Løperkne - patellofemoralt smertesyndrom

Smerter på Innsiden av Kneet | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Smerter på innsiden av kneet? Her kan du lære mer om mediale knesmerter, symptomer, årsak, øvelser og diagnoser ved vondt på innsiden av kneet. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

– Mediale knesmerter på fagspråket

Er du plaget med smerter på innsiden av kneet? Dette er også kjent som mediale knesmerter på fagspråket – hvor mediale refererer til innsiden av kneet, altså der hvor kneet er nærmest det andre kneet ditt. Slike knevondter kan oppstå i ett kne eller begge to – og skyldes normalt sett overbelastning grunnet traume eller feilbelastning over lengre tid. Dersom du har langvarige smerter på innsiden av kneet så anbefaler vi deg sterkt å få det utredet.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

  

Kneets oppbygning

Kneet er en komplisert struktur som er satt sammen av flere deler, inkludert sener, ligamenter, slimposer, brusk, menisk og muskler. Grunnet dens avanserte oppbygning, så er det også slik at det er flere mulige årsaker og diagnoser som kan stå bak dine mediale knesmerter. I den neste paragrafen så vil vi gå næmere inn på hvorfor du har vondt på innsiden av kneet og hvilke diagnoser som kan være årsaken til det.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Smerter på Innsiden av Kneet

Vondt på innsiden av kneet er en indikasjon på feilbelastning eller overbelastning. Uansett er det en god ide å ta i bruk en knekompresjonsstøtte for å gi hvile og avlastning til det smertefulle området. Kompresjonsstøtten bidrar positivt på flere måter – inkludert at den stimulerer bedre blodsirkulasjon inn mot de skadde og smertesensitive områdene i kneet. Den kan også brukes forebyggende ved idrett og annen belastning.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

  

Årsaker og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt på innsiden av kneet?

Som nevnt tidligere så er det en rekke årsaker som kan være delaktige, delvis eller helt og holdent, i dine knesmerter. Noen mulige årsaker til slike smerter på innsiden av kneet inkluderer:

 

Traume

Skader i kneet kan oppstå ved fall, i idrett eller grunnet langvarig feilbelastning (for eksempel jobbing på hardt betonggulv i åresvis). Et eksempel på en idrettskade er løping på hardt underlag uten tilstrekkelig stabilitetsmuskulatur i hoftene og beina. Ved manglende styrke i denne muskulaturen så vil belastningen kunne irritere ledd, brusk, menisk, sener og ligamenter. For eksempel så kan løping på asfalt tenkes som et mildt, repetitivt traume dersom du ikke har kapasitet til å gjøre denne type av trening.

 

Faktisk så er det slik at majoriteten av funksjonelle kneproblemer skyldes manglende styrke i hoftemuskulaturen. Hvis du føler deg truffet av dette – så kan vi varmt anbefale disse øvelsene.

 

Les mer: – 6 Øvelser for Sterkere Hofter

6 øvelser for sterkere hofter edited 800

 

Om du har mistanke om kneskade så oppfordrer vi også sterkt til å få dette utredet. Aldri la smerter vedvare over tid uten å få en kliniker til å se på dette – det er litt som å ignorere varsellampen på bilen; ikke lurt i lengden.

 

Bursitt i kneet (Slimposebetennelse)

En bursa, også kjent som en slimpose, er en liten væskefylt struktur som forhindrer at muskler, sener og ben gnir mot hverandre. De slimposene som kan gi smerter på innsiden av kneet er pes anserine slimposen og infrapatellar slimposen.

 

Dersom man har et traume eller fall på kneet så kan det oppstå en betennelsereaksjon i denne som kalles for bursitt. En slik slimposebetennelse kan gi lokal rødlighet, hevelse og betydelig trykkømhet. Tilstanden kan også forekomme grunnet langvarig feilbelastning (for eksempel gange på hardt underlag uten tilstrekkelig styrke i stabilitetsmuskulaturen).

 

  

Leddbåndskade på innsiden av kneet

Det mediale leddbåndet (mediale kollateralligamentet) på innsiden av kneet er en struktur som har som oppgave å stabilisere og beskytte kneet mot skade. Smerter på innsiden av kneet etter et traume mot kneets utside kan tyde på en skade i det mediale leddbåndet – en slik skade kan variere i grad fra strekk til delvis eller fullstendig avrivning.

 

Dersom man rammes av en slik skade, for eksempel på fotballbanen, så vil kneet hovne opp nærmest umiddelbart etter selve traumet. Ved en fullstendig avrivning vil smertene, overraskende for mange, ofte være mindre enn ved en delvis avrivning.

 

Meniskskade (Meniskruptur) 

meniskene

En skade eller ruptur på den mediale delen av menisken kan føre til vondt på innsiden av kneet. Den mediale delen av menisken er den delen av strukturen som sitter på innsiden av kneet mellom indre skinnebein og lårbeinet.

 

Menisken er som en middels-hard beskyttende brusk som beskytter kneet og forbinder lårbeinet med tibia. Skader på denne brusken kan oppstå over lengre tid (for eksempel grunnet overvekt) eller så kan det forekomme akutt (for eksempel ved en fotballtakling).

 

En meniskskade kan bli betydelig bedre med riktig trening og bruk av, for eksempel, kompresjonstøy (lenke åpner i nytt vindu) som øker blodsirkulasjonen til det skadde området.

 

 

Les mer: Meniskruptur (meniskskade) 

Kneartrose (slitasje i kneleddet)

Artrose i kneet

– Her ser vi et eksempel på artrose i kneet. Artrose rammer hovedsakelig vektbærende ledd.

Slitasje i et ledd er kjent som artrose (slitasjegikt). Slik leddslitasje kan oppstå grunnet feilbelastning eller overbelastning over lengre tid. Et eksempel kan skyldes kompresjon i kneleddet grunnet overvekt og manglende styrke i tilhørende stabilitetsmuskulatur i hofte, lår og legger.

 

Kneartrose er vanlig – og desto vanligere jo eldre du er. De aller fleste tilfeller av artrose er asymptomatisk, men i visse tilfeller så kan det gi smerter og medføre funksjonelle kompenseringsplager i tilhørende strukturer.

 

Ved slike slitasjeforandringer så er det vanlig at smertene på innsiden av kneet er verst på morningen og deretter blir bedre ved bevegelse.

 

Les mer: Artrose (Slitasjegikt)

 

Medialt plica-syndrom

En synovial plica er en struktur som beskrives som en foldet membran mellom kneskålen og tibiofemoral-leddet. De aller fleste tilfeller av plica er asymptomatiske – og forskning har vist at nærmene 50% av oss har dem i kneet. Vi har fire slike strukturer i kneet:

  • Suprapatellar plica
  • Mediopatellar plica
  • Infrapatella plica
  • Lateral plica

Ved smerter på innsiden av kneet så er det primært sett vevsskade eller irritasjon i den mediopatellare plicaen det er snakk om (altså den som er lokalisert på innsiden av kneet). Syndromet er altså at den foldede membranen danner en unaturlig vevsfoldelse som kan føre til at knefunksjonen endres og blir smertefull. Tilstanden kan behandles konservativt med god effekt.

 Revmatisk artritt

Denne leddsykdommen er en form for revmatisme der kroppens eget immunforsvar angriper sine egne ledd og vektbærende strukturer. En slik autoimmun respons forekommer når kroppens eget forsvar mistolker egne celler som fiender eller patologiske inntrengere. I forbindelse med den pågående reaksjonen fra immunforsvaret så vil ledd kunne hovne opp og blir rødlige i huden. Etterhvert vil ødeleggelsen på benstrukturer og ledd bli så omfattende at det kan være i verste fall kan være nødvendig med protese i kne eller hofte – derfor er det viktig å trene forebyggende hvis man har fått påvist denne tilstanden.

 

Les også: 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

 

Behandling av smerter på innsiden av kneet

Som du har sett i denne artikkelen så kan smerter på innsiden av kneet være forårsaket av en rekke forskjellige diagnoser – og derfor må også behandlingen være tilpasset den enkelte. En god start for å få riktig behandling er en grundig undersøkelse og klinisk utredning hos en offentlig autorisert kliniker med ekspertise på muskler, sener og ledd. De tre yrkene med offentlig helseautorisasjon med slik ekspertise i Norge er fysioterapeut, kiropraktor og manuellterapeut.

 

Vanlige behandlingsmetoder som benyttes mot knesmerter er:

  • Fysikalsk behandling: Triggerpunktbehandling (muskelknutebehandling), massasje, tøying og strekking er alle deler av paraplybegrepet fysikalsk behandling. Denne formen for behandling har som hensikt å redusere smerter i bløtvev, øke lokal blodsirkulasjon og remodellere anspent muskulatur.
  • Leddmobilisering: Dersom leddene dine er stive og hypomobile (lite bevegelige), så kan dette føre til at du får et endret ganglag, feilaktig bevegelsesmønster (for eksempel at du ser ut som en robot når du gjør noe fysisk) og derav også irritasjon eller smerter i tilhørende muskulatur og bløtvev. En kiropraktor eller manuellterapeut kan hjelpe deg med å fremme normal leddfunksjon, samt hjelpe deg med vonde muskler og seneskader.
  • Trening og opptrening: Som nevnt tidligere er det særdeles viktig at man styrker hoftemuskulaturen, samt lokale knemuskler, for å kunne tåle mer belastning og dermed redusere sjansen for tilbakefall eller at smertene forverres. En kliniker kan, basert på en klinisk undersøkelse, utarbeide et treningsprogram tilpasset akkurat deg og dine muskulære ubalanser.

 Oppsummering

Vondt på innsiden av kneet kan skyldes en rekke årsak – som ofte bør undersøkes av kliniker for så å adresseres for på den måten å unngå videre skader på knærne. Vi legger særlig fokus på økt trening av hofter og lår når det kommer til forebygging og behandling av mediale knesmerter.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

Knekompresjonsstøtte: Denne bidrar til å øke lokal blodsirkulasjon til kneet som dermed øker regionens tilhelingsrespons og reparasjonsevne. Kan benyttes forebyggende, samt mot aktive skader.

knestøtte edited

Les mer her (åpner i nytt vindu): Knekompresjonsstøtte

 

Trening og Øvelser mot Smerter på Innsiden av Kneet

Trening av nærliggende stabilitetsmuskulatur kan hjelpe kroppen med å avlaste brusk, ligamenter, menisken og sener. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser – som de vist nedenfor – så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser daglig.

 

Er du rammet av artrose i kneleddene? Isåfall er disse øvelsene, som vist i videoen nedenfor, ideele for akkurat deg.

VIDEO: 6 Øvelser mot Betydelig Kneartrose (Avansert Slitasjegikt i Knærne)

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Det er også meget viktig å anerkjenne at en god hoftefunksjon er essensielt for å belaste knærne riktig. Derfor er det viktig at du også gjør øvelsene som er vist nedenfor i denne videoen også.

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose / Slitasje i Hoften og Knærne

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Knesmerter

knesmerter og kneskade

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *