanskje du bare har spørsmål angående smerter? Meld deg inn gratis i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og Nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske smerter og revmatiske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Anatomi: Hvor sitter piriformis – og hva gjør den?

piriformismuskelen - anatomi

Piriformismuskelen sitter dypt inne i setet – og vi har en på hver side. Den fester i det vi kaller sakrum (som går ned mot halebeinet samt opp mot korsryggen) og fester ut mot det store trokanterfestet på hoften. Når vi skjønner dens anatomiske landemerker så er det ikke vanskelig å forstå hvordan den kan bidra til dysfunksjon i både nedre rygg og hofte når den blir for stram. Piriformismuskelen, sammen med glutealmusklene (spesielt gluteus medius og minimus), er den muskelen som ligger nærmest isjiasnerven – og som kan gi lokal irritasjon mot denne. Dette medfører det vi kaller isjialgi / falsk isjias.

 

Årsak: Hva forårsaker piriformissyndrom?

Det finnes flere mulige årsaker til at dette syndromet oppstår. Den vanligste er overbruk eller feilbelastning over tid som forårsaker økt sensitivitet, kontraksjon (sammentrekning) og irritasjon i muskelfibrene – som igjen fører til smertesignaler i selve muskulaturen og områder rundt. (1) Forskning har også vist at irritasjon av nerveroten S1 i nedre del av korsryggen kan bidra til høyere feilaktivitet i piriformis og få den til å trekke seg sammen. Sistnevnte forårsakes av at nervesignalene til S1 blant annet er ansvalig for å sende elektriske signaler til piriformis. Det er da nødvendig å behandle årsaken til irritasjon med helhetlig behandling (muskler og ledd må adresseres for best effekt) i kombinasjon med øvelser og spesifikk trening.

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre piriformissyndrom?

Det finnes en rekke av tiltak som kan gi smertelindring og smertedemping ved piriformissyndrom – både aktiv og passiv behandling. Av naturlige årsaker, i og med at piriformis alltid har en anatomisk involvering av nedsatt funksjon i bekkenledd og nedre korsrygg, så tilrådes det sterkt behandling hos en kliniker som jobber med både ledd og muskler (f.eks. kiropraktor) – dette i kombinasjon med trening og tilpassede øvelser selvfølgelig. Ved langvarig piriformissyndrom kan det også være aktuelt med trykkbølgebehandling – som utføres av offentlig autorisert helsepersonell slik som manuellterapeut, fysioterapeut og kiropraktor.

 

Av egentiltak så anbefales jevnlig uttøyning og spesifikke øvelser som styrker hofte (bl.a. strikkøvelser med treningsstrikker), sete og kjerne. En kliniker vil gi deg tilpassede øvelser spesifikt for deg og din presentasjon. Egentiltak slik som selvmassasje (f.eks. med triggerpunktballer) inn mot anspente muskler i setet og hoften kan bidra til økt blodsirkulasjon og løsne opp i anspente og smertesensitive muskelfibre.

 

Smertepresentasjon: Symptomer på piriformissyndrom

Smertepresentasjon vil ofte gi smerter i bekkenet, hoften og kan også gi iling/stråling nedover dypt i setet, samt videre ned mot beinet – avhengig av graderingen av isjiasnerveirritasjon. En person med meget tydelig piriformissyndrom vil ofte rotere foten på samme side utover – da piriformismuskelen har mindre trykk på seg i denne stillingen.

 

Smertene overlapper ofte med karakteristiske symptomer ved isjias / isjialgi. Smerten blir ofte beskrevet som «dyp», «tannverk» og tidvis strålende smerter nedover beinet.

Andre vanlige symptomer ved piriformissyndrom er:

 • Nedsatt bekkenleddsbevegelse på samme side
 • Trykkømhet over PSIS tilhørende bekkenleddet på samme side
 • Tidvis iling / stråling nedover beinet
 • En følelse av tannverk dypt inne i setet
 • Kan gi en fornemmelse av halebeinsmerter
 • Trykkømhet i nærliggende muskulatur i sete og mot hoften
 • Unormal bevegelse i det påvirkede området grunnet smerter og irritasjon

 

Ofte vil det overlappe med andre diagnoser slik som lumbago og nedsatt bekkenbevegelse – av naturlige årsaker grunnet feilbelastning og kompensering. Piriformissyndromets symptomer kan variere i både intensitet og varighet. Noen tilfeller er milde og går bort av seg selv – mens andre, mer alvorlige tilfeller, trenger behandling av profesjonell kliniker som jobber med muskler og ledd til daglig.

 

Epidemiologi: Hvem får piriformissyndrom? Hvem rammes oftest?

Piriformissyndrom rammer kvinner dobbelt så ofte som menn – dette har å gjøre med at bekkenstilling og anatomi er annerledes hos kvinner sammenlignet med menn. De mellom 30 og 40 år rammes hyppigst av denne tilstanden.

 

Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot piriformissyndrom?

Øvelser og trening for å lindre piriformissyndrom vil sikte seg inn på to hovedmål:

 1. Bidra til mer fleksibilitet og mobilitet i setemuskulatur og piriformis.
 2. Styrke hofte, kjerne og setemuskulatur for å avlaste de utsatte områdene.

Det å styrke hoftestabiliteten – som vist i disse øvelsene – er meget viktig. Ofte er nedsatt styrke i hoften en medvirkende årsak til at man utvikler piriformissyndrom – så naturlig nok vil det å styrke hofte og annen stabilitetsmuskulatur være ytterst viktig. For best mulig effekt bør øvelser og uttøyning kombineres med profesjonell behandling hos kliniker som er offentlig autorisert ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor).

 

Prøv disse: – Slik Får du Sterkere Hofter

liggende quadriceps hofte tøyning uttøyning

Og disse: 4 Øvelser mot Piriformissyndrom

 

Behandling av piriformissyndrom

fysioterapi

Behandling av piriformissyndrom vil ha fokus på å gjenopprette normal leddbevegelse, bearbeide muskelspenninger (myalgier) og hjemmeøvelser i form av et treningsprogram rettet inn mot denne type problematikk.

Noen behandlingsmetoder kan være:

 • Akupunktur og nålebehandling: Behandling med nåler kan hjelpe ved smerter i muskler og framprovosere økt tilheling i nærliggende vev. Vi snakker her om intramuskulær nålebehandling – ikke «kinesisk akupunktur».
 • Fysikalsk behandling: Dette inkluderer behandlingstiltak som TENS, massasje, varmebehandling, kuldebehandling og uttøyningsteknikker.
 • Medikamentell behandling: Smertestillende medikamenter kan gi smertelindring, men medfører ingen endring i selve årsaken til problemet.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter i rygg, hofte og setet.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten. Ved piriformissyndrom vektlegges det særlig behandling av bekkenledd og korsrygg – da dette har direkte innvirkning på piriformismuskelen og vise versa.
 • Triggerpunktmassasje / muskelknutebehandling: Arbeid for å bearbeide spenninger og anspenthet i muskelfester og senefester kan gi smertelindring og funksjonsbedring. Her kan man også oppnå mye selv ved hjelp av et sett med triggerpunktballer i forskjellig størrelse.
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness, pusteteknikker og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler og ledd?

Piriformissyndrom medfører økte muskelspenninger i rygg, sete og bekken. Vi anbefaler alltid at egenbehandling er et av hovedtiltakene i kampen mot smerter – ved regelmessig egenmassasje (f.eks. med triggerpunktball) og uttøyning kan man være med på å forebygge plager i muskler og ledd.

 

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi – trykk på bildet for å lese mer om produktet)

 

Les mer her: – Dette bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

 

Kilder:

1. Kirschner JS, Foye PM, Cole JL (July 2009). «Piriformis syndrome, diagnosis and treatment«. Muscle & Nerve. 40 (1): 10–8.

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)