hoftesmerter på framsiden

hoftesmerter på framsiden

Smerter på Forsiden av Hoften | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Vondt foran på hoften? Her kan du lære mer om smerter på forsiden av hoften, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt på forsiden av hoften. Hoftesmerter bør alltid tas på alvor for å forhindre at de utvikler seg videre. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Hoftesmerter kan skyldes selve hofteleddet, tilhørende sener, muskelfester, slimposer og refererte smerter fra nærliggende dysfunksjon (slik som stivhet og smerter fra korsryggen eller bekkenet). Så som du skjønner så er det mange mulige årsaker og diagnoser som kan gi grunnlag for smertene du opplever på framsiden av hoften. Det er viktig å bemerke at de aller fleste smerter på framsiden av hoften skyldes en kombinasjon av feilfunksjon i ledd (for lite bevegelighet), anspente og svak muskulatur i kombinasjon med for statisk belastning i hverdagen.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har smerter på forsiden av hoften, samt ulike symptomer, diagnoser og behandlingsmetoder.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg smerter på forsiden av hoften?

Hoftens anatomi

Hoftens anatomi

Som vist på bildet ovenfor så er hoften en avansert struktur med flere komplekse naboer. Hoften består av acetabulum (hofteskålen), hodet til humerus (altså selve hodet på lårbeinet som fester inn i hoften), ligamenter, sener og flere muskelfester.

 

De viktigste hoftemusklene består av iliopsoas (hoftebøyeren), gluteus medius og minimus, adduktormusklene, abduktormusklene, vastus lateralis, vastus intermedius og obturator internus. Særlig hoftebøyeren og gluteus medius, samt quadriceps-musklene er ofte ansvarlige for smerter på framsiden av hoften.

 

I likhet med skulderen er hoften et kuleledd – som betyr at det stilles meget høye krav til stabilitet grunnet at leddet har bevegelse i tilnærmet alle retninger. Derfor er det også mye som kan gå galt.

 

Diagnoser som kan gi smerter på forsiden av hoften

Hoftesmerter er noe som kan ramme alle – både gamle og unge, samt kvinner og menn. Vi gjør igjen oppmerksom på at det særlig er ledd og muskler som står bak de fleste tilfellene av smerter i framsiden av hoften. Noen av de vanligste diagnosene som kan gi deg vondt foran på hoften er:

 

Adhesiv kapsulitt (frossen hofte)

Adhesiv kapsulitt kan ramme hoften i likhet med skulderen. Dette er ikke kjent for så mange, da frossen skulder er betydelig vanligere enn frossen hofte. Du husker kanskje at vi nevnte at både skulderen og hoften er kuleledd? Det er også grunnen til at de kan rammes av mange av de samme diagnosene. Diagnosen indikerer altså en betennelse inne i selve hofteleddet – men det er slettes ingen vanlig betennelse som man bare kan ta betennelsedempende for å kvitte seg med. Dessverre er den mye mer motstandsdyktig enn som det. Diagnosen kan vedvare så lenge som 1 til 2 år og går i tre faser: Fase 1, fase 2 og fase 3.

 

Fase 1 av frossen hofte: Den første fasen av adhesiv kapsulitt er den mest smertefulle delen av diagnosen. Hoftens bevegelse og mobilitet blir også gradvis mindre og mindre, samt stivere og stivere, når det går over i fase 2. Smertene er ofte lokalisert dypt inne i fremre del av hoften.

Fase 2 av adhesiv kapsulitt: I den andre fasen av frossen hofte så blir det mindre smerter, men bevegeligheten blir betydelig redusert og det å løfte beinet opp foran seg eller opp til siden blir tilnærmet umulig.

Fase 3 av kald hoften: Adhesiv kapsulitt i hoften kalles også for kald hofte. Tredje fase av kald hofte er den fasen hvor hoften begynner «å tine opp igjen». I denne fasen blir smertene sterkere samtidig som bevegelsen blir gradvis bedret. Gradvis vil smertene også svinne hen etterhvert som hoften blir bedre.

 

Iliopsoas muskelsmerter

musculus iliopsoas

Iliopsoas er muskelen som betegnes som hoftebøyeren – den er altså ansvarlig for å bøye øvre del av beinet opp imot deg. Musculus iliopsoas består av iliacus, psoas minor og psoas majus. I moderne tid betegner man den som iliopsoas istedenfor å bruke enkeltnavnene på de tre musklene.

 

Hoftebøyeren fester dypt inne på framsiden av hoften før den deretter går gjennom bekkenet og videre opp mot tverrtaggen på korsryggen. En av de aller vanligste årsakene til at man får en anspent og smertefull hoftebøyer er dysfunksjon i korsryggen og bekkenet. Bruk av triggerpunktballer (lenke åpner i nytt vindu) i kombinasjon med opptrening av kjernemuskler, samt eventuell behandling hos moderne kiropraktor eller fysioterapeut er alle tiltak som kan hjelpe deg med å normalisere og opprette vanlig funksjon i dette området.

 

Iliopsoas slimposebetennelse (bursitt)

Iliopsoas bursitt vil se at en betennelse setter seg i slimposen som sitter under selve iliopsoas-muskelen. Som nevnt tidligere så er iliopsoas kjent som hoftebøyeren – og derfor kan en slik betennelse føre til betydelig smerter i framkant av hoften når du forsøker å løfte beinet oppover mot deg. En bursa (slimpose) er en anatomisk struktur som er der for å sørge for støtdemping for hoften, samt redusere friksjon og irritasjon ved bevegelse.

 

En slimposebetennelse oppstår typisk sett etter et fall på hoften. Det er ofte påfallende at den er betent, da den hovner opp, blir særdeles trykkøm og irritert ved berøring. Smertene kan, som ved mange andre betennelser, ofte være tilstede både på natten og dagen.

 

Labrumskade (skade inne i selve hofteleddet)

Den skålen som selve hoftekulen fester inn i kalles for labrum. Den består av brusk og tillater selve hoftekulen å bevege seg fritt – men dersom det oppstår skader på denne brusken så kan dette føre til dype, betydelige fremre hoftesmerter. Slike skader kan typisk oppstå ved traume med voldsom vridning i hoften og betydelige krefter i spill.

 

Seneskade / senesmerter i framsiden av hoften (trokantertendinopati)

Dersom vi får seneskader eller senebetennelse i hoften så kan dette også gi smerter på forsiden av hoften. Slike seneskader kan oppstå grunnet gradvis overbelastning over lengre tid eller så kan det også oppstå plutselig ved en akutt feilbelastning (fall, idrettsskade osv.)

 

Slike seneskader behandles normalt sett konservativt ved en kombinasjon av leddmobilisering, muskulært arbeid, senebehandling og trykkbølgebehandling. Sistnevnte benyttes gjerne av moderne kiropraktor for å bryte ned skadevev og forårsake en reparasjonsprosess i det påvirkede området.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Trokantertendinopati (Seneskade i hoften)

Hoftesmerter og vondt i hoften

  

Behandling av smerter foran i hoften

Som nevnt så er det oftest funksjonelle årsaker til smerter i fremre del av hoften – og det er der man bør fokusere i form av behandling og opptrening. Det oppstår ofte smertesensitivt skadevev hvis funksjonen i hoften, ryggen og bekkenet er dårlig nok. Fysikalsk behandling, bestående av muskulære teknikker, uttøyning og mobilisering, kan bryte ned dette skadevevet og dermed sørge for mindre smertesignaler i området.

 

Fysikalsk behandling av ledd og muskler

kiropraktor 1

Moderne kiropraktor og fysioterapeut er blant de vanligste yrkene som behandler hoftesmerter. Vondt i fremre del av hoften innehar ofte flere problemer som bør adresseres – blant annet nedsatt leddbevegelse i korsrygg og bekken, samt betydelig muskulært skadevev i nærliggende muskler og sener – slik som hoftebøyeren, ryggstrekkerne og setemusklene.

 

Typiske behandlingsmetoder består av leddmobilisering / leddjustering, triggerpunktbehandling (manuell dypvevsbehandling), trykkbølgebehandling i kombinasjon med gradvis opptrening i form av hjemmeøvelser.

 

Operasjon av fremre hoftesmerter

I moderne tid så har man gått mer og mer bort fra skalpellen og heller fokusert på konservativ behandling og opptrening, da forskning har bevist at langtidseffekten av sistnevnte ofte er betydelig bedre enn kirurgiske inngrep.

 

Trykkbølgebehandling av vondt på forsiden av hoften

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykkbølgebehandling benytter trykkbølger rettet inn mot skadevev eller kalsifisert bløtvev. Impulsene bryter ned skadevev og arrvev – som deretter vil trigge flere reparasjonsprosesser og økt blodsirkulasjon til området. Trykkbølgebehandling er blant de best dokumenterte og klinisk effektive behandlingsmetodene som finnes. Behandlingen brukes også mot kalkskulder, tennisalbue, plantar fascitt og hælspore.

 

Les også: – Har du prøvd trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

  

Forebygging av vondt foran i hoften

Har du ikke vondt i fremre del av hoften, men ønsker å forebygge at det oppstår? Det skal vi kunne hjelpe deg med i denne delen av artikkelen. Du blir nok heller ikke overrasket når vi forteller deg at dette primært sett kommer til å handle om trening.

 

Opptrening av kjernemuskler

Som kjent så er gjerne en svak kjernemuskulatur i mage og rygg roten til alt ondt – eller hvertfall nesten. Kort fortalt så er det slik at manglende stabilitetsmuskulatur i rygg og kjerne fører til forhøyet belastning på ledd og sener i både rygg, bekken og hofte. Derfor er det viktig å sette av tid til å trene kjernemusklene minst 1-2 ganger i uken.

 

Les også: 4 Øvelser mot Muskelknuter i Ryggen

Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

 

Opptrening av spesifikke hoftemuskler

Naturlig nok så er det ekstra viktig å trene opp muskulaturen som er særdeles relevante i forhold til smerter i framkant av hoften. I videoen nedenfor kan du se et godt treningsprogram som kan bidra til bedret funksjon og styrke i hoften.

 

Video: 10 Styrkeøvelser mot Vonde Hofter

Abonner gjerne på YouTube-kanalen vår for gratis helseoppdateringer og treningsprogrammer.

 

Les også: 6 Øvelser for Sterkere Hofte

6 øvelser for sterkere hofter edited 800

 

Yoga

Vi får stadig høre – av de som ikke liker yoga – at vi skriver for mye positivt om yoga. Grunnen til at vi skriver om det er rett og slett fordi det fungerer og at det er glimrende trening for alle i alle aldre og kroppsfasonger.

 

Generelle treningsråd

  • Dersom du er usikker på hvordan du skal utføre visse øvelser, så bør du rådføre deg med en profesjonell
  • Husk å varme opp før treningsøkten og aktivitet som gir tyngre belastning
  • Sørg for at du har nok restitusjonstid etter treningsøktene dine
  • Tren variert og fokuser på både styrke og mobilitet

  

Oppsummering

Smerter foran på hoften skyldes ofte anspente muskler, svake kjernemuskler og hypomobilitet i leddene. Ved vedvarende plager råder vi deg til å ta kontakt med en moderne kiropraktor, manuellterapeut eller fysioterapeut for utredning og eventuell behandling.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler.

 

Grunnet at musklene rundt hoften ofte er meget stramme ved slike plager så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

 

treningsstrikker

Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6x Styrker: Hoftene er særlig egnet for opptrening med treningstrikker, da man trenger de for å få motstand fra riktig retning. Med å bruke disse kan man få mer ut av treningen, samt styrke de musklene i hoften som ellers kan være meget vanskelig å gjøre sterkere.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om smerter på forsiden av hoften

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *